Meghalt Niki Lauda - A Forma-1-es legenda 70 évesen, családja körében hunyt el

Hétfőn elhunyt Niki Lauda, háromszoros világbajnok Forma-1-es pilóta.

Niki Lauda meghalt

Niki Lauda, aki februárban ünnepelte hetvenedik születésnapját, hétfőn a családja körében "békésen távozott". A háromszoros Forma-1-es világbajnok halálhírét kedden jelentette az osztrák hírügynökség a családra hivatkozva. A hírt orvosa, aki tavaly tüdőátültetést végzett rajta, szintén megerősítette. Hétfőn derült ki, hogy Laudát egy svájci magánklinikán kezelik, mert a veséjével volt probléma: már kétszer esett át transzplantáción, és most megint működési zavarok léptek fel nála, ezért a Luzern melletti Cereneo rehabilitációs klinikáról át kellett szállítani egy privát dialízisközpontba.

Elhunyt Niki Lauda

A sztár eredetileg Andreas Nikolaus Lauda néven született Bécsben. A családja nem támogatta az autóversenyzői karrierjét, édesapja ugyanis azt szerette volna, ha követi őt a családi vállalkozásban, és belőle is üzletember válik, azonban Niki hallani sem akart erről. Miután szülei minden támogatást megtagadtak tőle, hitelt vett fel, amiből bevásárolta magát a Formula-2-be.

niki-lauda-meghalt-3

Tehetségére azonnal felfigyeltek, így a következő évben, 1971-ben már a nagypályások között, a Formula-1-ben bizonyíthatott, persze még mindig fizetős versenyzőként. A British Racing Motors-nál Clay Regazzoni volt a társa, aki többször is elismerően nyilatkozott az osztrák versenyzőről, ezért, amikor Regazzoni 1974-ben a Ferrarihoz ment, akkor az istálló csapatfőnöke, Enzo Ferrari vele együtt Laudát is leszerződtette.

1975-ben, 1977-ben és 1984-ben lett világbajnok - érdekesség, hogy máig ő az egyetlen, aki a sportág két legnagyobb csapatának színeiben, Ferrarival és McLarennel is győzni tudott. 1976-ban is esélyes volt a győzelemre, azonban csúnya balesetet szenvedett a Nürburgringen, a németországi nagydíjon. Miután kigyulladt az autója, ő pedig a vezetőülésbe szorult, rengeteg mérgező gázt lélegzett be, és a teste több ponton is megégett. Csodával határos módon túlélte, és hat héttel később már újra volán mögé ült: Monzában már versenyzett nagy riválisával, James Hunttal.

Persze a rengeteg műtét rányomta bélyegét az egészségére: habár túlélte a balesetét, utána kétszer is veseátültetésre szorult: 1997-ben először testvére, Florian, majd 2005-ben mostani felesége, Birgit egyik szervét kapta meg, 2018 augusztusában pedig tüdőátültetést kellett végrehajtani rajta.

Lauda és Hunt párharcát egyébként számtalanszor megörökítették könyvek és filmek formájában is. A leghíresebb talán a Hajsza a győzelemért című alkotás, melyben Daniel Brühl alakította Laudát, ellenfelét, Huntot pedig Chris Hemsworth.

niki-lauda-meghalt-1

Utolsó éveiben Niki Lauda a Mercedes Forma-1-es csapatának a tanácsadója volt, emellett szakkommentátorként is tevékenykedett. Nevét fia is tovább öregbíti, aki szintén autóversenyzőnek állt. Mathias Lauda a Formula-3000-ben és a DTM-ben, a Deutsche Tourenwagen Masters-ben - azaz a német túraautó-világbajnokságban - is versenyez.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük