32 évesen vitte el a szíve a népszerű énekesnőt, Florence Ballardot
A Supremes együttes egykori tagja hiába próbált új életet kezdeni, leépült szervezete már nem bírta tovább.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Supremes kétségtelenül a hatvanas-hetvenes évek sikercsapata volt, a benne éneklő fekete szépségekért pedig a fél világ rajongott. Ám a nosztalgikus visszaemlékezéseket mindig beárnyékolja az egyik sztár, nevezetesen Florence Ballard tragédiája, aki mindössze 32 évet élt, mielőtt szívkoszorúér-trombózis következtében elhunyt.

Az 1943-as születésű Florence Ballard abszolút hallása és zenei tehetsége már fiatalon megmutatkozott, és alig volt 16 éves, amikor bekerült egy akkor alakuló lánycsapatba, amit Primettesnek hívtak. Több tagcsere után végül Mary Wilson és Diana Ross maradt mellette, a bandát pedig Supremesre keresztelték.

Siker siker hátán

A három díva gyorsan meghódította a közönséget, az olyan fülbemászó dalok, mint a You Can't Hurry Love vagy a You Keep Me Hangin' On egymás után kerültek a slágerlistákra, az Ed Sullivan Show-nak pedig visszatérő vendégei voltak. Bár eleinte mindhárman kaptak szólólehetőséget az egyes dalokban, ez a hatvanas évek végére megváltozott. Kiadójuk, a Motown akkori igazgatója, Berry Gordy Jr. ugyanis szentül hitte, Diana Ross hangja a legalkalmasabb arra, hogy a fehér közönséget is meghódítsák.

Így szépen lassan őt tette meg szólistának, míg Ballardnak és Wilsonnak be kellett érniük a vokalista szerepével. 1966-ra a két háttérbe szorított hölgy egyaránt úgy érezte, csak Diana Ross karrierje a fontos - főleg, miután Gordy szeretője lett.

Csalódottságát Ballard alkoholba fojtotta, ami egyre fokozta depresszióját, így elkerülhetetlen volt, hogy végül 1967-ben megváljanak tőle. Egy évvel később férjhez ment Thomas Chapmanhez, aki anno a Motownnál sofőrködött, és a férfi segítségével próbálta beindítani szólókarrierjét, ám sikertelenül. Ráadásul biztosítási letétbe helyezett több mint százezer dollárját a showbizniszben tapasztalatlan ügyvédekből álló menedzsercég felélte.

Vissza akart térni

Hamarosan megszülettek ikrei, de az anyai örömök mellett súlyos anyagi gondokkal küszködött. Miután pedig 1971-ben harmadik gyermeke is világra jött, nem tudott mást kitalálni, segélyért folyamodott az államhoz. Ráadásul a házát is elárverezték.

A hetvenes évek közepére azonban úgy tűnt, megszánták az égiek: mégiscsak sikerült visszakapnia elúszottnak hitt pénzét, amin egy kis házikót vásárolt. Kezelésre járt, hogy legyőzze az alkoholfüggőségét, kibékült időközben elhidegült férjével, majd úgy döntött, visszakapaszkodik az élvonalba. 1975 júniusában nagy sikert aratott, amikor fellépett Detroitban, minekutána különféle tévés társaságok és újságírók keresték meg.

Fél évvel később azonban hirtelen rosszul lett. 1976. február 21-én végtagzsibbadásra panaszkodva besétált a Mt. Carmel Mercy kórházba - és már nem tért haza. Másnap reggel tíz órakor nyilvánították holttá. Halálát egy vérrög okozta, amely elzárta a koszorúerét. Florence Ballard mindössze 32 évet élt.

Élete és a Supremes történetét a Dreamgirls musicalben dolgozták fel, melyből 2006-ban mozifilm is készült Jennifer Hudson főszereplésével.

Az általa életre keltett Effie White karaktere egyértelműen Ballardon alapszik, maga Hudson pedig a játékáért kapott Golden Globe-ot a tragikusan fiatalon elhunyt énekesnő emlékének ajánlotta köszönőbeszédében.

Ezt is szeretjük