Natascha Kampusch így mosolyog friss fotóján: 14 éve, hogy elszökött fogvatartójától

Natascha Kampuscht tízévesen rabolták el, csak nyolc és fél esztendővel később került elő.

natascha-kampusch-cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Natascha Kampusch története az egész világot megrendítette, amikor 2006 augusztusában nyolc és fél év után megszökött elrablójától, Wolfgang Přiklopiltól. Az osztrák lány csupán tízéves volt, amikor 1998 márciusában iskolába menet megállt mellette a távközlési technikusként dolgozó férfi a fehér furgonjával, majd elrabolta őt. A nyolc és fél éves fogságát a férfi otthonának alig öt négyzetméteres pincéjében töltötte, hiába próbált Natascha jelezni a szomszédoknak, hogy fogva tartják őt, de sajnos nem járt sikerrel, mivel a helyiség ablaktalan és hangszigetelt volt.

A lányt rabszolgának tartotta a férfi, főzött és mosott rá, sajnos előfordult, hogy bántalmazta is őt, többször megfenyegette, hogy kioltja az életét. 2006. augusztus 23-án sikerült végül Kampuschnak megszöknie, kihasználta azt a pillanatot, amikor a férfi nem figyelt rá. Végül egy idős nő segített az akkor 18 éves fiatalnak, az asszony egyből értesítette a rendőrséget, miután a lány kimondta a nevét. Ugyanezen a napon az elrablója öngyilkos lett, nem akarta, hogy élve kapják el.

Natascha Kampusch friss fotója

14 év telt el a megszökés óta, ez alatt az idő alatt Nataschával rengeteg dolog történt. A bal oldali felvétel még akkor készült róla, amikor élete legelső interjúját adta az ORF csatornának, a jobb oldali képet idén augusztusban csinálta egy barátnőjével, amit a 24 óráig látható Instagram Stories-ba is kitett. Jó látni, hogy így mosolyog a 32 éves Kampusch.

Natascha Kampusch 2006-ban és napjainkban.
Natascha Kampusch 2006-ban és napjainkban.
Fotó: Northfoto, Instagram/Natascha Kampusch

Különleges történetére annak idején mindenki felcsapta a fejét, az újságok és a televíziós csatornák is rendszeresen foglalkoztak vele. 2019 őszén a Stuttgarter Nachrichtennek elmesélte, hogyan élte meg ezt az időszakot.

- Miután végre sikerült elszöknöm, olyan mohó és gátlástalan emberek világába csöppentem, akik a sorsommal akartak pénzt keresni. A nyilvánosság segítségével szerettem volna az esetemmel példát mutatni és figyelmeztetni az embereket az óvatosságra, ez sok időt elvett az életemből, közben többen hátba támadtak. Voltak olyan emberek is, akik úgy akarták megírni a történetem, hogy sosem kommunikáltak velem - vallotta be a lapnak.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

Különös vádak elé állították őt és családját. Amikor még nem került elő, többen arra gyanakodtak, hogy elrablása mögött a szülei állnak.

- Ezt édesanyám miatt találták ki. Abban az időben, amikor eltűntem, az interjúiban hűvös és visszafogott viselkedés jellemezte, amit azért tett, mert annyira sokkos állapotban volt, emellett rettegésben is élt. Az emberek arra következtettek, hogy mennyire rideg ember, és biztosan apámmal megölt, és elásott valahova.

Mások azt feltételezték, hogy az elrablását ő maga rendezte meg, hogy magára vonja a világ figyelmét.

- Egyszer egy újságíró ezt mondta nekem: "ahogy megjelensz és viselkedsz, annyira más, nem veszem be, hogy téged tényleg elraboltak". Ez szörnyű érzés volt. Nehéz volt megemészteni ezt a sok gonosz állítást. Rengeteget dolgoztam magamon, hogy elfogadjam és megértsem a helyzetemet. Gyakran éreztem ellentmondást aközött, ahogy az emberek láttak engem, és ahogyan én tekintettem magamra.

Pszichológusokhoz jár, hogy feldolgozza ezt a komoly traumáját, ami valószínűleg élete végéig hatással lesz rá. Több könyvet is írt, az első 2010-ben jelent meg 3096 nap címmel, ugyanis ennyi időt töltött fogságban. 2016-ban, a szökése tizedik évfordulója alkalmából jelent meg egy másik kiadványa, a 10 év szabadság. 2019 októberében adta ki harmadik könyvét, ami az online zaklatást helyezi középpontba, ez a Cyberneider: Diskriminierung Im Internet címet kapta. Sajnos az internetezők közül néhányan a mai napig zaklatják őt.

- Mindig azt kérdeztem magamtól, hogy az emberek miért nem hagynak békén, és miért nem tesznek mások az ellen, ha valaki valami horror sztorit terjeszt az interneten. Sok minden történt, de számomra fontos, hogy felhívjam az emberek figyelmét a sztorimmal. Úgy érzem, felelősségem, hogy a történetemmel felnyissam mások szemét.

Nekik is sikerült előkerülniük

Nyolc olyan gyerek történetét mutatjuk be, akiket szintén elraboltak, de hihetetlen módon megmenekültek rabságukból.

Ezt is szeretjük