80 fölött is elbűvölő az egykori végzet asszonya, Jeanne Moreau
A legendás francia színésznő, Jeanne Moreau ma már rendezőként is dolgozik a szakmában.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1928-as születésű Jeanne Moreau karrierje viszonylag későn indult be: amikor a hatvanas évek elején mennybe menesztették a francia újhullám istennőjeként, már a harmincas éveiben járt, és több, mint húsz film volt a háta mögött.


Népszerűségének titka, hogy érett, őszinte érzékiségéhez intelligencia is párosult, ám emellett képes volt nyugodt arccal fenyegetőnek hatni.

Dacos ajakbiggyesztése és sötét, mosolytalan szeme olykor haragot sejtetett, de ez még varázslatosabbá tette váratlanul felfénylő mosolyát.

A Párizsban felnőtt, új Bardot-nak is titulált Moreau tehetsége korán megmutatkozott, hiszen mindössze húszévesen lett a Comedie-Francaise állandó tagja – korábban nem is volt ennyire fiatal színészük.

Először a színpadon bűvölte el a közönséget, így mire Louis Malle rendező megadta neki a kezdőrúgást a moziban, már ünnepelt színházi sztár.

Okos és csábos

Filmszerepeiben általában ő a végzet asszonya, az érzéki femme fatale, aki képes romba dönteni minden férfit: a Felvonó a vérpadra című drámában férje gyilkosának szeretője lesz, a Szeretőkben házasságtörő asszony, a Jules és Jimben pedig egy szerelmi háromszög csúcsa.

Orson Welles-szel háromszor is összehozta a sorsa a vásznon, a legendás sztár pedig a világ legjobb színésznőjének nevezte el.

Az utóbbi időben már kevesebbet forgat, helyette azonban a színpad másik oldalán bizonyít. 2000-ben színházi rendezőként mutatkozott meg, 2001-ben pedig a Párizsi Nemzeti Operaházban debütált Verdi: Attila című zenés darabjának megrendezésével.

Ami a magánéletét illeti, háromszor volt házas, első férjétől született fia, Jerome szintén művészi pályát választott magának: elismert festőként ténykedik.

Cikkünk a Gabo kiadó gondozásában megjelent 501 filmsztár című könyv megfelelő fejezetének felhasználásával készült.
Ezt is szeretjük