Túl nagy mellei miatt szólták le a színésznőt - Majdnem elesett élete szerepétől
Az Óz, a csodák csodája készítői féltek, hogy Judy Garland nem lesz alkalmas Dorothy szerepére.

judy-garland-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1939-es Óz, a csodák csodája a legsikeresebb filmek közé tartozik, négy Oscar-díjra is jelölték, ebből kettőt nyert meg. Az emberek imádták benne Judy Garland alakítását, aki a nyolcéves Dorothy bőrébe bújt. Amikor 1938-ban elkezdődtek a film forgatásának előmunkálatai, a készítők nem bíztak abban, hogy az akkor 16 éves gyereksztár alkalmas lesz a szerepre. 

A mellei méreteit kifogásolták

The Road to Oz címmel jelent meg 2018 októberében Jay Scarfone és William Stillman közös könyve, melyben a film forgatásának történetét írják le. Az írásból kiderül, bármennyire is varázslatos volt a film, a forgatására annál kevésbé lehet ezt a jelzőt mondani. Főleg Judy Garland számára volt pokol ez az időszak: először nem is akarták őt főszereplőnek, ugyanis úgy gondolták, hogy túl nagy mellei miatt nem tudna egy nyolcéves kislány bőrébe bújni. Az sem tetszett nekik, hogy tiniként kicsit teltebb volt, illetve a fogai sem voltak tökéletesek. Azonban nagyon szépen énekelt, így végül ő lett a befutó.

Judy Garland Dorothy szerepében.
Judy Garland Dorothy szerepében.

A forgatás alatt nagyon keményen bántak vele: kényszerítették, hogy ragassza le a melleit, egy aprócska fűzőt kellett viselnie egész végig, szigorú diétára fogták, szó szerint éheztették őt, csak levest ehetett. Felbéreltek mellé egy személyi edzőt, rendszeres sportolásra fogták. Nem csoda, hogy ezek után a színésznő állandóan a külseje és az alakja miatt aggódott, paranoiás lett, rettegett attól, hogy mások látják enni.

- Mindenki azt figyelte az étteremben, hogy nem akarok-e egy kis desszertet még enni. Legalábbis úgy éreztem, hogy mindenki figyel, de lehet, hogy ez csak a lelkiismeretem volt - nyilatkozta korábban a színésznő.

Ez még nem volt elég, gyógyszert is adtak neki, egy nagyon erős szert kapott, amit kifejezetten a narkolepszia, a depresszió és az elhízás kezelésére fejlesztettek ki. Olyan komoly mellékhatásai voltak, mint a paranoia vagy az inszomnia. Azért, hogy a színésznő éjjel tudjon aludni, erős altatókat is felírtak neki. Sajnos ekkor vált gyógyszerfüggővé, sosem tudott kigyógyulni belőle. A halálát is nyugtató-túladagolás okozta. Csupán 47 éves volt, amikor elhunyt.

Ezt is szeretjük