Hogy néznek ki most a Klinika sztárjai?
Az egész ország izgatottan követte a népszerű német orvossorozat epizódjait. De vajon mi lett a színészekkel azóta?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Alighanem a fél ország – többnyire az idősebbik fele - álmodozott a jóvágású Brinkmann professzorról. A másik fele pedig természetesen a zsengén dögös Udóról, azt képzelvén, hogy egyszer majd őt keresi fel, ha valami baja-bánata van. Persze azért a hímneműeknek is akadt bámulnivaló, amolyan nyolcvanas-évekbeli szinten, és ki-ki választhatott, hogy a nővérkék vagy a doktornők közül talál magának favoritot.

Valójában rehabilitációs intézetként működik a Glotterbadban található épület

Az eredeti címén Schwarzwaldklinik, ám nálunk nemes egyszerűséggel csak A klinika néven futó sorozat egy új vonulat előfutára volt. Az olyan szériáknak, melyek nem egy család életébe engednek bepillantást, hanem egy munkahely dolgozóinak mindennapjaiba vezetik be a tévénézőket.

Bár már a hatvanas, hetvenes években is léteztek amerikai orvossorozatok, az akkor még szocialista Magyarországra ezek nem jutottak el - cserébe viszont kaptunk néhány cseh remeket.

Ilyen volt a hetvenes évek második felében készült Nők a pult mögött, mely egy élelmiszerüzlet dolgozóit mutatta be munkaidőben és azon kívül is. Emellett pedig az 1977-es Kórház a város szélén Blazej doktorral, ami a legelső nálunk is vetített kórházsorozatként vonult be a magyar tévétörténelembe.

A klinika lényegében az említett szériára adott német válaszként indult el 1984 nyarán Wolfgang Rademann ötletei alapján, aki végülis több kudarcot vallott próbálkozás után a csehek sikerével tudta meggyőzni a producereket arról, nem feltétlen bukás egy orvossorozat.

Az első epizód 1985. október 22-én került adásba. Bár eleinte a kritika erősen köszörülte nyelvét a „túl csöpögős” sztorin, végül a 73, egyenként 45 perces részből álló történetfolyam egyike lett a legnépszerűbb német sorozatoknak. Hetente 28 millió néző követte figyelemmel a kórház dolgozóinak keserédes kalandjait – és akkor még nem beszéltünk a külföldi sikerekről.

Udo, Christa és Brinkmann doki

Németországon kívül ugyanis még 38 másik országban vetítették az egyes epizódokat, köztük Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Olaszországban, Lengyelországban és természetesen Magyarországon.

A huszadik évfordulóra – csakúgy, mint a cseheknél – elkészült A klinika – Húsz év múlva című százperces tévéfilm, melyben a rajongók ismét találkozhattak kedvenceikkel és azok leszármazottaival.

Brinkmann professzor - Klausjürgen Wussow

A sármos profért az idősebb generáció volt oda, hiszen mindig megértőnek mutatkozott a betegek sorsa iránt, és szinte semmivel nem lehetett kihozni a sodrából. A sebészprofesszor a sorozat idején feleségül veszi a klinikán tevékenykedő bájos nővérkét, Christát.

Ám a szerelem ellenére, ahogy az már a sorozatokban lenni szokott, számos szomorú vagy felkavaró epizód tarkítja mindennapjaikat. A négyszer nősült Wussow öreg rókának számított A klinika stábjában, hiszen 1947 óta a színészetnek élt.

Majd' hatvan évig a pályán

Eleinte különféle nagyvárosi színházak színpadjain mutatta meg tehetségét – a filmbéli szerelmét játszó Gaby Dohmmal is ismerték egymást még Düsseldorfból -, majd filmen 1958-ban debütált a Blitzmädels an die Front című alkotásban.

Azóta több mint száz tévéfilmben és sorozatepizódban láthatták a nézők, emellett pedig szinkronszínészként is keresett volt hazájában. Egészen 2005-ig aktívan ténykedett, ám lassan elhatalmasodó agysorvadása következtében végül 2007 júniusában, 78 éves korában elhunyt.

Christa nővér – Gaby Dohm

Christa nővér nagy változásokon megy át a sorozat ideje alatt – eleinte Brinkmann prof fia, Udo udvarol neki, ám ahogy megismerkedik a jókiállású apával, rögtön szerelembe esik vele, és ez arra is motiválja, hogy befejezze orvosi egyetemi tanulmányait. Bár a féltékenység is beárnyékolja idősebb férjéhez fűződő viszonyát, közös kisfiuk mégis sok örömöt csempész közös életükbe.

Gaby Dohm pontosan húsz évvel ifjabb filmbéli partnerénél. A színészcsaládból származó sztár eredetileg gyermekkönyv-illusztrátornak készült, ám végül nem tudott megfelelni a Berlini Akadémia szigorú feltételeinek. Helyette folytatta a családi hagyományokat, először düsseldorfi, majd 1966-tól a müncheni színház tagja volt, mely utóbbihoz egészen a nyolcvanas évek közepéig hű maradt.

Gaby Dohm és Klausjürgen Wussow

1971 óta filmekben is felbukkant, az igazi sikert mégis az orvossorozat hozta el számára, és népszerűsége máig töretlen. Ennek bizonyítéka, hogy pályafutása alatt számtalan díjjal kitüntették a ma már 65 éves színésznőt.

Udo Brinkmann – Sascha Hehn

Aki nem az őszes halántékért rajongott, az biztosan elgyengült az ifjú szőke orvos láttán. Ám nemcsak ebben különbözik apa és fia, szinte mindenről máshogy vélekednek – Udo imádja a nőket, a száguldást és a veszélyt, persze csak addig, amíg szerelmes nem lesz a szép altatóorvosba, Katharina Gessnerbe. A házasság azonban nem tart sokáig, a szőke titán sok viszontagságon megy keresztül, mire kiköt Elke nővér oldalán, akivel számos újabb bonyodalom legyőzése után végül összeházasodnak.

Az 1954-es születésű Sascha szintén színész apától származott, ám szülei válását követően édesanyjánál nevelkedett Münchenben. A szöszi fiú már öt évesen szerepet kapott egy tévéfilmben, sőt, olyannyira elhalmozták ajánlatokkal, hogy még az érettségi előtt abbahagyta gimnáziumi tanulmányait. A hetvenes években erotikus filmeket is forgatott, melyek révén egyfajta szexszimbólum szerepét töltötte be rövid ideig a német médiában.

Az igazi áttörés a nyolcvanas években következett be számára, egyszerre két sorozattal – A klinikán kívül ugyanis ő játszotta Viktort, a stewardot a Traumschiff – Álomhajó című romantikus szériában is. 1994-ben ismét magára öltötte a fehér köpenyt, ekkor a Frauenarzt Dr. Markus Merthin címszereplő nőgyógyászának kedvéért, amit három éven keresztül forgattak.

Sascha Hehn és Barbara Wussow

A színész azóta is állandó szereplője a német tévéfilmeknek, valamint szinkronszínészként is tevékenykedik – bármily furcsa, a német változatban például ő volt Shrek hangja!

Elke nővér – Barbara Wussow

A göndör hajú, szerényke egérke kinézetű orvossegéd már a sorozat elején összegabalyodik egy rövid időre Udóval, ám mégis egy kaszkadőr felesége lesz. Bár a fiatalember később elhalálozik, még sok víznek kell lefolynia a Dunán, hogy az őzikeszemű nővérke és a szőke sebész újra egymásra találjanak.

Bizony, a név nem véletlen, Barbara Klausjürgen Wussow lánya a valóságban, aki Ida Krottendorftól született 1961-ben. A müncheni neveltetésű kislány a balettintézet növendéke, de hatévesen szüleivel együtt Bécsbe költöztek. Az érettségi után a bécsi Képzőművészeti Egyetemen díszlettervezést tanult, ám később mégis úgy döntött, színésznő szeretne lenni. Magánúton sajátította el a mesterség fogásait, és 1984-ben debütált a Bécsi Burgtheater színpadán.

Majd nem sokkal ezután adódott a lehetőség, hogy Elke szerepében megmutassa magát a tévénézőknek is. Mostanában a tévéfilmes szereplések mellett nagy hangsúlyt helyez a jótékonysági munkára: többek között a kőszegi SOS-Gyerekfalu érdekében is fellépett a kétgyermekes sztár.

Ezt is szeretjük