Elhunyt a világhírű rendező - Fia jelentette be a szomorú hírt
Életének 97. évében elhunyt Franco Zeffirelli, a főként Shakespeare-adaptációiról ismert olasz rendező.

franco-zeffirelli
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Életének 97. évében elhunyt Franco Zeffirelli. A hírt, mely szerint az olasz filmrendező, forgatókönyvírót szombat délben római otthonában érte a halál, Zeffirelli fia, Luciano jelentette be. A Gianfranco Corsi néven született, főként Shakespeare-adaptációiról híres művészt az egyik legkiválóbb színházi rendezőként tartják számon, az 1960-as évek második felétől pedig mozifilmeket is rendszeresen forgatott. Az igazi világsikert az 1967-es Shakespeare-adaptáció, A makrancos hölgy hozta meg számára, a főszerepben Richard Burtonnel és Elizabeth Taylorral.

A következő évben a Rómeó és Júlia filmváltozatával még nagyobb sikert aratott, Golden Globe-, BAFTA- és Oscar-díjra is jelölték a legjobb rendező kategóriájában, az Ezüst Szalag díjat pedig meg is kapta. 1972-ben a Napfivér, Holdnővér miatt beszélt róla a világ: bár a közönség jól fogadta az Assisi Szent Ferenc életéről szóló filmet, a kritikusok már kevésbé, idealizált feldolgozásnak tartották. 1979-ben sem járt sikerrel: King Vidor klasszikusának remake-je, A bajnok az Oscar-díjas főszereplők, Jon Voight és Faye Dunaway játéka ellenére is bukásnak bizonyult.

Zeffirelli modern Rómeó és Júlia-sztorija, az 1981-es Végtelen szerelem is kudarcot vallott, bár a A Lionel Richie és Diana Ross által előadott betétdal, az Endless Love világsláger lett. A film új tehetségeket mutatott be, Brooke Shields mellett Tom Cruise és James Spader is szerepelt benne. Az 1988-as velencei filmfesztiválon mutatták be Az ifjú Toscaninit, amellyel kapcsolatban másnap csípős kritikák jelentek meg Elizabeth Taylor játéka miatt. 

A '80-as években viszont egyértelmű világsikert arattak a rendező operafilmjei, a Traviata és a Bajazzók Teresa Stratas és Plácido Domingo, a Parasztbecsület Domingo és Jelena Obrazcova, az Otello pedig ismét Domingo és Katia Ricciarelli főszereplésével. A Traviata számos díjat és jelölést hozott a rendezőnek: 1982-ben Oscar-díjra, 1984-ben két kategóriában BAFTA-díjra is jelölték, amelyből egyet meg is nyert. 1986-ban Arany Pálma díjra, 1987-ben pedig ismét BAFTA-díjra jelölték az Otello miatt.

Hullámhegyek és hullámvölgyek

A '90-es években Zeffirelli továbbra is megosztotta energiáit a színház és a film között. Míg az előbbi területen folytatódott diadalmenete, addig filmjeivel nem sikerült megismételnie korábbi alkotásai világsikereit. 1991-ben az egy évvel korábbi Hamlettel kiérdemelte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó David di Donatello-díjat.

A következő, ennél csendesebb elismerést az 1993-as Egy apáca szerelme miatt kapta, ami pozitív változást hozott. A Jane Eyre, Charlotte Brontë népszerű regényének újabb változata, valamint a Tea Mussolinivel című munkája kiváló fogadtatásban részesült, 2002-ben pedig Maria Callas operaénekesnő utolsó éveinek részben fiktív eseményein alapuló feldolgozása, a Mindörökké Callas átütő sikert aratott. A Napfivér, Holdnővér folytatásaként készült, 2005-ben bemutatott Három fivér nem kapta meg a várt figyelmet.

Kiemelt kép: Wikipedia/Alexey Yushenkov

Ennyit változtak Zeffirelli Rómeó és Júliájának tinisztárjai fél évszázad alatt

Az olasz rendező feldolgozását a mai napig minden idők egyik legjobb Shakespeare-adaptációjának tartják, a fiatalok körében pedig azért lett különösen népszerű, mert a film két sztárja: Olivia Hussey és Leonard Whiting életkora a lehető legközelebb állt a színdarab szereplőihez: Hussey 15, Whiting pedig 17 éves volt a forgatás idején. Nézd meg, hogyan fest most Rómeó és Júlia!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük