Ő volt az első női pilóta a Forma-1-ben: meglepő, Maria Teresa de Filippis miért lett versenyző

Maria Teresa de Filippis volt az első nő, aki részt vehetett a világ legrangosabb autóversenyén.

Női Forma-1-es versenyző - Maria Teresa de Filippis
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Formula-1 a világ egyik legrangosabb autóverseny-sorozata, az elmúlt évtizedekben számos sportoló vált legendává, ilyen volt Niki Lauda, Ayrton Senna vagy éppen Michael Schumacher.

Az 1950 óta megrendezett versenyeken általában mindig férfiak indultak, azonban az elmúlt 70 évben összesen öt nő próbálkozott meg azzal, hogy részt vehessen a futamokon. Közülük kettő sikeresen kvalifikálta magát, a Forma-1 történetének legelső női pilótája Maria Teresa de Filippis volt.

Maria Teresa de Filippis ezért vágott bele a versenyzésbe

1926-ban, Nápolyban látta meg a napvilágot. 22 esztendősen vágott bele a versenyzésbe, de azt még nem a Forma-1-ben tette, élete első járműve egy Fiat 500 volt. 1954-ben egy olasz sportautóbajnokságon a második helyen végzett, ezután a Maserati szerződtette le hivatásos versenyző pilótájukként. 

maria teresa de filippis
Fotó: Grand Prix Photo / Getty Images Hungary

A Forma-1-ben az 1958-as monacói nagydíjon szerette volna először kvalifikálni magát, ám ez akkor sajnos nem sikerült. A sportolónő nem adta fel, a belga nagydíjon már elindulhatott, akkor tizedik helyezett lett végül Maserati 250F típusú versenyautójával. Az olasz és a portugál futamokon is részt vett, ám azokon a versenyeken végül kiesett motorhiba miatt.

2006-ban a The Guardiannek adott interjújában elmesélte, miért próbálta ki magát autóversenyzőként, meglepő az oka.

- A két fiútestvéremmel fogadást kötöttünk, ők nem hittek abban, hogy elég gyorsan tudok vezetni. Az Amalfi-parton gyakoroltam, és a legelső versenyemet meg is nyertem - emlékezett vissza.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A szülei kezdetben szkeptikusan fogadták, hogy pilótának állt, ráadásul mindig is jobban érdekelte őt a lovaglás, mint az, hogy az autópályákon száguldjon. A férfi versenyzők sem hittek benne karrierje elején, de mégis sikerült a Forma-1-ig eljutnia. Egyetlen alkalommal érte őt atrocitás a legendás versenysorozatban.

- Az igazgató ezt mondta nekem: "egyedül a fodrászatban kéne a nőknek sisakot viselniük".

Az ötszörös világbajnok, Juan Manuel Fangio ellenben dicsérte őt, tanácsokkal látta el.

- Mindig azt mondta nekem: "túl gyorsan mész, túl sokat kockáztatsz". Nem rettegtem a sebességtől, ő viszont mindig aggódott értem, hogy balesetet szenvedek.

Ez a felvétel 2013 júliusában készült róla.
Ez a felvétel 2013 júliusában készült róla.
Fotó: Monika Fellner / Getty Images Hungary

Az 1959-es monacói futamon kísérletezett újra kvalifikációval, ám sikertelenül járt. Utána feladta a karrierjét, mert túl sok barátja hunyt el a versenyek alatt, ilyen volt Luigi Musso, Peter Collins, Alfonso de Portago és Mike Hawthorn.

Miután visszavonult férjhez ment és családot alapított, az anyaság pedig sokkal fontosabb volt számára, mint az autóversenyzés. Idős korában is rendszeresen meghívták a versenyszervezők a futamokra, bár ő jobban szerette mindig a tévében követni az eseményeket. 2016 januárjában hunyt el, 89 esztendős volt.

Ő Michael Schumacher felesége

Képes összeállításunkban megnézheted, milyen gyönyörű nő Michael Schumacher felesége.

Megható, szerelmes fotókon Michael Schumacher és felesége - Corinna gyönyörű nő

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük