Fotók! Így néznek ki most az Első Emelet tagjai

Több mint negyed évszázada pörgeti fel a bulikat a nyolcvanas évek magyar popzenéjének meghatározó zenekara. Szerinted sokat változtak?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Állj vagy lövök, A film forog tovább, Csakazértis szerelem - megannyi jól ismert sláger, mely még ma sem hiányozhat a házibulikról vagy a retrópartikról.

Az Első Emelet annak idején az egyik legnépszerűbb magyar popzenekar volt, hála eredeti szövegeinek és újhullámos, friss szintipop zenéjének. Bár a banda hivatalosan sosem oszlott fel, 1992 óta a tagok többnyire a saját útjukat járják. Időről időre azonban újra összeáll a csapat, és teltházas koncertekkel bizonyítják, még ma is van helyük a hazai könnyűzenében.

Bogdán Csaba

Az Első Emeletet 1982-ben alapította a Solaris együttesből átigazolt Bogdán Csaba, Kisszabó Gábor, Rausch Ferenc és Tereh István.


A Solaris előtt a Beatricében muzsikáló, ekkor 23 éves Bogdán Csaba az együttesben a billentyűs, a gitáros és a vokalista szerepét töltötte be.

A tehetséges zenész még 1976-ban, korhatárengedménnyel kapta meg a basszusgitárosi működési engedélyt. Már két esztendeje zenélt az Emeletben, amikor jeles eredménnyel lediplomázott a Bartók Béla Konzervatórium jazz tanszakán. A kezdetben egyetemi klubokban zenélő csapat életében akkor jött a nagy áttörés, amikor 1983-ban őket választotta az R-GO nyári turnéjának előzenekarául.

Egy éven belül megkapták első lemezszerződésüket, az album és a megjelenést követő teltházas koncertek nyomán pedig az NDK-ba is hívták őket fellépni. Bogdán Csaba az Első Emelet sikerei mellett a maga karrierjét is egyengette. 1992-től saját hangstúdiót üzemeltetett, zeneszerzői és hangmérnöki munkáinak köszönhetően pedig számos arany- és platinalemezzel büszkélkedhet. 1995 óta menedzseli Pintácsi Alexandrát, aki Szandi néven a kilencvenes évek egyik legfelkapottabb magyar énekesnője volt.

A pár a közöttük lévő 16 év korkülönbség dacára 1999-ben házasságot kötött. Három gyermek, Blanka, Domonkos és Csaba büszke szülei.

Tudtad?
Az Első Emelet ötlete nyaralás közben született meg, a tagok lényegében a csillaghegyi strandon alapították a zenekart.

Kisszabó Gábor

Az Emelet másik alapító tagja, a basszusgitáros Kisszabó Gábor októberben ünnepli ötvenedik születésnapját.


A pályafutását az Ozirisz rockzenekarban kezdő muzsikus szintén klasszikus képzésben részesült, a Zeneakadémián és a Jazz Konzervatóriumban tanult. Eredetileg ügyvédnek készült - be is iratkozott az ELTE Jogi Karára - de hamar elcsábította a könnyűzene világa. 1987-ben elhagyta az Emeletet, hogy a rövid életű Step együttesben pengesse a húrokat, de két év múlva visszatért.
A muzsikálás mellett olyan hazai sztárok munkáját segítette producerként és kiadóként, mint Bródy János, Baby Gabi vagy a Republic. Kisszabó Gábor ma már szintén családapa. Két fia van, Olivér egyetemista, Donát gimnáziumba jár. A zenész rajongói kérésére tavaly CD formában újra kiadta első és utolsó szólólemezét, az 1992-es Nyújtsd felém a kezed című albumot.

Tudtad?
A csapat dalszövegeit 1984 óta Berkes Gábor gyerekkori barátja, a nyelvbűvész Geszti Péter írta, aki a Dadogós Break című számmal debütált.

Tereh István

Az 51 esztendős zenész - a tagoknak csak Öcsi - ütőhangszereken játszik és vokálozik.


Emellett 1986-ig ő volt az Emelet menedzsere is, amíg el nem csábították a Stephez. Ezután a magyar könnyűzene olyan kiemelkedő előadóit menedzselte, mint Vincze Lilla vagy a Napoleon Boulevard. A sokoldalú szakember az újságírástól a rádiós műsorvezetésen át mindent kipróbált, napjainkban saját tulajdonú reklámstúdióját vezeti. Öcsi szenvedélyes teniszjátékos, nemrég egy törökországi nyaralás során még a helyi csapatba is be akarták szervezni. Egyébként szintén családapa - két gyermeke van, Natasa és Szabolcs.

Tudtad?
Az együttes névadásában Nagy Feró segített, sőt, még fellépőruhákat is varrt a tagoknak.

Berkes Gábor

Az apró termetű sztár 1962-ben született. Mivel már gyermekkorában számos filmben - például a Keménykalap és krumpliorrban - szerepelt, neve hamar ismertté vált. 1982-ben a csillaghegyi strandról telefonon hívták fel Bogdán Csabáék, hogy csatlakozzon vadiúj zenekarukhoz, az Első Emelethez.


A billentyűs hangszereken játszó zenésznek ez az együttes hozta meg a nagy sikert, ám később még ezt is képes volt túlszárnyalni a Rapülők, majd az Emberek tagjaként. Producerként, hangmérnökként és szerzőként számos sztárral - többek között Hevesi Tamással, Szulák Andreával és a Baby Sisters-szel - dolgozott együtt. Sok filmzenei album megszületésében segédkezett, így például az Egy szoknya, egy nadrágban vagy a Hippolytban felcsendülő dalokat is neki köszönhetjük. Berkes Gábor sikeres színpadi szerző, elismert menedzser, ezenkívül számos reklámzene fűződik a nevéhez. A kétgyermekes apa újabban a Popdarálóból ismert Vastag Csabával zenél.

Tudtad?
A nagysikerű Linda című sorozat egyik epizódját az 1985-ös, Petőfi Csarnok-beli Első Emelet-koncerten forgatták. Ezután a Lindát alakító Görbe Nóra többször vendégszerepelt az együttes koncertjein.

Patkó Béla, alias Kiki

A frontember eredeti neve talán kevesek fülének cseng ismerősen, hiszen a sztárt még ma, túl az ötödik ikszen is mindenki Kikinek szólítja.


Az 52 éves énekes autószerelőnek tanult, ám hamar felülkerekedett benne a zene iránti szenvedélye. Karrierjét az Óceán zenekarban kezdte, az igazi sikereket azonban az 1984-es év hozta meg számára, amikor az Első Emelet őt választotta énekesnek a távozó Cser György helyére. Kiki az Emeleten kívül is számos popzenei sikert aratott, többek között az Éretlenek című népszerű sorozat főcímdalával, illetve a Zoltán Erikával duettben énekelt Filmslágerek magyarul produkcióval.

1998-ban a rádiózásba is belekóstolt, a Juventus Rádióban vezetett beszélgetős műsorokat. Az énekes nagy jégkorong- és focirajongó, 15 éve a színészválogatott tagja. Feleségével 14 éve él boldog házasságban, lányuk, Csenge egyetemista. A hírességnél 2005-ben gyomorrákot diagnosztizáltak, de kitartásának és élni akarásának hála, mára legyőzte a gyilkos kórt.

Tudtad?
Az Első Emelet szerepelt a világhírű Dire Straits Money For Nothing című klipjében, melyet 1985-ben az év klipjének választottak.

Képek forrása: http://elsoemelet.hu.

Ezt is szeretjük