Ilyen volt, ilyen lett: Heath Ledger
28 éves korában tavaly hunyt el az ifjú hollywoodi színészgeneráció egyik legígéretesebb tehetsége, akit idén posztumusz Oscarra jelöltek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Heath Ledger 1979. április 4-én született az ausztráliai Perth-ben. Szülei 11 éves korában váltak el, az előrehozott érettségit pedig 16 évesen tette le, hogy minél előbb színésznek állhasson.


A kilencvenes években leginkább ausztrál filmekben és sorozatokban tűnt fel, és csak 1998-ban költözött Amerikába, hogy ott folytassa karrierjét.

Egy évvel később szerepet kapott a 10 dolog, amit utálok benned című romantikus tinivígjátékban, és innentől kezdve nem volt megállás, a legnagyobb hollywoodi szuperprodukciókban kínáltak neki különféle szerepeket.

Grimm, Casanova és egy meleg cowboy

Eljátszotta Mel Gibson fiát A hazafiban, A szörnyek keringőjében csak rövid időre tűnt fel, de kivételesen erős alakításával sikerült maradandó nyomot hagynia a nézők emlékezetében.

Az ezredforduló után egy kisebb mélyrepülés következett, hiszen filmjeinek többsége anyagilag és kritikailag is leszerepelt, elég csak a Grimmre vagy a Casanovára gondolnunk.

2005-ben mutatta meg először igazán oroszlánkörmeit a világnak, amikor bátran elvállalta a két homoszexuális cowboy szerelméről szóló Brokeback Mountain – Túl a barátságon című romantikus dráma főszerepét, hibátlan és mélyen átélt alakítását joggal jelölték Oscarra.


2007-ben az I’m Not There – Bob Dylan életei című szokatlan életrajzi filmben Dylan egyik fiktív alakmását keltette életre meggyőző erővel, tavaly pedig A sötét lovag pszichopata Jokereként írta be nevét örökre a filmtörténetbe. Ezért az alakításért tragikusan fiatalon bekövetkezett halála után igazi díjesővel – köztük Golden Globe- és BAFTA-díjjal – jutalmazták, de könnyen lehet, hogy két hét múlva ő lesz a második színész, aki posztumusz Oscart kap.

Utolsó filmjét már nem tudta befejezni

Utolsó filmjének, az Imaginarium of Doctor Parnassus forgatása közben hunyt el 2008. január 22-én véletlen gyógyszertúladagolásban. A rendező Terry Gilliam ennek ellenére nem hagyta veszni a filmet, és Ledger szerepét Johnny Deppnek, Jude Law-nak és Collin Farrellnek adta, a tündérmesében tehát ők viszik tovább karakterét.


Ledger 2000 és 2001 között Heather Graham-mel járt, majd éveken keresztül Naomi Watts szerelme volt. 2004 nyarán a Brokeback Mountain forgatásán jött össze Michelle Williams-szel, közös gyermekük, Mathilda 2005 őszén született meg.

2007 őszén azonban szakítottak, élete utolsó hónapjaiban pedig Helena Christensen modellel, Gemma Ward színésznővel és Mary-Kate Olsennel hozták hírbe.
Ezt is szeretjük