Gyereksztárként gyógyszerekkel tömték, és éheztették - Judy Garland súlyos árat fizetett a hírnévért
Szívszorító, hogyan viselkedtek Judy Garlanddal gyerekkorában.

judy-garland-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Judy Garland életének 47 évéből 45-öt a show-bizniszben töltött, színésznő és énekesnő is volt. A legtöbben az Óz, a csodák csodája című, 1939-es film után zárták őt örökre szívükbe, de olyan alkotások főszerepét is eljátszhatta, mint a Találkozunk St. Louis-ban, a Nyári előadás vagy a Húsvéti parádé.

Olyan slágerek köthetőek a nevéhez, mint az Over The Rainbow, a The Trolley Song, a San Francisco vagy a The Man That Got Away. 1940-ben Ifjúsági Oscar-díjat nyert, később kétszer is jelölték a legrangosabb filmdíjra, de végül sosem sikerült hazavinnie az aranyszobrocskát. Kislányként és felnőttként is sokan szerették, azonban a hírnévért súlyos árat kellett fizetnie. A Renée Zellweger főszereplésével elkészült Judy című film is megmutatta, hogy mennyire kemény módon bántak Garlanddal gyerekkorában az MGM Stúdiónál.

Judy Garland szívszorító gyerekkora

Judy Garland csupán kétéves volt, amikor édesanyja, Ethel Gumm őt és testvéreit színpadi produkciókra vette rá. Az Independentnek hivatalos önéletrajzírója, Gerald Clarke elmondta, hogy Ethel élénkítőszerekkel és altatókkal tömte lányát, hogy bírja a fellépésekkel járó állandó utazást, az író szerint emiatt vált később Garland gyógyszerfüggővé. Szigorú édesanyjáról 1967-ben Garland nem nyilatkozott túl kedvesen Barbara Walters műsorában.

Anyám volt a valódi gonosz nyugati boszorkány!

- Nagyon féltékeny volt rám, mert ő nem volt tehetséges. Állandóan a nyomomban volt, és ha nem éreztem magam jól, csak ennyit mondott: "kimész és énekelsz, vagy az ágyad oszlopához kötlek, és kettétörlek!" Így végül kiálltam a színpadra, és énekeltem - vallotta be akkor.

Amikor 13 esztendős korában leszerződtette az MGM, csak akkor kezdődött az igazi pokol számára. Külsőleg nem úgy festett, mint egy átlagos gyereksztár, sokszor szapulták szabálytalanul álló fogai és a testsúlya miatt, ugyanis Garland hízékony típus volt. Amikor 1938-ban az Óz, a csodák csodáját kezdték forgatni, szigorú diétára kényszerítették. A Telegraph 2014-ben megírta, hogy a stúdiónál megállás nélkül monitorozták a táplálkozását és a súlyát, ilyen jegyzetek születtek akkor: "Judy este hét és nyolc óra között kiszökött, és ivott egy pohár tejet!", "Garland négy és fél kilót hízott, át kellett szabni a jelmezét." 

Mivel ennyire hízékony volt, szó szerint éheztették, egyedül csak húslevest ehetett, semmi mást. A forgatások alatt állandó sportolásra fogták, még egy személyi edzőt is felbéreltek mellé, a pihenés fogalmát ekkor egyáltalán nem ismerte.

A cikk az ajánló után folytatódik

Agyondolgoztatták, a hét napból hat munkanapnak számított, és a legtöbb esetben mindig 18 órán át talpon kellett lennie a forgatásokon. Édesanyjához hasonlóan a stúdió munkatársai is gyógyszerezték őt.

Egy olyan szert írtak fel neki, amit a narkolepszia, a depresszió és az elhízás kezelésére fejlesztettek ki. Ennek viszont komoly mellékhatásai is voltak, például nem tudott aludni, és a paranoia tüneteit is előidézte nála. Azért, hogy képes legyen valamennyit aludni, altatókat is kellett szednie. Sajnos a gyógyszereket felnőttként sem tudta elhagyni, 1969-ben hunyt el túladagolásban.

Ő volt Columbo élete szerelme

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan fest Peter Falk felesége, Shera.

Ezt is szeretjük