Halálra itta magát az egykor ünnepelt Marie Prevost
Marie Prevost a némafilmek bombázójaként kezdte, ám magányos alkoholistaként fejezte be karrierjét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A némafilmkorszaknak is kétségtelenül megvoltak a maga sztárjai - és érdekes módon a legtöbbjük csúfosan megbukott, amikor hangosfilmen is be kellett mutatkozniuk a nagyközönségnek. Így járt Marie Prevost színésznő is, akit ünnepelt dívából elhízott, alkoholista ronccsá tett a kudarc, amihez ráadásul magánéleti problémák is társultak.


Az 1898-ban Mary Bickford Dunn néven született kanadai szépség gyermekkorában került szüleivel Los Angelesbe. Már titkárnőként dolgozott, amikor úgy döntött, megpróbálkozik a színészettel, ezért beajánlkozott a Mack Sennett által vezetett Hollywood stúdióba.

A férfinak rögtön meg is akadt a szeme a bájos „francia lányon”, ahogyan ő becézgette. Így Marie Prevost művésznéven bevette a csupán díszletként funkcionáló, ám kétségkívül dekoratív fürdőző lányok csapatába, akiknek nem volt más dolguk egy-egy filmben, mint mosolyogni és jól kinézni.

Sztár akart lenni

Első jelentősebb sikerét a Love, Honor and Behave című romantikus komédiában aratta, melyet több hasonló szerep követett.

Karrierjének csúcsát az 1922-es, Fitzgerald regénye - magyarul Szépek és átkozottak címen jelent meg - alapján készült The Beautiful and Damned női főszerepének eljátszásával érte el, amiért pozitív kritikákat sikerült besöpörnie.

Ugyanakkor hatalmas botrány is övezte a munkálatokat, mivel a forgalmazó, Jack Warner egy hirtelen ötlettől vezérelve azt találta ki, milyen remek kis reklám lenne, ha Prevost a forgatáson valóban hozzámenne a férfi főszereplőhöz. Kenneth Harlan színész ugyanis akkor történetesen tényleg kapcsolatban élt a szépséggel.

Csak azt nem vette figyelembe, hogy Prevost akkor már régóta nem volt szabad, bár Sonny Gerke-kel 1919-ben kötött házasságát próbálta titkolni, nem nagy sikerrel. Miután a hírverés a visszájára fordult, és a szalagcímek a színésznőt máris bigámistának bélyegezték, Jack Warner kénytelen volt kérvényezni a második házasság érvénytelenítését. A dolog pikantériája, hogy a színésznő végül mégiscsak hozzáment a férfihoz, miután elvált Gerke-től, habár mindössze három évig bírták egymás mellett.

Egyre mélyebbre csúszott

1926-ban autóbaleset következtében elhunyt szeretett édesanyja, és ezt egyszerűen képtelen volt feldolgozni. Az alkoholba menekült, ami miatt házassága is tönkrement, ezért igyekezett a munkában vigaszra lelni. Amikor Howard Hughes 1928-ban rábízta a The Racket egyik szerepét, rövid viszonyba is bonyolódtak, ám a szakítás csak még inkább elmélyítette depresszióját.

Ez volt az utolsó filmje, amiben főszerephez juthatott, innentől kezdve meredeken csúszott lefelé a lejtőn. Részben annak köszönhetően is, hogy a hangosfilmekben kiderült, erős bronxi akcentussal bír, ami nem illett a nőies szerepekhez. Bánathájat növesztett, majd kétségbeesett koplalásokkal próbálta leadni a felszedett pluszkilókat, miközben továbbra is keményen ivott.

Szervezete nem is bírta sokáig az igénybevételt: 1937. január 21-én, mindössze 38 évesen szíve felmondta a szolgálatot. Holttestére két nappal később találtak rá a lakásán, miután kutyája egyre kétségbeesetten ugatott. Az ágyban feküdt, arccal lefelé, lábán pedig apró harapásnyomok látszódtak. A feltételezés szerint valószínűleg így próbálta felébreszteni gazdiját a hű eb - mindhiába.Marie Prevost húszéves pályafutása során összesen mintegy 120 néma- és hangosfilmben játszott. Temetésén a filmvilág legnagyobb sztárjai tették tiszteletüket, Joan Crawfordtól Clark Gable-ig.
Ezt is szeretjük