Fotók! Így néznek ki a Jóbarátok szinkronhangjai
Rachel, Ross, Joey, Phoebe, Chandler, Monica: lássuk, kik magyarították tíz éven keresztül a népszerű sorozat szereplőit.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Jóbarátok, eredeti címén Friends, egy egyszerű amerikai komédiaként indult, mely hat New York-i fiatal mindennapjait követte nyomon.

Első epizódja 1994 szeptemberében került adásba Amerikában, az utolsót pedig 2004 májusában vetítették, vagyis a sorozat végül kerek tíz éven keresztül nevettette meg a nézőket.

Magyarországon két év késéssel, 1996-ban került először képernyőre, azóta pedig az ismétléseknek köszönhetően nem akad olyan generáció, amelyik ne tudná, miről is van szó.

A szereplők briliáns magyar hangjainak kiválasztása Mohácsi Emil szinkronrendezőt dicséri, aki nem arcra, hanem személyiségre kereste a szinkronhangokat. Nézzük, a magyarok számára melyik hang melyik szereplővel nőtt össze.

Chandler Bing - Sinkovits-Vitay András

Az 57 éves színművész édesapjától, a legendás Sinkovits Imrétől örökölte tehetségét és kellemes orgánumát. Budapesten végzett színész szakon,  majd a Veszprémi Petőfi Színház szerződtette.

1980 és 1981 között a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt. Négy évadot a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban, öt évadot a József Attila Színházban játszott. 1990 óta szabadúszó, képernyőn legutóbb a Honfoglalásban, a Kisvárosban és A ház emlékei című filmdrámában láthattuk.

Chandler: Matthew Perry és Sinkovits-Vitay András (Forrás: www.nemzetiszinhaz.hu)

Szinkronszínészi kvalitásait mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Chandler színes egyéniségét a hangszín és külső különbözősége ellenére is tökéletesen vissza tudta adni. Állítása szerint azért is ment könnyen a munka, mert Chandlernek ugyanolyan abszurd humora van, mint neki.

A karaktert megformáló Matthew Perry egyébként legutóbb A színfalak mögött című sorozatban szerepelt, ahová magyar szinkronhangja is követte. Sinkovits-Vitay egyébként a Jóbarátok mellett a Baywatch, a Futballista feleségek és a Rendőrakadémia szereplőinek is kölcsönözte már hangját.

Joey Tribbiani - Holl Nándor

Eltekintve az 1983-tól 1985-ig tartó stúdiómunkától, valamint a zalaegerszegi Hevesi Sándor színházban és az Újszínházban töltött évektől, Holl Nándor szinte egész élete a szinkronstúdióhoz köthető. A Jóbarátokon kívül szinkronizált még a Csillagkapuban, a Star Trekben, a Harmadik műszakban és a Dr. House-ban is.

Joey: Matt LeBlanc és Holl Nándor (Forrás: www.marecord.hu)

Hangja mégis leginkább a Matt LeBlanc alakította Joey Tribbianival nőtt össze olyannyira, hogy önálló, Joey című sorozatában is végig ő magyarította.
Holl Nándor úgy véli, Matt LeBlanc-nak - hozzá hasonlóan - fontos, hogy gondoskodhasson a körülötte élőkről, ráadásul a siker ellenére nem játssza az eszét.

Matt LeBlanc 2006-ban elvált feleségétől, míg Holl Nándor Tárnokon él pszichológus párjával, Zsófiával. Nagy állatbarátok, van két kutyájuk, Mimi és Bendegúz.
Bár saját bevallása szerint nem néz tévét - így az általa szinkronizált színész új szerepeivel sincs mindig képben -, ha hívják, rutinjának köszönhetően évek múlva is visszatalál a karakterhez.

Ross Geller - Galambos Péter

Galambos Péter, becenevén Galamb, állítólag fogadásból jelentkezett a Színművészeti Főiskola színész szakára. Aztán nem egészen két év után ki is rúgták, mert nem találta ott a helyét, de máig színházszerető ember maradt.

Ross: David Schwimmer és Galambos Péter (Forrás: www.terasz.hu)

Különleges hangjának köszönhetően már 1993-tól szinkronizált, így az évek során olyan sorozatokhoz adta a hangját, mint a Dallas, a Vészhelyzet vagy a Smallville. Évekig hallhattuk rádióban, az Est Fm, a Klubrádió és a Juventus műsorvezetőjeként, tavaly ősz óta pedig az m1 Kultúrház című műsorának egyik vezető riportere. Azért a színészkedéshez is visszatért Udvaros Dorottya oldalán a 2007-es POSZT - Pécsi Országos Színházi Találkozó - alkalmával, amikor is a Gothár Péter rendezte fesztiválzárón színészek és tévések által kelt életre egy-egy jelenet.

Galamb állítása szerint egyébként a Jóbarátok lehetett a leglassabban szinkronizált sorozat, mert az egész stáb folyamatosan nevetett a poénokon. Mindemellett élvezettel vett benne részt, mivel teljes mértékben azonosulni tudott a bohókás figurával, akinek humorát csak saját maga érti. A 38 éves - és bevallottan láncdohányos - sztár nős, és akárcsak a sorozatbeli Ross-nak, neki is van egy fia.

Monica Geller - Kiss Erika

Az 1962-es születésű színművésznő a főiskola után előbb a Népszínházhoz szerződött, majd a Budapesti Kamaraszínházhoz.

Monica: Courteney Cox Arquette és Kiss Erika (Forrás: www.szinkronhangok.hu)

Prózai és zenés darabokban egyaránt játszott, sőt, még néhány magyar tévéjátékban - A tanítónő, Cinkekirály - is szerepet kapott. Az utóbbi időben azonban főként szinkronizálásból él. Mivel hangja egyaránt illik szőkékhez és barnákhoz, Courteney Cox előtt olyan világhírű, klasszikus hollywoodi sztárokat is magyarított, mint Audrey Hepburn vagy Marilyn Monroe.

Hangja egyébként annyira összenőtt Coxéval, hogy a színésznő Dirt - A hetilap című új sorozatához is őt hívták szinkronnak. Akik azonban a színpadon szeretik megcsodálni kedvencüket, azok Kiss Erikát legutóbb az Oké, Néró című darabban láthatták az Aquincumi Múzeum szabadtéri színpadán.

Phoebe Buffay – Nyírő Bea

A 42 éves színművésznő 1989-től 1990-ig a józsefvárosi Népszínház, majd utána pár évig a Thália és az Arizóna Színház tagja volt. 1993 óta szabadfoglalkozású művész, de 1995 és 2003 között a Soproni Petőfi Színház darabjaiban szerepelt. Arca a Bástyasétány 77 című magyar filmből lehet ismerős, hangja azonban húsznál is több szinkronszerepből: mostanában hallhattuk Monk Sharonájaként vagy Judith Harperként a Két pasi meg egy kicsi című vígjátékban.

Phoebe: Lisa Kudrow és Nyírő Bea (Forrás: www.jegy.hu)

Nyírő Bea komédia iránti fogékonyságát mutatja, hogy komoly, barna nőként is hihetetlenül hitelesen hozta a butácska, extravagáns Phoebe karakterét. Állítása szerint azért, mert magas hangszínnel áldotta meg a sors - mindemellett azonban hangsúlyozza, hogy semmiben sem hasonlít sorozatbéli karakterére.

Akárhogy is, Lisa Kudrow-val szinte összenőtt bájosan nyafka orgánuma: a sztár ugyanis hat mozifilm alkalmával is magyarította a szőkeséget, legutóbb a P.S. I Love You című romantikus dráma kedvéért. A színésznő napjainkban Turay Ida utazó színtársulatának tagja, többek között a Holle anyó, A faun és az Indul a bakterház színpadi feldolgozásában is láthatjuk az ország különböző városaiban.

Rachel Green - Kökényessy Ági

Jennifer Aniston a legismertebb jóbarát, Kökényessy Ági pedig kétségtelenül az egyik legismertebb női hang a szinkronszakmában. 1989-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, és azóta a Madách Színház állandó tagja, ahol jelenleg is hét darabban - egyebek között Páratlan páros, Producerek, Ludas Matyi - látható. A színpadon kívül a tévében is megfordult: felbukkant a Szomszédokban, a Kisvárosban és a Limonádé című szitkomban is.

Rachel: Jennifer Aniston és Kökényessy Ági (Forrás: www.madachszinhaz.hu)

Hogy a Jóbarátok szinkroncsapatába beválogatták, abban az is szerepet játszott, hogy nem csak egyénisége, de kinézete is közel állt Jennifer Anistonéhoz. A választás sikeresnek bizonyult, maga a színésznő is örömmel magyarította az amerikai sztárt, már csak azért is, mert hangját hasonlónak érzi az övéhez. És nem csak a Jóbarátokban: a szinkronhangok.hu szerint további 12 mozifilm alkalmával szólalt meg Brad Pitt exe kökényessyül.

A 42. születésnapját augusztus 19-én ünneplő színésznő egyébként számos alkalommal volt hallható a tévében és a moziban: egyebek között Sophie Marceau-t a Házibuli 2-ben, Doktor Szöszit, azaz Reese Witherspoont és Charlie egzotikus angyalát, Lucy Liut is ő magyarította. De rajzfilmekbe - például Kung Fu Panda, South Park - szintén rendszeresen hívják, sőt, annak idején ő volt Peppe hangja a Microbiban!

Amerikai kolléganőjével ellentétben feleség és anya, van egy nyolc éves fia, Gergely. A színésznő nyáron sem pihen, a Madáchon kívül Debrecenben Neil Simon Pletyka című darabjában látható.

Ezt is szeretjük