Tragédia! Rákban elhunyt a közkedvelt sztár
A hírességet idén júniusban diagnosztizálták rákkal, és a betegség nem egészen három hónap alatt legyőzte szervezetét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. szeptember 11-én Beverly Hills-i otthonában elhunyt Larry Gelbart forgatókönyvíró, akinek egyebek közt a 11 évadon át futó MASH sorozat, valamint a Dustin Hoffman főszereplésével készült Aranyoskám köszönhető. A 81 éves sztárt idén júniusban diagnosztizálták rákkal, ami néhány hónap alatt legyőzte szervezetét.

A kelet-európai emigránsok - apja litván, anyja lengyel származású - gyermekeként 1928-ban született Gelbart 16 éves korában került a showbiznisz közelébe. Eleinte rádióprogramok írójaként alkalmazták, de a kiváló humorú fiatalember az ötvenes években már televíziós komikusok kedvelt szövegírója volt.

Mindent humorral vészelt át

Első átütő sikerét kétségtelenül a MASH háborús vígjátéksorozat forgatókönyvének megírásával aratta. Az akkor Londonban élő hírességet 1971-ben kereste meg telefonon Gene Reynolds producer, arra kérve, írja meg egy induló széria pilotjának szövegkönyvét.

A MASH végül hatalmas siker lett, és bár Gelbart - akinek egyébként egy Emmy-t is hozott - négy évad után kiégésre hivatkozva otthagyta a sorozatot, azt végül 11 évadon keresztül forgatták.

- Larry zsenialitása teljesen megváltoztatta az életem. Az általa papírra vetett gondolatok annyira jónak bizonyultak, hogy még a sorozat után is velünk voltak nagyon hosszú ideig. De nem csak emiatt volt zseniális - remekül értett ahhoz is, hogy jókedvre derítse a körülötte lévőket. Ő volt a fény, ami a halálával kialudt, és most mind itt kucorgunk a sötétben - írta közleményében Alan Alda színész, a MASH főszereplője.

A sikeres sorozat után nagyfilmek forgatókönyvírójaként is elismerték tehetségét: 1977-ben az Oh, God! című moziért, 1982-ben pedig az Aranyoskámért - melyben Dustin Hoffman parádézott női ruhába bújva - jelölték Oscarra. De nevéhez fűződik a 2000-es A bájkeverő című vígjáték forgatókönyve is.

Felesége, Patricia Marshall - 53 évig éltek együtt - elmondása szerint Gelbart csak halála előtt három héttel tette le a tollat. Humorérzékét azonban az utolsó percig megőrizte.

- Mindig viccelek, így működöm, valahogy csak így érzem jól magam. Egyszerűen el sem tudom képzelni, milyen lenne az életem humor nélkül - vallotta egyszer a híresség. Larry Gelbartot feleségén kívül gyermekei, rokonai és egész Hollywood gyászolja.

Ezt is szeretjük