Gyászol a filmvilág! Elhunyt a legendás Joseph Wiseman
Joseph Wiseman színházban kezdte, de dr. No szerepével vonult be a filmtörténelembe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. október 19-én, életének 91. esztendejében manhattani otthonában elhunyt Joseph Wiseman kanadai származású színész, akit a nagyközönség a legelső James Bond-film, a Dr. No főgonoszaként ismert meg.


Lánya, Martha Graham Wiseman szerint az idős színész az utóbbi időben sokat betegeskedett, végül hétfőn örökre eltávozott az élők sorából. Az 1918-as születésű Joseph Wiseman szüleivel még gyermekkorában költözött az Egyesült Államokba.

A harmincas évektől kezdett különféle Broadway-darabokban fellépni, a kritikusok pedig rögtön elismerően nyilatkoztak a fiatalemberről, aki klasszikus drámákban - Lear király, Cseresznyéskert - mutatta meg tehetségét.

Túlélte a feleségét

Filmen 1950-ben szerepelt először: a With These Hands dokumentum jellegű filmet a rákövetkező évben Oscarra is jelölték.

Ezután különféle sorozatokban kapott epizódszerepeket, de mozifilmekben is felbukkant. 1952-ben a Viva Zapata! történelmi drámában Marlon Brando és Anthony Quinn mellett, az 1960-as Kitaszítva westernben Audrey Hepburn és Burt Lancaster oldalán játszott.

Ám tény, a filmtörténet nagykönyvébe nem a fent említett alakításokkal írta be a nevét, hanem a legelső James Bond-filmmel: az 1962-es Dr. No ugyanis Wisemant jegyezte a főgonosz Julius No szerepében.

- Bevallom, fogalmam sem volt róla, hogy mire vállalkozom. Arról sem volt sejtésem, hogy a film akkora siker lesz. Igazából semmit sem tudok a rejtélyekről, nem nagyon szeretem őket. Ami engem illet, meg voltam róla győződve, hogy csak egy újabb B-kategóriás Charlie Chan-sztorira szerződtem - mesélte a 007-es mozi sikerét követően.

A népszerűség ellenére nem lett belőle mozisztár, de rengeteg sorozatban találkozhattak vele a nézők, a San Francisco utcáintól a Magnumon keresztül a McGyverig. Utoljára az Esküdt ellenségekben bukkant fel 1996-ban.Ami a magánéletét illeti, kétszer volt házas: Nell Kinarddal néhány év után elváltak, második felesége, Pearl Lang pedig idén februárban elhunyt.
Ezt is szeretjük