Ilyen volt, ilyen lett: Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor több évtizedes pályafutása során két Oscar-díjat nyert, legyőzte a rákot, és hét férjet fogyasztott el.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elizabeth Taylor 1932. február 27-én született Londonban. A negyvenes évek elején, tízéves korában debütált a vásznon - talán még ő sem sejtette, hogy évtizedekkel később úgy tekintenek majd rá, mint Hollywood aranykorának egyik legnagyobb színésznőjére.


Különleges szépsége az ötvenes-hatvanas évek egyik leginkább körülrajongott szexszimbólumává tette. Emlékezetes alakításai és tehetsége miatt pedig az Amerikai Filmintézet a hetedik helyre rangsorolta a női színészlegendákat összegyűjtő listáján.

Több évtizedes pályafutása során különféle műfajú, hangvételű és színvonalú filmek sokaságában tűnt fel. Imádták a nézők az olyan kosztümös kalandfilmekben, mint az Ivanhoe, de óriásit alakított Az utolsó nyár című drámában is, amiért megérdemelten kapta meg élete első Oscar-jelölését.

Két Oscar, rekordgázsi és sok férj

Ám az aranyszoborra nem kellett sokáig várnia, két újabb sikertelen jelölést követően ugyanis az 1960-os Modern kaméliás hölgy, illetve az 1967-es Nem félünk a farkastól főszerepéért egyaránt megkapta a rangos elismerést.

A két díj között készült, 1963-as Kleoptára több szempontból is kulcsfontosságú pillanat karrierjében. Egyfelől ezért a szerepéért kapta a rekordösszegű - egymillió dolláros - gázsit, másfelől a forgatáson melegedett össze későbbi férjével, Richard Burtonnel.

18 évesen túl volt az első frigyen

Elizabeth Taylor nemcsak munkásságával, hanem túlfűtött és sűrű magánéletével is felhívta magára a figyelmet. 18 évesen már túl volt első házasságán, amelyet még hét követett, igaz, Burtonhöz két alkalommal is hozzáment.


Harmadik férje, Michael Todd extravagáns ajándékokkal halmozta el egészen 1958-ban bekövetkezett haláláig. A hetvenes években John Warner túlsúlyos és sokat betegeskedő feleségeként pedig már alig hagyta el otthonát.

A 77 éves Elizabeth Taylort nem kímélték a különféle gyilkos kórok. Élete során megküzdött többek között az agydaganattal és a bőrrákkal, hátpanaszai és szívelégtelensége miatt pedig az utóbbi években tolószékbe kényszerült.

Utoljára moziban 1994-ben, A Flinstone család című filmben láthattuk. Habár jó ideje visszavonult él, azért részt vett barátja, Michael Jackson temetésén.
Ezt is szeretjük