Elhunyt Milos Forman, a Száll a kakukk fészkére és a Hair legendás rendezője

Rövid betegség után, 86 éves korában érte a halál.

Rövid betegség után, 86 éves korában érte a halál.

2018. április 13-án, 86 éves korában, rövid betegség után az Amerikai Egyesült Államokban elhunyt Milos Forman cseh származású rendező, forgatókönyvíró, színész és producer, akinek olyan legendás filmeket köszönhetünk, mint a Száll a kakukk fészkére, a Hair, az Amadeus, a Tűz van, babám!, a Larry Flynt, a provokátor, az Ember a Holdon vagy a Goya kísértetei.

Milos Forman 1932-ben született Čáslav-n - Császlón -, a mai Csehország, az akkori Csehszlovákia területén. Már fiatalon árva lett, szülei az auschwitzi koncentrációs táborban vesztették életüket. Ezután rokonok nevelték, majd, míg filmrendezést még Prágában tanult, 1968-ban, a Varsói Szerződés csehszlovákiai invázióját követően emigrált az Amerikai Egyesült Államokba.

Amerikában vált legendává

Milos Forman a tengerentúlon is rendezni kezdett, aminek elismerése sem váratott magára sokáig, a Ken Kesey regényéből filmre adaptált Száll a kakukk fészkére című alkotása 1975-ben öt Oscar-díjat kapott, köztük megkapta a legjobb rendezőnek járó díjat is.

De ezen kívül is számos legendás filmet köszönhetünk a rendezőzseninek, köztük a generációk életérzését meghatározó Hairt, illetve az Amadeust, mely 1984-ben nyolc Oscar-díjat kapott.

Élete során az általa rendezett filmek számos díjat elnyertek, köztük a Golden Globe-díjat, a BAFTA-díjat, az Arany Medve-díjat, a rendező pedig 1997-ben megkapta a Karlovy Vary-i életműdíjat.

Milos Forman többször nősült élete során, első felesége a cseh származású színésznő, Jana Brejchová volt, 1962-ben azonban elváltak. Második feleségétől, a szintén cseh színésznő Věra Křesadlová-Formanovától, aki életet adott ikerfiaiknak, 1969-ben vált külön. Petr Forman és Matěj Forman mindketten a színházi élet képviselői.

A cikk az ajánló után folytatódik

Intimitás hosszú távon - Hogyan tartsuk életben a szenvedélyt párkapcsolatunkban?

A Femina Klub októberi vendége Dr. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy mennyire vagyunk őszinték önmagunkhoz és partnerünkhöz. Milyen tabuk vannak a párkapcsolatokban? Mit lehet tenni, ha felmerül a bensőséges szexuális együttlétek hiánya és hogyan tehetünk a párkapcsolatok ellaposodása ellen? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. október 17. 18 óra

Helyszín: GOBUDA MALL - Vidám Színpad

Promóció

1999-ben a rendező harmadszor is megnősült, Martina Zbořilovát vette el, akitől ismét ikerfiai születtek, Jim és Andy, akiket Jim Carrey és Andy Kaufman után neveztek el. Az Egyesült Államokban, Connecticutban éltek.

Milos Forman egyúttal a Columbia Egyetem filmes professzora volt, akiről élete során még egy aszteroidát is elneveztek.

Halálát, mely rövid betegség után következett be, felesége, Martina adta hírül a csehországi sajtónak, később pedig menedzsere megerősítette a The Hollywood Riporternek. Nyugodjon békében.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük