Végül mégiscsak a rákba halt bele Jean Simmons
Jean Simmons igyekezett Hollywoodban is megvetni lábát, de két Oscar-jelölését nem sikerült szoborra váltania.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. január 22-én, életének nyolcvanadik esztendejében Santa Monica-i otthonában elhunyt Jean Simmons brit származású színésznő. Az idős sztár egy ideje tüdőrákban szenvedett, végül szervezete múlt pénteken adta fel a harcot, adta hírül ügynöke.

Az 1929-es, londoni születésű Jean Simmons eleinte Nagy-Britanniában aratott sikereket a mozivásznon: mindössze 14 éves volt, amikor bekerült a Give Us the Moon című filmbe, melyet olyan nagysikerű szerepek követtek, mint a Szép remények Estellája és a Fekete nárcisz Kanchija. Hogy nem csak csinos pofija miatt dolgoztak vele, azt az 1948-as Hamlettel bizonyította be. Ophélia eljátszásáért – Sir Laurence Olivier Hamletja mellett - ugyanis megkapta a Velencei Filmfesztivál díját, és Oscarra is jelölték.

Hollywoodi karrier

Az ötvenes évek elején későbbi férjével, Stewart Grangerrel Hollywoodba költözött, ahol a kor legnagyobb szívtipróival forgathatott: a Macsók és macákban Marlon Brando volt a partnere, a Sziget a napon Paul Newmannal boronálta össze, a Spartacusban pedig Kirk Douglas mellett bukkant fel.

Életrajzírói szerint akár a huszadik század egyik legnagyobb sztárjává válhatott volna, ha annak idején nem fogadja el Howard Hughes mágnás ajánlatát, aki titkos esküvőt szervezett számára Tucsonban.

- Amikor hazaértem a nászútról, megtudtam, hogy már Hugheshoz tartozom, ő ugyanis megvásárolt korábbi brit produceremtől, J. Arthur Ranktól, mint egy darab húst. […] Szerencsére Hughes nem kezdett ki velem, mert tiszteletben tartotta, hogy házasságban élek. De azok a filmek, amiket le kellett forgatnom! Olyan pocsékok voltak, hogy még videón sem adták ki őket! – fakadt ki egy 1964-es interjúban.

Idősen is forgatott

Azért még egy Oscar-jelölést sikerült szereznie 1969-ben a Happy Ending című drámáért, majd többnyire tévéfilmekben és sorozatokban lehetett vele találkozni. Az 1983-as, nálunk is nagy sikerrel vetített Tövismadarakban nyújtott alakításáért végül Emmy-díjjal jutalmazták. Emellett játszott a Gyilkos sorokban, a Star Trek: Az új nemzedékben, illetve az 1989-es Szép remények minisorozatban, ahol ezúttal Miss Havishamot keltette életre. Még időskorában is forgatott: utolsó filmje az Árnyak verőfényben című angol dráma volt 2009-ben.

Jean Simmons kétszer volt házas, két férjétől egy-egy lánya született – akik ráadásul anyjuk példáját követve színésznők lettek. Tracy apja Stewart Granger, akivel Simmons tíz évig volt együtt, Kate-é pedig Richard Brooks rendező, akivel 1960-tól 1977-ig voltak házasok.

Az erős dohányos színésznő az utóbbi időben sokat betegeskedett: állítólag a mellrákot sikerült is legyőznie, a tüdőrák azonban erősebbnek bizonyult szervezeténél.
Ezt is szeretjük