Ilyen volt, ilyen lett: Leonardo DiCaprio
Gyerekszínészként indult, a Titanic tette világsztárrá, ma pedig nemzedékének egyik legtehetségesebb tagja.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Leonardo DiCaprio 1974. november 11-én született Los Angelesben. Keresztnevét Leonardo Da Vinci után kapta, mivel anyja éppen egy Da Vinci festmény előtt állt Olaszországban, amikor először érezte hasában gyermekének gyengéd rúgását. Szülei egy éves korában váltak el, ő pedig az anyja mellett maradt, de apja sem hanyagolta el, akivel a későbbiekben gyakran látogatták a múzeumokat.


Tinédzserkorában kötött jó barátságot Tobey Maguire-rel, akivel együtt kezdett színészkedni. Első filmszerepét 1991-ben kapta a Rémecskék című B-horror harmadik részében, ám nem sokáig kellett ehhez hasonló kétes színvonalú alkotásokban szerepelnie. Hamar felfigyeltek rá, néhány év múlva pedig már sokkal igényesebb alkotásokban villanthatta meg színészi tehetségét.

Kamaszként kapta első Oscar-jelölését

1992-ben több száz jelentkező közül az övé lett az Ez a fiúk sorsa című dráma egyik szerepe, amiben egy kallódó kamaszfiút testesített meg, aki nevelőapjával kerül egyre durvábbá váló konfliktusba.

DiCaprio alakítását sokan dicsérték, és mellette szól, hogy Robert De Niro és Ellen Barkin társaságában is helyt tudott állni ebben a súlyos drámában.

Egy évvel később pedig első Oscar- és Golden Globe-jelölését is megkapta a Gilbert Grape-ért, amiben Johnny Depp szellemi fogyatékos kistestvérét alakította döbbenetes erővel.

A kilencvenes években továbbra is elsősorban drámai szerepekben brillírozott. Az Egy kosaras naplójában például egy drogfüggő fiatal srácot testesített meg, a Teljes napfogyatkozásban pedig a híres francia költő, Arthur Rimbaud bőrébe bújt, és bevállalt több kendőzetlen homoszexuális jelenetet is.

1996-ban eljátszotta Rómeót, majd a Marvin szobája című drámában megint De Niróval forgatott, az áttörést azonban az egy évvel későbbi Titanic főszerepe hozta meg számára.


A film hatalmas közönségsiker volt, és igazi szupersztárt faragott DiCaprióból, nem beszélve arról, hogy útjára indította a Leo-mániát, amely az egész világon végigsöpört. DiCaprio ekkor pályája csúcsán volt, a lányok imádták, és a filmszakma is elismerte tehetségét. DiCaprio ezek után könnyen beleragadhatott volna a nyálas szívtipró szerepébe, ám neki mégis sikerült kitörnie a skatulyából.

A legnagyobb rendezők is szívesen dolgoznak vele

Ezt jól alátámasztja az is, hogy a kilencvenes évek végén együtt dolgozott Woody Allennel, az ezredforduló után pedig olyan legendás rendezők bízták rá filmjeik főszerepeit, mint Steven Spielberg, Ridley Scott vagy Martin Scorsese, akinek három filmjében is szerepelt. Kettejük kapcsolatát nem véletlenül hasonlították Scorsese és De Niro viszonyához, aki fiatalkorában szintén számos alkalommal dolgozott együtt a kultikus rendezővel.


DiCapriót láthattuk már western-, kaland- és akciófilmben is, ám alkatához leginkább mégis a drámai szerepek illenek a leginkább. A szépfiús külső és a lehengerlő sárm mögött ugyanis egy nagy színész rejtőzik, akit legközelebb a mozikban.

Magánéletével kapcsolatban nem titok, hogy a modelleket kifejezetten szereti, hiszen 2001 és 2005 között Giselle Bündchen volt a barátnője, szakításuk után pedig egy hasonlóan rapszodikus viszony fűzte egy másik szupermodellhez, Bar Rafaelihez.

Ezt is szeretjük