Így néz ki most a Sörgyári capriccio főszereplője, Mariska – 36 év után is ragyogó szépség Magda Vášáryová
A Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díszvendége lesz a színésznő.

magda-vasaryova-2017-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A 14. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, Magyarország vezető filmes rendezvénye 2017. szeptember 8-tól 17-ig várja a közönséget. A fesztivál nyitófilmje szeptember 8-án 17 órakor a Sörgyári capriccio lesz - a rendező, Jiří Menzel és a főszereplő, Magda Vášáryová jelenlétében. Az Oscar-díjas rendező életműdíjat kap Miskolcon, a legendás színésznő és diplomata Vášáryová pedig a nyitóünnepségen átveszi a Jameson CineFest tavaly alapított Európa-díját.

A filmfesztivál díszvendége lesz

Menzel az európai filmművészet egyik legjelentősebb alakja. Már első filmje, a Szigorúan ellenőrzött vonatok Oscar-díjat nyert 1968-ban. Az egy évvel az Oscar-díj után készült Pacsirták cérnaszálon húsz évre dobozba került, hogy aztán az 1989-es Berlini Filmfesztiválon, példátlan módon a fesztivál történetében, elnyerje az Arany Medvét.

"Gyönyörű, gyönyörű, gyönyörű. Ezt nevezem eredeti, nagy humornak!" - írta Milan Kundera Menzelnek az Őfelsége pincére voltam című film premierje után. A film 2006-ban több, mint egymillió nézőt vonzott a mozikba a tízmilliós Csehországban és ez volt  a rendező hatodik Hrabal-adaptációja. Filmjeiben kivételesen játszik egymásba a komédia, a tragédia, az érzelmesség, a finom humor és az irónia - ami csak a legnagyobbak sajátja. A Szeszélyes nyár, a Hóvirágünnep, az Oscar-jelölt Az én kis falum, az Iván Csonkin legendás rendezője számos filmben - köztük több magyarban - játszott is, és színházi tevékenysége is kimagasló.

A Sörgyári capriccio női főszereplője, Magda Vášáryová 19 évesen játszotta el a Markéta Lazarova című cseh film főszerepét. A majdnem három órás filmeposzt azóta a nemzetközi szakkritika és filmtörténetírás a 60-as évek aranykorának legjobb európai filmjei között tartja számon - felújított kópiájának premierje néhány éve igazi szenzáció volt.

magda-vasaryova-2017-nagy

A film egykori Mariskája 1988 óta nem fogat: inkább színházi szerepekben szerette volna megcsillogtatni a tehetségét, így két évig a Szlovák Nemzeti Színház állandó színésznője lett. Ezután a politikai életben is kipróbálta magát: 1990-től 1993-ig csehszlovákiai nagykövete volt Ausztriában, 2000-től 2005-ig pedig Lengyelországban. 1999-ben a hazájában majdnem a miniszterelnöki pozíciót is sikerült megszereznie, de a második körös választásokon sajnos kiesett a jelöltek közül. 2006-ban azonban már megkapott egy hőn áhított pozíciót a politikai életben: a Szlovák Köztársaság nemzeti tanácsának tagjává választották.

A számos nyelven beszélő, igazi európai látókörrel rendelkező művész és politikus Juliette Binoche 2016-os díjazása után nyeri el a Jameson CineFest Európa-díját.

Ezt is szeretjük