Ilyen volt, ilyen lett: Jack Nicholson
Képekben az átváltozás!
2000 nő, 12 Oscar-jelölés és tucatnyi legendás szerep köthető Jack Nicholson nevéhez.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

1937. április 22-én született New Yorkban eredetileg John Joseph Nicholson néven. Abban a hitben nőtt fel, hogy a nagyszülei a szülei, az igazságot pedig csak azután tudta meg, miután egy újságíró utánajárt a tényeknek. Ezek szerint tehát szülei tulajdonképpen a nagyszülei voltak, lánytestvére pedig valójában az anyja volt. Apját sosem ismerte, állítása szerint csak anyja és nagyanyja volt ezen információ birtokában, amit vele sosem osztottak meg.


Miután Hollywoodba érkezett, Jack Nicholson kezdetben lóti-futi munkákat végzett a legendás animátorok, William Hanna és Joseph Barbera mellett, akik később kezdő rajzolóként is szívesen látták volna őt.

Ám Nicholson ezt visszautasította, mivel minden vágya az volt, hogy színész lehessen belőle. Erre nem kellett sokáig várnia, 1958-ban ugyanis színészként debütált egy kis költségvetésű tinidrámában, a következő évtizedben pedig többnyire a legendás rendező-producerrel, Roger Cormannel dolgozott együtt.

A hatvanas években tehát leginkább a Corman felügyelete alatt készült horrorfilmekben kapott munkákat, de szerepelt például Monte Hellmann két westernfilmjében is.

Az áttörés és az első sikerek

A hatvanas években a fenti szerepek ellenére mégis inkább úgy érezte, hogy karrierje sehová sem vezet, ezért úgy döntött, hogy a kamerák mögött próbál meg érvényesülni. Forgatókönyveket kezdett írni, amelyek közül az egyiknek kiemelt fontosságú szerepe lett végül pályafutásában.

A The Trip című drogos film sztoriját átitták az LSD élvezetéből származó pszichedelikus élmények, a fim forgatása során pedig megismerkedett Dennis Hopperrel és Peter Fondával. A barátság pedig egy legenda megszületését jelentette, Hopper ugyanis végül Nicholsonnak adta a Szelid motorosok egyik mellékszerepét, amellyel Nicholson elindult a sztárrá válás útján.


A hetvenes években pedig nem volt megállás, Nicholson habár kevés szerepet vállalt, de azok kivétel nélkül szinte mind klasszikussá váltak. Elég csak felidézni az Öt könnyű darabot, a Kínai negyedet vagy a Száll a kakukk fészkére című drámát, amelyért végül – több jelölést követően - első Oscarját is átvehette.

A nyolcvanas években további olyan legendás szerepekkel öregbíti hírnevét, mint A ragyogás, a Batman vagy a Becéző szavak, melyért második Oscarját kapta meg. Harmadik Oscar-díját az 1997-es Lesz ez még így se című keserédes drámáért kapta, habár a kilencvenes években már kevesebb örök érvényű filmben vállalt szerepeket.

A rekordok

Sikere az ezredforduló után is töretlen. Sokrétű tehetségét számos műfajban kamatoztatta, láthattuk horrorban, westernben, vígjátékában, romantikus filmekben és drámákban egyaránt, alkatához mégis a neurotikus, zaklatott lelkű karakterek illenek. 12 alkalommal jelölték Oscarra, 3 aranyszobrával pedig Walter Brennannal osztozik a legtöbb Oscar-t nyert férfiszínész trónján, a színésznők közül pedig csak Katherine Hepburn előzi meg négy Oscarjával.


De rekorder abból a szempontból is, hogy Michael Caine-en és Paul Newmanen kívül ő az egyetlen férfiszínész, akit 1960 óta minden évtizedben jelöltek Oscarra a legjobb férfi főszereplő és legjobb férfi mellékszereplő kategóriájában egyaránt.

Nicholson legendás hollywoodi szerető, egyes források szerint 2000 nővel volt dolga. Hat gyermeke van öt különböző nőtől, életében pedig mindössze egyszer házasodott meg, egyetlen felesége Sandra Knight volt 1962 és 1968 között. Az elmúlt évtizedekben olyan színésznőkkel hozták hírbe, mint Michelle Phillips, Bebe Buell és Lara Flynn Boyle, egyik leghosszabban tartó párkapcsolata pedig Anjelica Hustonhoz fűzte, akinek 16 évig – 1973-1989 között - volt a párja. Jelenleg Diane Keatonnal él együtt, legutóbb a mozikban pedig A bakancslistában láthattuk.
Ezt is szeretjük