Ilyen volt, ilyen lett: Kevin Costner
Képekben az átváltozás
Hiába az elképesztő sikerek és a két Oscar-díj, a színész karrierje egy évtizede mégis padlót fogott.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kevin Costner 1955-ben született Lynnwoodban. Az egyetem alatt kezdett színészetet tanulni, ahol akkoriban marketinget tanult, de ezt foglakozást mindössze egy hónapig űzte.


Pályakezdésének egyik meghatározó élménye volt, amikor a legendás Richard Burtonnel találkozott.

Costner megkérdezte Burtont, hogy elfogadná-e őt, mint színészt, aki erre csak annyit válaszolt, hogy mindkettejüknek zöld szeme van, szóval szerinte rendben lenne a dolog. Búcsúzáskor Burton sok szerencsét kívánt a fiatal férfinak, a két sztár pedig sosem találkozott többé.

Costner már 19 évesen szerepet kapott egy filmben, ám azt csak évekkel később mutatták be, miután sztár lett belőle. A nyolcvanas évek elején tűnt fel kisebb szerepekben a vásznon, de A nagy borzongásból például kivágták a jeleneteit.

A kasszasikerek sztárja két Oscart is nyert

Az áttörésre a nyolcvanas évek második felében került sor, amikor Brian De Palma rá bízta az Aki legyőzte Al Caponét című gengszterfilmjének főszerepét. Costner kiválóan játszotta el az erkölcsileg megingathatatlan nyomozót, ám Oscar-díjat csak Sean Connery kapott, aki idős rendőrtársát formálta meg.


Az aranyszoborig azonban nem kellett sokáig várnia, habár A farkasokkal táncoló epikus western több buktatót is magában rejtett. Costner vállalta el a rendezést és a főszerepet is, a szkeptikusoknak azonban nem lett igaza, hiszen a megható film 12 Oscar-jelölést gyűjtött be, amelyből hetet díjra is tudott váltani – Costner pedig duplázott, megkapta a legjobb rendezés és a legjobb férfi főszereplő díját is.

Kasszasikerek után hatalmas bukták

A kilencvenes években további kasszasikerekkel öregbítette hírnevét, amelyek közül a legemlékezetesebbek a JFK – A nyitott dosszié, A több mint testőr, a Tökéletes világ, illetve a Robin Hood – A tolvajok fejedelme volt.


Az évtized második felében azonban váratlanul lehanyatlott karrierje, és több filmje is hatalmas bukta volt mind kritikai, mind pedig anyagi szempontból. Az ezredforduló után sem igazán sikerült talpra állnia, habár a Fegyvertársak és a Mr. Brooks korántsem voltak szégyellnivaló alkotások, ám ezeket elhalványítják azok a romantikus filmek, amikben szintén szerepet vállalt, például az Azt beszélik vagy az Apátlanok, anyátlanok.

Első feleségével még az egyetem alatt ismerkedett meg. Cindy Silva három gyermeket szült neki, ám 16 évvel az esküvőjük után elváltak. 1996-ban egy ideig együtt élt Elle McPherson szupermodellel, második házasságára azonban csak 2004-ben került sor, amikor is feleségül vette Christine Baumgartner német modellt és táskatervezőt. Első közös gyermekük 2007-ben született meg.
Ezt is szeretjük