Gyászol a szakma! Rövid betegség után elhunyt a szeretett énekesnő
Myra Taylor, akit igazi jazzikonként tartották számon, pénteken hunyt el egy kansasi szanatóriumban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2011. december 9-én délután elhunyt Myra Taylor, amerikai jazz- és szvingénekesnő, dalszerző, akit Amerikában igazi jazzikonként tartanak számon.

Az afroamerikai énekesnő szép kort ért meg, és mozgalmas életet hagyott maga mögött. Kansasben született 1917-ben, februárban töltötte volna be 95. életévét.

Tinédzserként kezdett énekelni

Énekesnői karrierje a harmincas évek elején indult, először táncosként, majd énekesként lépett fel különböző klubokban.

1937-ben Chicagóba költözött, három évvel később Harlan Leonard fedezte fel tehetségét, és alkalmazta új együttesében, a Harlan Leonard and His Rockets elnevezésű formációban. Az együttes hosszú ideig New Yorkban lépett fel, miután szerződést kötöttek a harlemi Golden Gate nevű szórakozóhellyel.

Később az énekesnő visszatért Kansas Citybe is koncertezni, majd a negyvenes évektől kezdve rengeteget utazott szerte a világban. Az ötvenes években járt Mexikóban is, majd Európában turnézott.

Miután megcsömörlött az amerikai zeneipartól, 1965-ben a németországi Frankfurtba költözött, és megnyitotta saját klubját, a Down by the Riverside-ot.

A filmiparba is belekóstolt

1977-ben visszaköltözött az Egyesült Államokba, és Los Angelesben telepedett le. 1979-től 1994-ig filmes munkákat vállalt, a nyolcvanas évek elején feltűnt többek között a The Jeffersons című tévésorozat három epizódjában.

1987-ben játszott A gyanúsított című filmben, amelyben olyan sztárokkal forgathatott együtt, mint Cher, Dennis Quaid vagy Liam Neeson. 1991-ben Az igazi című moziban Richard Dreyfuss oldalán láthatta a közönség.

1994-ben újra visszaköltözött szülőföldjére, Kansasbe. Folytatta az éneklést, és a Wild Women nevű négytagú női csapat tagjaként lépett színpadra. Még a 94. születésnapját is koncerttel ünnepelte, szintén Kansasben.

Egészségi állapota 2011 második felében hirtelen hanyatlásnak indult, és többé már nem volt képes egyedül ellátni magát, az utolsó három hónapban egy kansasi szanatóriumban gondozták.

Ezt is szeretjük