Egy kidobóember verte halálra a legendás gitárost
35 éves volt
A világhírű basszusgitáros a kórházba szállítást követően kómába esett, majd meghalt.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az 1951-es születésű Jaco Pastorius a zenetörténet egyik legkiválóbb basszusgitárosa volt, aki fájdalmasan rövid pályafutása során kitörölhetetlenül beírta nevét a dzsessz történetébe. Gyerekkorában dobolni tanult, ám ezt egy futballmeccsen szerzett csuklósérülése miatt kénytelen volt abbahagyni.

15 évesen vett először a kezébe basszusgitárt, különleges tehetsége igen korán megmutatkozott.

1974-től kezdődően együtt játszott Pat Metheny gitárossal, első szólóalbuma pedig Jaco Pastorius címen két évvel később jelent meg. A lemez igazi áttörésnek számított az elektromos basszusgitár történetében, sok kritikus a mai napig a világ legjobb basszuslemezei között tartja számon.

A hetvenes évek második felében csatlakozott a Weather Report nevű fúziós dzsesszegyütteshez, amellyel 1981-ig dolgozott együtt. Pastorius művészete ekkor teljesedett ki - közreműködött az együttes Heavy Report című korongján, amely minden idők egyik legnagyobb példányszámban eladott dzsesszalbuma lett.

Drogok, alkohol és leépülés

Ám hiába a kivételes adottságok, Pastorius mindeközben egyre mélyebbre süllyedt az alkoholizmus és drogfüggőség mocsarában. Különc viselkedését és excentrikus magatartását eleinte a züllött életmód számlájára írták, ám a nyolcvanas évekre világossá vált, hogy a gitáros súlyos mentális zavarokkal küzd.

Pastorius mániás depressziós lett, 1982-ben pedig bipoláris zavart diagnosztizáltak nála. Antiszociális megnyilvánulásait egyre nehezebben viselték zenésztársai, az évtized közepére pedig egészségi állapota is jelentősen megromlott. 1986-ban kilakoltatták New York-i lakásából, így hosszabb-rövidebb időszakokig az utcán élt.

Brutálisan összeverték

1987. szeptember 11-én titokban felosont a színpadra Santana koncertjén, ahonnan nem sokkal később eltávolították. Ezt követően a Florida állambeli Wilton Manors városában a Midnight Bottle Club felé vette az irányt, ahová a biztonsági őrök nem akarták beengedni. Dühében berúgta az üvegajtót, majd összeverekedett az egyik kidobóemberrel.

Súlyosan megsérült a feje, a jobb szeme és jobb karja, a kórházba szállítás után pedig kómába esett, és gépek tartották életben. Habár orvosai bíztak a felépülésében, agyvérzés következtében beállt nála az agyhalál állapota. 1987. szeptember 21-én hunyt el, néhány héttel 36. születésnapja előtt.

Támadója emberölés másodrendű vádlottjaként felelt tettéért, és végül nyolc hónapot töltött börtönben.

Ezt is szeretjük