Isaura, Leoncio és az Onedin család

Így néznek ki ma

Egy egész ország szurkolt nekik, de vajon hol vannak most a régmúlt kedvelt sorozatsztárjai?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bármennyire is gyerekcipőben járt még a tévézés a hatvanas-hetvenes években, azért ez nem gátolta a lelkes rendezőket abban, hogy ne csupán játékfilmben, hanem sorozatban is gondolkodjanak.

Ráadásul kissé bizarr módon akkoriban élte fénykorát a sci-fi is, és a Csillagok háborúja sikeréből kiindulva számos ország jelentkezett a maga tudományos-fantasztikus történetfolyamával.

Az Egyesült Államokban a Star Trek és az Alfa holdbázis, a németeknél az Orion űrhajó, nálunk pedig a legendás kávéfőző-űrjárműves Pirx kapitány kalandjai varázsolták, esetenként kacagtatták a nézőket.

Persze mindezek mellett a legváltozatosabb témákban kaptak sorozatos izgulnivalót azok a szerencsések, akiknél volt otthon tévékészülék, legyen szó akár tengerjáró hajón vagy dél-amerikai ültetvényen játszódó történetről. Érdekes, hogy bár ezek a sorozatok közel sem voltak olyan hosszúak, mint mai utódaik, mégis olybá tűnt, mintha egy egész korszaknyi időt kitöltöttek volna.

Azóta a legtöbb kedvenc sorozat címére már nem is emlékszünk, azonban a főhősök neve örökre bevésődött agyunk filmes adatbázisába. Nézzük csak, mely kosztümös szériaszereplőknek szurkoltunk anno, innen a vasfüggöny mögül.

Rabszolgasors (1976, Brazília)

Majd’ tízévnyi késéssel, a nyolcvanas évek derekán jutott el hozzánk a sorozat, melyet egyszerűen csak bájos és szerencsétlen sorsú főszereplőnője révén Izaurának emlegettünk, és mely elindította kis hazánkban az addig ismeretlen szappanopera-mizériát. Az eredetileg száz, 26 perces epizódból álló sorozatot Magyarországon kevesebb részben, de annyival hosszabb műsoridőben vetítették, nehogy a nézők elveszítsék érdeklődésüket a történet iránt.


A Bernardo Guimaraes 1800-as években játszódó regénye alapján készült izgalmas sorozat a gonosz Leoncio nagyúr és a naiv rabszolgalány között bonyolódott. A sztori olyan magával ragadó volt, hogy rögtön kisebbfajta kultuszt teremtett a magyar nézők között, akik még attól sem riadtak vissza, hogy pénzt gyűjtsenek Isaura felszabadítására. Úgy tűnik, az emberek még most is vevők az ilyesfajta tündérmesékre: 2004 óta ugyanis az új változatot forgatják, Isaura, a rabszolgalány címmel.

Isaura, azaz Luceila Santos a sugárzást követő évben, 1987-ben járt hazánkban, és persze kiderült, közel sem olyan ártatlan, mint ahogy azt sokan hinni akarták, különösen, amikor előkerültek korábban készült erotikus Playboy-fotói.
Azóta az 51 éves aprócska termetű brazil sztár megfordult a kamera mindkét oldalán, de többnyire színésznőként alkot. John Neschling színésztől 1982-ben született Pedro nevű fia, aki szülei foglalkozását viszi tovább.


Rubens de Falco, a rettegett bajszos Leoncio Almeida megformálója karrierjét színházban kezdte, majd különféle sorozatszerepek után lett végül mindenki gyűlölve szeretett rabszolgatartója. A széria sikere után továbbra is megmaradt sorozatszínésznek, számos brazil alkotásban feltűnt. Az örök agglegény 2008 februárjában, életének 76. évében, szívelégtelenségben hunyt el.

Az Onedin család (1971, Nagy-Britannia)

Bármily fura, akkoriban megszokottak voltak a kosztümös sorozatok is, melyek ékes darabja ez a kilenc szezonon keresztül forgatott 91 epizódból álló BBC-dráma. A Liverpoolban játszódó széria kreátora Cyril Abraham - maga is ottani lakos - volt, aki mindenképpen valami különlegeset szeretett volna megalkotni. Bár már az elején tudta, hogy a főhős James lesz, a vezetéknevére nehezen talált rá. Végül a sors kegyéből belebotlott az Ondine nevű mitológiai tengeri lény nevébe, melyből kis változtatással megkreálta „James Onedint, a tenger ördögét”.


A tekintélyes oldalszakállt viselő, egyébiránt ambiciózus, néhol kegyetlen hajóskapitány és személyzetének viszontagságos életét bemutató sorozat hatalmas sikert aratott, manapság pedig a rajongók megpróbálnak a DVD-változathoz hozzájutni. Hiába, egy érdekházasságból szerelemmé alakuló vonzalom – jelen esetben Onedin és idősebb pénzes felesége, Anne Webster között – mindig érdekfeszítő, hát még, ha egy hajón bonyolódik a történet.

Pedig Peter Gilmore hét évvel volt idősebb Anne Stallybrass-nál, filmbéli nejénél – aki aztán a valóságban is a felesége lett! A Németországban született brit színész egyébként nemcsak rettenthetetlen hajósként, hanem nevettetőként is megállta a helyét. A hatvanas évektől forgatott Folytassa… sorozat többségében szintén felbukkant a ma már 77 éves, sokat betegeskedő sztár, aki azóta visszavonult a szerepléstől.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Anne Stallybrass többnyire tévéfilmekben csillogtatta tehetségét, 1972-ben például egy másik Annát, Anna Strauss-t alakította a Strauss családról készült adaptációban. Gilmore-ral már a kezdetekkor erős vonzalmat éreztek egymás iránt, végül 1987-ben házasodtak össze, mindkettejüknek ez volt a második esküvője. Azóta is együtt élnek, de gyermekük sosem született.

Ezt is szeretjük