Gyászol a szakma! Hosszú betegség után meghalt a közkedvelt filmes
Ken Russell angol rendező 84 éves korában, hosszú betegség után hunyt el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hétvégén elhunyt a provokatív filmjeivel ismertté vált Ken Russell - tudatta a sajtóval a művész fia. Az angol rendező az utóbbi időben már nagyon beteg volt, többször érte szélütés.

Russell 1927-ben született Angliában, Southamptonban. Az ötvenes évektől kezdve a BBC-nek készített nagysikerű rövidfilmeket.

Művészekről leplezetlenül

Alkotásainak témái főleg a zene, a képzőművészet és az irodalom világából származtak. A művészeket rendhagyó módon mutatta be.

Provokatív ábrázolásmódja jelenik meg 1967-es Dante's Inferno című rövidfilmjében is, amelyben Dante Gabriel Rossetti költőnek a feleségéről alkotott idealizált képe mellé helyezte a valóságot az asszony kábítószer-függőségéről.

Russell első mozifilmjének nem volt különösebb visszhangja, a Szerelmes asszonyokkal, D. H. Lawrence regényének adaptációjával viszont 1970-ben már rendezői Oscar-díjra is jelölték.

Sokan bírálták

Ezt követő játékfilmjeit is sikerre vitte, ám azokat sokszor élesen bírálták túlfűtött szexuálisukért.

A The Dance of Seven Veils: A Comic Strip in Seven Epizodes című munkájában Richard Strauss zeneszerző a film egyik jelenetében a Rózsalovagot vezényli, miközben SS-katonák egy zsidót kínoznak.

A rövidfilmet a pornográfia mellett blaszfémiával és náci propagandával is megvádolták.

Már nem tudott jelentőset alkotni

A nyolcvanas évek második felétől készült filmjeit már nem szokták legjelentősebb alkotásai között emlegetni, és a televíziózáshoz visszatérve sem tudott átütő erejű rövidfilmet létrehozni.

Az ezredforduló óta már inkább különc viselkedéséről, mint filmes munkáiról volt híres a rendező, akit a kórházban ért a halál.

Ezt is szeretjük