Fia és lánya gyászolja! Hosszú betegség után elhunyt a közkedvelt színésznő
Lola Müthel német színésznőt 92 éves korában érte a halál.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú betegség után 2011. december 11-én elhunyt Lola Müthel német színésznő - adta hírül a művésznő családja. 92 éves korában a München mellett található Gräfelfingben, otthonában érte a halál. Október végén még mutatkozott a nyilvánosság előtt, igaz ekkor már kerekesszékben ült.

Nagy átváltozásait és hatalmas kifejezőerejét több mint 200 szerepben csillogtatta meg az évek során, ezáltal nagy hatást gyakorolva a német színházi világra.

Hamar megmutatkozott tehetsége

Lola Müthel - polgári nevén Lütcke - 1919. március 9-én született Darmstadtban, az operaénekes Marga Reuter és a rendező Lothar Müthel lányaként. Ilyen szülői háttérrel egyenes út vezetett a művészi pálya felé.

Már az 1930-as években felfedezte Gustaf Gründgens, az ő partnereként lépett fel 17 éves korában először a berlini Német Nemzeti Színház deszkáin.

A II. világháborút követően ismét színpadra állt a város keleti részében található Német Színházban, majd Frankfurt am Mainba ment, de játszott a zürichi színházban is.

Művészi otthonává végül a frankfurti teátrum vált. Itt ismerte meg második férjét, Hans Caninenberget, akivel 1958-ban házasodtak össze.

A televízió és a rádió is felfedezte

Mivel férje a televíziónak dolgozott, első házasságából származó lányával, Angelaval és Caninenbergtől született fiával, Andres-szal együtt a hatvanas években Münchenbe költöztek - Gräfelfing 1966 óta a lakóhelye.

A hetvenes években Kurt Meisel a müncheni színházhoz hívta. A társulatnak egészen 1984-ig hű tagja maradt. Ezt követően szabadúszóként dolgozott.

Pályafutása során szinte minden nagyobb klasszikus színházi szerepet eljátszott, de fellépett könnyedebb darabokban és musicalekben is. Már az 1950-es években szerepelt az első Németországban játszott musical produkciók egyikében, a Csókolj meg, Katámban.

Több tucat tévé- és mozifilmben is látható volt. A magyar közönség a hazánkban nagy sikerrel futott kórházsorozatban, a Klinikában, továbbá a Két férfi, egy eset című krimiben találkozhatott vele. Sok rádiójátékhoz adta hangját, így a híres hatvanas évekbeli Paul Temple-hangjátékokhoz is.

Kollégái és népes rajongótábora mellett két gyereke gyászolja.

Ezt is szeretjük