Erzsébet királynő sokáig nem hagyhatta el otthonát a világháború alatt: meglepő, mi volt a kedvenc elfoglaltsága
Erzsébet királynő így élte mindennapjait a második világháború alatt.

erzsébet királynő cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A második világháború 1939-től 1945-ig tartott, ezt a nehéz időszakot Erzsébet királynő és családja először a balmorali rezidenciájukban, majd a windsori kastélyban vészelték át. Ekkor a brit monarchia uralkodója még csak hercegnő volt, hiszen édesapja, VI. György király 1952-ben hunyt el.

Biztonsági okokból évekig nem hagyhatták el a Berkshire megyei birtokot a hercegnők. Erről az időszakról jelenik meg idén ősszel egy új könyv, ami a The Windsor Diaries címet viseli, a történetet a királynő akkori jó barátnője, Alathea Fitzalan Howard naplója alapján írták meg. A könyv részletét exkluzív kapta meg a Daily Telegraph újságírója.

Erzsébet királynő évekig nem hagyhatta el a birtokot

Az arisztokrata családból származó Alathea Fitzalan Howardot a windsori kastélyba küldték a világháború alatt, így Erzsébettel, Margit hercegnővel és a királyi párral is volt ideje megismerkedni. Mint kiderült, a királynő egyik kedvenc elfoglaltsága a mosogatás volt. 

Ez a fotó 1940-ben készült a királynőről.
Ez a fotó 1940-ben készült a királynőről.
Fotó: Lisa Sheridan / Getty Images Hungary

Talán ezt sokan nem gondolták volna róla, helyette azt képzelték, hogy minden házimunkát az alkalmazottak végeztek, de nem, az uralkodónő szívesen végzett kétkezi munkát. A hercegnőknek kötniük is kellett, ez a feladat állt legkevésbé közel a szívéhez.

A cikk az ajánló után folytatódik

Modern idők - Ősi viselkedés avagy az emberi természet alapjai

A Femina Klub novemberi vendége Csányi Vilmos etológus lesz, akivel többek között arról beszélgetnek Szily Nórával, az estek háziasszonyával, miért okoz ennyi feszültséget ősi, biológiai örökségünk a modern nyugati civilizációban.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2022. november 21. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Alathea élvezte a két hercegnő társaságát, együtt rajzoltak, lovagoltak, főztek, de még táncórákon is részt vettek. Együtt tanultak, szigorúan beosztották az idejüket, a tanítás délelőtt kilenc órától 11-ig tartott, ezután volt egy ebédszünet, ha kellemes volt az időjárás, kint, az udvaron étkeztek. Délután fél háromtól fél ötig zajlott tovább az oktatás.

Érdekesség, hogy a csupán 14 esztendős Erzsébet első hivatalos rádiós szereplése a második világháború alatt volt, húgával, Margit hercegnővel együtt mondtak beszédet 1940-ben, a városokból evakuált gyerekeknek üzentek.

1940 erzsébet és margit
Fotó: Topical Press Agency / Getty Images Hungary

A királynő nem tartózkodott a világháború végéig otthonában, sőt ő maga is ki akarta venni a részét abban, hogy védje hazáját. Aggódó szülei eleinte megtiltották neki, hogy csatlakozzon a katonasághoz, ám a királynő már ekkor roppant kötelességtudó és akaratos személyiség volt. Több mint egy évig vitázott a királyi párral, mire 1945 februárjában megengedték neki, hogy csatlakozzon a nőkből álló Auxiliary Territorial Service-hez, ami a brit hadsereg munkáját segítette a világháborúban.

Autószerelőnek képezték ki, emellett számos járművön megtanult vezetni, katonai teher- és mentőautó sofőrjeként is bizonyíthatott.

Ilyen szép menyasszony volt

Nézd, milyen gyönyörű menyasszony volt Erzsébet királynő, amikor összekötötte az életét Fülöp herceggel.

Ezt is szeretjük