Erzsébet királynő megható módon szólt népéhez a koronavírus miatt - Rendkívüli tévés beszédet tartott
Erzsébet királynő 68 éves uralkodása során most tartott ötödik alkalommal rendkívüli tévés beszédet.

erzsébet királynő cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Erzsébet királynő a 68 éves uralkodása alatt csak nagyon ritka alkalmakkor intéz rendkívüli tévés beszédet a britek felé. Bár az tény, hogy minden évben mond pár kedves szót karácsony idején, de ezek az ünnepi szónoklatok nem tartoznak a rendkívüli kategóriába.

Az első ilyen beszédét 1991-ben, az öbölháború idején tartotta, 1997-ben Diana hercegnő tragikus halála után szólalt meg, 2002-ben elhunyt édesanyjáról, Erzsébetről, az anyakirálynéról emlékezett meg, 2012-ben pedig azért szólalt fel, mert abban az évben ünnepelte a 60. évfordulóját annak, hogy trónra került. Vasárnap este a koronavírus miatt kellett kamera elé állnia. Rendkívül megindító és megható szavakkal szólt az emberekhez.

Erzsébet királynő így lelkesítette népét

Beszéde legelején leszögezte, tudja jól, mekkora nagy kihívást jelent mindenkinek ez az időszak.

- Ez egy olyan zavar, ami néhányuknak gyászt, sokaknak anyagi nehézséget, és óriási változásokat okozott mindenki életében. Szeretnék köszönetet mondani a Nemzeti Egészségügyi Szervezet frontvonalán lévőknek, valamint az ápolóknak és az alapvető szerepet betöltő személyeknek, akik önzetlenül folytatják napi munkájukat otthonukon kívül mindannyiunk támogatása érdekében. Biztos vagyok abban, hogy a nemzet is úgy véli, hogy az általuk tett munkát nagyra becsüljük, és kemény munkájuk minden órája közelebb hoz minket a normál időkhöz való visszatéréshez.

Nem csak az egészségügyi dolgozóknak tartozott hálával.

- Szeretném megköszönni mindazoknak, akik otthon maradnak, ezzel is hozzájárulva, hogy megvédjék a legsebezhetőbbeket, és osztozzanak azon családok fájdalmában, akik elvesztették a szerettüket. Együtt kezeljük ezt a betegséget, és szeretném megnyugtatni önöket, hogy ha egységesek és határozottak maradunk, akkor legyőzzük azt. Remélem, hogy az elkövetkező években mindenki büszke lesz arra, hogy miként reagált most erre a kihívásra. Azok, akik utánunk jönnek, majd azt mondják, hogy a mi nemzedékünk britjei milyen erősek voltak.

Reméli, hogy az önfegyelem, a csendes, jóindulatú elszántság és az együttérzés tulajdonságai továbbra is jellemzik Nagy-Britanniát. 

A cikk az ajánló után folytatódik

- Azokra a pillanatokra, amikor az Egyesült Királyság összegyűlt, hogy megtapsolja az egészségügyi dolgozókat a gondoskodásukért és munkájukért, a nemzeti szellemünk kifejezéseként fogunk emlékezni, a gyerekek által rajzolt szivárványoknak pedig a szimbólumává válik. A Nemzetközösség országaiban és a világ minden tájáról láthattunk olyan szívmelegítő történeteket, amelyek arról szóltak, hogy az emberek összejöttek, hogy másoknak segítsenek, akár élelmiszercsomagok és gyógyszerek szállításával, a szomszédok ellenőrzésével vagy a vállalkozások átalakításával.

Tisztában van vele, hogy időnként nehéz lehet elszigeteltségben élni, mégis szerinte ezek a nehéz idők jó lehetőséget szolgálnak arra, hogy az emberek lelassuljanak, megpihenjenek, és felfedezzék az imádkozás és a meditáció erejét.

Azt is elmondta, hogy a mostani helyzet azokra az időkre emlékezteti, amikor a húgával, Margit hercegnővel elkészítették életük legelső rádiós beszédét 1940-ben.

- Gyerekekként üzentünk innen, Windsorból azoknak a gyermekeknek, akiket otthonukból evakuáltak saját biztonságuk érdekében. Ma ismét sokan fájdalmas érzést érezhetnek a szeretteiktől való elszakadástól. De mint ahogy akkor is, és most is, mélyen legbelül tudjuk, hogy ez a helyes cselekedet.

- Bár korábban is szembesültünk kihívásokkal, ez most más. Ezúttal a világ minden nemzetével közös erőfeszítésben csatlakozunk, felhasználjuk a gyógyuláshoz a tudomány nagy előrelépéseit és az ösztönös együttérzésünket. Sikerülni fog, és ez a siker mindannyiunkhoz tartozni fog majd. Azzal kell vigasztalni magunkat, hogy bár még sokáig ki kell tartanunk, de a jobb napok visszatérnek. Ismét együtt leszünk a barátainkkal és a családunkkal, és újra találkozunk - tette hozzá.

Ilyen szép menyasszony volt Erzsébet királynő

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan festett esküvője napján Erzsébet királynő.

Ezt is szeretjük