Megdöbbentő! Botrányok az Oscar-gálán

Hollywood éves parádéjának, az Oscar-díjátadónak a csillogása sokakat elvakít. A háttér viszont tele van sötét titkokkal!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Aljas bundák

Az Oscar-díjátadók nyolcvan éves történetében nem egyszer érte vád a szavazó akadémiai tagokat, hogy előre megbeszélték az eredményt, főleg az első években.

Mary Pickford a Coquette-ben

A díj ötletgazdája Louis B. Mayer, az MGM stúdió egyik vezetője volt, aki a filmipar nagy ünnepévé kívánta tenni a gálát. Ez sikerült is neki, de az akkor újsütetű díjátadón már a második évben kitört a nagy botrány!

Az 1928-as, legjobb női főszereplőnek járó díj két hatalmas esélyese Ruth Chatterton és Jeanne Engels volt: mindkettőjük alakítását ünnepelték a kritikusok és a közönség is.

A szintén jelölt Mary Pickfordot mindenki leírta: a korabeli vélemények szerint kifejezetten gyenge alakítást nyújtott a Coquette-ben. Mégis, a díjátadón az ő nevét olvasták fel a kis cetliről, a közönség felhördülésére.

A nagyérdemű nem véletlenül gyanakodott: Pickford az Amerikai Filmakadémia alapító tagjai közé tartozott, és a háttérben szépen megnyerte ügyének a szavazati joggal rendelkezőket.

Egy évvel később se lett sokkal jobb a helyzet: a kor egyik ünnepelt színésznője, Norma Shearer is megkapta a szobrocskát, nem éppen tiszta körülmények között.

Shearer férje az MGM egyik erős embere, Irving Thalberg volt, a díjalapító Meyer pedig kötelezte az MGM-től delegált szavazókat, hogy rá adják a voksukat.

Norma Shearer volt az MGM First Ladyje

Mások finom utalásokat tartalmazó leveleket és telefonhívásokat kaptak, melyek a Shearerre szavazásra buzdítottak. A kritikusok szerint Shearer legjobb színészi teljesítménye az volt, mikor meglepődött annak hallatán, hogy ő kapta a díjat…

Kigolyózzák Bette Davist

Bette Davis szintén kvázi bunda áldozatául esett: a színésznő remek alakítást nyújtott az Örök szolgaság című filmben, de a lobbi egész egyszerűen kigolyózta. Davis akkoriban a Warner sztárja volt, de nem különösebben népszerű a cégvezetésnél, ráadásul állítása szerint Jack Warner az ellene szavazásra buzdított. Az Örök szolgasághoz az RGO kölcsönkérte a Warnertől, de az ő képviselőik azért nem szavaztak rá, mert tudták: a babérokat úgyis a Warner aratná le. Davis nem kapott Oscart, majd nyilvánosan csalással vádolta Jack Warnert – de ettől még nem lett szobrocskája.

A politika közbeszól

Az Oscar-díjátadó és a politika kapcsolata mindig is kényes volt: a filmakadémia híresen konzervatív szervezet, és senki nem szereti a szervezők közül, hogy a sztárok a rivaldafényt politikai állásfoglalásokra használják. Az akadémia álláspontja eléggé viszolyogtatóan álszent: ők ugyanis több művészt is kinyírtak politikai nézeteik miatt – legalábbis Oscar-szempontból.

Gale Sondergaardot, az első női mellékszereplőnek kiosztott Oscar győztesét például feketelistázták, mikor egy kommunizmussal szimpatizáló rendezőhöz ment hozzá. Közellenségnek kiáltották ki, a színész-szakszervezet és az akadémia pedig évtizedekig ellehetetlenítette. Tönkretett karrierjéért kárpótlásul 1978-ban ő lehetett az 50. Oscar-gála háziasszonya.

Shirley MacLaine tombol, Marlon Brandót kitiltják

Persze a sztárokat sem kell félteni. Az 1975-ös legjobb dokumentumfilm rendezői például a Vietkong egy vezetőjének üzenetét olvasták fel. A közönség hüledezett, a betelefonálók dühöngtek, a színfalak mögött meg kitört a botrány.

A házigazda Bob Hope a falnak lódította az egyik producert, és üvöltve követelte: olvassanak be egy elhatárolódó közleményt. Shirley MacLaine, aki nem értett a döntéssel egyet, cserébe Hope fejét üvöltötte le.

Végül Frank Sinatrát küldték fel a színpadra beolvasni a közleményt. Ő se járt jobban: a fúriaként tomboló MacLaine kis híján nekiment az énekesnek. Marlon Brando pedig egyenesen akkora botrányt kavart, hogy egy életre kitiltották őt a filmipar ünnepéről!

Miután a zseniális színész megkapta a Keresztapáért a legjobb főszereplő díját, előbb nemhogy nem ment el átvenni – ezt már más is megtette –, de egy indián lányt küldött fel maga helyett, hogy az tiltakozzon az amerikai őslakosok elnyomása és kizsákmányolása ellen. A díszes közönség tüntetéssel jutalmazta. Brando sose jelenhetett meg újabb díjátadón, pedig voltak jelölései.

Egy gyanús haláleset

Az Oscar-díjátadók legrejtélyesebb botránya egy valódi keresztapához kötődik. Johnny Stompanato, aki a New York-i olasz maffia egy „tiszteletreméltó” tagja volt, akkoriban az Oscarra jelölt Lana Turnerrel járt.

Turner úgy döntött, hogy nem a gengszter, hanem anyja és lánya oldalán megy el a gálára. Nem kellett volna: az őrjöngő Stompanato nekitámadt. Másnap a szeretője viselkedésétől megrémült Turner közölte, hogy szakít. Stompanato halálosan megfenyegette.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A színésznő lánya a dühöngő maffiózót egy konyhakéssel próbálta megfékezni, és ez olyannyira sikerült, hogy a késbe belerohanó Stompanato meghalt. A két nőt fölmentették, az olasz gengszter pedig az Oscar-díjátadók egyetlen halálos áldozata lett!

Ezt is szeretjük