A sporttörténelem legszörnyűbb gyilkosságai

Fotókkal

Megkövezték, agyonlőtték, terroristák végezték ki - sportolók, akik iszonyú bűncselekmények áldozataivá váltak.

A müncheni mészárlás

1972. szeptember 5. fekete nap az emberiség történelmében. Minden idők egyik legvéresebb terrortámadásában 11 izraeli atléta és edzőik, egy nyugat-német rendőr, valamint öt palesztin terrorista halt meg. A müncheni olimpián a szervezők a demokratikus, megváltozott Németországot akarták bemutatni a világnak, ezért a biztonsági előírások sem voltak olyan szigorúak, mint a hírhedt 1936-os berlini játékokon. Ma már szinte elképzelhetetlen, hogy a sportolók szálláshelyére a kerítésen átmászva beosonjon egy csapat gépfegyveres terrorista, ahogy tette ezt a Fekete Szeptember nevű terrorszervezet nyolc tagja a végzetes hajnalon.

Az izraeli áldozatok: 1. Yossef Gutfreund, 2. Moshe Weinberg, 3. Yossef Romano, 4. David Berger, 5. Ze'ev Friedman, 6. Eliezer Halfin, 7. Amitzur Shapira, 8. Kehat Shorr, 9. Mark Slavin, 10. Andre Spitzer, 11. Yakov Springer

A palesztin támadók túszul ejtették az izraeli olimpiai csapat tagjait, és életükért cserébe 234 bebörtönzött palesztin, valamint a Vörös Hadsereg Frakció német szélsőbaloldali terrorszervezet alapítóinak szabadon bocsátását követelték. Az izraeli kormány nemet mondott, a rendőrség döbbenetes felkészületlensége miatt pedig a túszok kiszabadítására indított akció kudarcba fulladt. A világ élő rádió-és tévéadásban követhette végig a menekülő terroristák és a rendőrök közt a repülőtéren zajló, borzalmas vérfürdőt. A szörnyű eseményt azóta számos alakban feldolgozták, legutóbb Steven Spielberg a München című, nagyszabású filmben.

Andrés Escobar – szitává lőtték egy öngól miatt

A kolumbiai futballista tragikusan fiatalon, 27 esztendősen vált hátborzongató bűncselekmény áldozatává. Andrés 20 évesen kezdte profi pályafutását a kolumbiai Atlético Nacional csapatában. Tehetsége hamar feltűnt a szakembereknek, egy év múlva már a nemzeti válogatott tagja volt. A kettes számú mezt viselő hátvédet a közönség is a szívébe zárta, a Foci Lovagja, vagy a Halhatatlan Kettes néven emlegették. Hat évvel később az egyik gólja azonban végzetesnek bizonyult.

1994-ben az Egyesült Államokban megrendezett világbajnokságon Kolumbia esélyesként indult.  A házigazdák elleni mérkőzésen Andrés szerencsétlenül saját hálójába talált, így a dél-amerikaiak már a csoportmeccsek során búcsúzni kényszerültek. Július 2-án a játékos vigasztalódni próbált egy felkapott szórakozóhelyen.

A bárban megjelent egy pisztolyos férfi, és 12 golyót eresztett a focistába. Andrés barátnője szerint mielőtt a fegyveres meghúzta a ravaszt, azt ordította: Góóóóóóól! Máig nem lehet tudni, hogy a Kolumbia kiesése miatt óriási pénzösszegeket vesztő fogadóirodák és a mögöttük álló drogbárók bérelték-e fel a gyilkost, vagy egy őrült áldozatává vált a fiatal hátvéd. A tettest, Benito Feltonadót - aki általános iskolai tanár volt - 26 évre ítélték, de 2005-ben jó magaviselete miatt szabadon engedték.

Lucas Sang és Wesley Ng’etich – a politikai erőszak áldozatai

Lucas Sang, a kiváló atléta halála világszerte óriási megdöbbenést váltott ki. A kenyai olimpikon a hazájában kitört politikai zavargásokban vesztette életét tavaly januárban.

A tehetséges futó 1961-ben született, nevét az 1988-as szöuli olimpián ismerte meg a világ. Bár egyéniben nem jutott be a középdöntőbe, a 4x400 méteres férfi váltó tagjaként a döntőig segítette csapatát. Visszavonulása után szülőhazájában egy nagy farmon gazdálkodott, emellett pedig a kenyai olimpikonok országos szövetségének elnöke volt.

Lucas Sang és Wesley Ng'etich

2007 decemberében az országban politikai zavargások törtek ki a választási eredmények nyomán. Ennek esett áldozatául szilveszter éjjelén a 46 éves sportoló. Lucas éppen hazafelé tartott, amikor a felbőszült csőcselék rátámadt és kövekkel agyondobálta. Miután egy kő bezúzta a koponyáját, rögtönzött máglyán elégették a testét.

Wesley Ng’etich maratoni futó szintén a kenyai zavargások alatt halt meg. A 31 éves sportoló akkor szerzett magának hazáján kívül is hírnevet, amikor a houstoni maratonon második helyezést ért el 2006-ban. Wesley-t 2008. január 21-én lőtték le mérgezett nyíllal. Ő volt a második nemzetközileg elismert atléta, aki életét vesztette a Kenyában tomboló erőszakhullámban. Két felesége és három gyermeke gyászolja.

Trevor Berbick – vascsővel verték agyon

A zűrös természetű bokszoló olyan sokszor került összeütközésbe a törvénnyel, hogy erőszakos halála szinte várható volt. A jamaikai-kanadai öklöző 1955-ben született, első nemzetközi győzelmeit 21 évesen, a kanadai olimpián aratta.


Ő volt az utolsó, aki diadalmaskodott a ringben az akkor 39 éves Muhammad Ali fölött. 1986-ban elnyerte a nehézsúlyú világbajnok címet. Trevor lelkészként szolgált egy pünkösdi gyülekezetben, de ez nem akadályozta meg abban, hogy magánéletében botrányt botrányra halmozzon.1992-ben öt év börtönre ítélték, mert szexuálisan zaklatta gyermekei nevelőnőjét. 15 hónap után feltételesen szabadlábra helyezték, de ezután sem bírt magával.

Végül 1997-ben kiutasították az Egyesült Államokból. 2006. október 28-án reggel egy templom lépcsőjén találták meg vérbefagyva a jamaikai Norwich-ban. A nyomozás megállapította, hogy a bivalyerős sportolót egy vascsővel verték agyon. A gyilkosságért Trevor húszéves unokaöccsét és annak 18 éves barátját ítélték el.

Marian Cozma – megkéselték egy szórakozóhelyen

Idén februárban borzalmas gyilkosság híre rázta meg Magyarországot és Romániát. Marian Cozma román kézilabdázót, az MKB Veszprém KC 27 éves játékosát február 8-án hajnalban a veszprémi Patrióta lokálban egy dulakodás során szíven szúrták. A sportoló a helyszínen életét vesztette.

A nyolcas számú mezt viselő beállós barátnőjével és csapattársaival indult szórakozni, ám a jól induló este tragédiába torkollott. Egy csapat férfi beléjük kötött és verekedést kezdeményezett, majd előkerültek a kések is. Egy szerb játékost fejbe rúgtak, egy horvát sportolót vesén szúrtak, Mariannak pedig a szívét érte a halálos döfés.

A Madár becenévre hallgató válogatott a kézilabda szeretetét otthonról hozta, édesapja és édesanyja szintén a nemzeti csapatban játszottak. Marian hazája egyik élcsapatában, a Dinamo Bukarestben kezdte pályafutását, a felnőtt válogatottban 2002-ben mutatkozott be. Halála után a veszprémi klub örökre visszavonultatta a nyolcas mezt. A meggyilkolt játékost Veszprém és Bukarest is díszpolgárrá avatta, szülővárosában pedig róla nevezték el az utcát, ahol élt. Május 7-én mutatták be a tragédia körülményeit feldolgozó filmet, Kálomista Gábor rendezésében. A Szíven szúrt ország Czapkó Antal, Oroszlán Szonja, Csányi Sándor és Pindroch Csaba főszereplésével készült.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük