Diane Keaton: Játszd újra, Diane!
Kulisszatitkok és szívszorító történetek szerelemről, családról, barátságról a világhírű színésznő vadonatúj könyvében. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Világsztár! Oscar-díjas és Golden Globe-díjas színésznő. Producer, rendező, fotós könyvek összeállítója. Két örökbefogadott gyermek boldog édesanyja. Önmagát kiválóan ismerő asszony szellemes, elgondolkodtató könyve, a Játszd újra, Diane!

Warren Beatty
Diane Keaton
Al Pacino

Igen, járt Woody Allennel, Warren Beattyvel és Al Pacinóval, és igen, szerepelt a Keresztapában, az Annie Hallban és a Minden kezdet nehéz című filmben.

- Miért írtam visszaemlékezést? - teszi fel magának a kérdést a neves színésznő.  -Azért, mert anya ott van mindenütt, mert a szavaival akarta egyben tartani a családot, mert évtizedekbe telt, mire megértettem, mennyire összetett jellem, mert nem akartam, hogy eltűnjön, de így történt.

Nem ez az első megjelent könyve, de ebben az eltűnt idő nyomába ered, ezt akarja újraélni, újra elevenné tenni, és főként, megérteni. Írása nem magamutogatás, önreklám, önigazolás, hanem önismereti gyakorlat. Egy olyan embertől, aki kívül-belül ismeri önmagát. De nem csalódnak a kötetet kézbe véve azok sem, akik egy híres díva titkaira kíváncsiak.

Woody Allennel

Megtudjuk, hogyan nőtt fel szigorú apja és imádott, sokoldalú, művészhajlamú anyja oldalán három testvérével Kalifornia napsütötte partjain. Nyomon követjük az első bizonytalan lépéseket: a fiatal színinövendék botladozását, akinek a Hair Broadway-musicalben való szereplése után az igazi áttörést Woody Allen felkérése hozta meg.

A Játszd újra, Samben először színpadon játszottak együtt, majd a film is elkészült. És jött az Annie Hall - Diane családneve apja után a Hall, a Keatont édesanyja után vette fel. Jött az életébe a nők bálványa, Warren Beatty is, de megmaradt a barátság, hosszan, egy életre Woodyval, amit újabb nagyszerű közös film jegyzett, a Belső terek. Diane kesernyés öniróniával jegyzi meg, hogy utána, nagyobb rendezők híján már csak középszerű színésznő maradt.

Szerény és lenyűgöző

De jött még a Keresztapa, három folytatásban és jött Al Pacino szerelme. Egy újabb óriásé.

youtube('
#039;,,)

- Ő művész, én csak művészkedem – olvassuk a szerény megjegyzést. Csak hát mi minden nőtt ki ebből az önmagát kereső művészkedésből? Kollázsok, fotók, a Heaven című dokumentumfilm, meg saját rendezések: az Álmok hősei, a Női vonalak, akár még műemlékvédelem is. A fiatalok számára talán az újabb filmek ismerősek: az Elvált nők klubja Bette Midlerrel és Goldie Hawnnel, a Minden végzet nehéz Jack Nicholsonnal és az Ébredj velünk Harrison Forddal.

- A tökéletesség a kreativitás halála – állapítja meg a most hatvanas Keaton, aki nem átallott idősödve beülni az iskolapadba – akárcsak csodált anyja a maga idejében –, hogy forgatókönyvírást tanuljon. Aki két örökbe fogadott gyermeke boldog anyjaként megtapasztalta mindazt, ami jót és rosszat a sors bárkinek adhat: szülei halálát és az új életek növekedését az oldalán.

Diane Keaton kislányként
Felnőttként
Gyermekeivel

- De hát ki vagyok én, Harrison Ford mellett? – írja valahol a rá jellemző szerénységgel. Nos, ő Diane Keaton, az Annie Hall hetyke kalapjaival, lengő nadrágjaival, és a későbbi idők Diane Keatonje, a védjegyévé lett finom iróniával, törhetetlen életkedvvel.

Diane Keaton 1946. január 6-án született. A napfényes Kaliforniában, óceánra néző házban nevelkedett három testvére és művészlelkű édesanyja oldalán, apja sikeres vállalkozó volt. Tizennyolc évesen New Yorkba ment, ahol beiratkozott a Neighborhood Playhouse színitanodájába. Woody Allennel a Játszd újra, Sam színpadi változatában kezdett együtt dolgozni, amit olyan nagyszerű közös munkák követtek, mint az Annie Hall, a Belső terek és a Manhattan. Az Annie Hallért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscart.

Pályája során további két Oscar-jelölést és két Golden Globe-ot zsebelt be. Híres alakítása volt Warren Beatty oldalán és rendezésében a Vörösök feminista újságírónője. Ő a Keresztapa Kaye vagy a Marvin szobája haldoklója.(%oldalmero(http://ad.adverticum.net/img.prm?zona=1759478&kampany=2158111&banner=2158110&ord=RANDOM_NUMBER)%)

Ezt is szeretjük