Végül elvitte a rák Edward Woodwardot

Edward Woodward, a britek egyik kedvenc színésze hosszú betegeskedés után, 79 évesen hunyt el kórházi ágyán.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. november 16-án, életének 79. évében elhunyt Edward Woodward brit színész, aki karrierje során több mint háromezer tévés produkcióban szerepelt, emellett számos énekes és verses lemezt kiadott. Az idős sztárt a trurói Royal Cornwall kórházban érte a halál, szerettei körében.

A The Equalizerben, illetve és az EastEndersben, utolsó szerepét játszva

A színész a kilencvenes évek óta betegeskedett. Két szívinfarktus után 1996-ban hármas bypass-műtétre volt szüksége, hat éve pedig prosztatarákot diagnosztizáltak nála. Végül legyengült szervezetét tüdőgyulladás támadta meg, amit már nem tudott legyőzni.

Focista akart lenni

Az 1930-as születésű Edward Woodward eredetileg futballistának készült, majd egy tinédzserkori térdsérülés után az újságíróskodással kacérkodott. Mégis a londoni Royal Academy of Drama Arts diákjai közé jelentkezett, ahol klasszikus színészképzést kapott. Eleinte színpadi drámákban mutatta meg tehetségét, majd 1960-ban a tévézéssel is megpróbálkozott.

Kisebb-nagyobb epizódszerepek után az 1967-től 1972-ig forgatott Callan című sorozat főszereplő bérgyilkosaként vált ismertté a neve. A népszerűségre csak még jobban ráerősített az 1985-ben indult The Equalizer szériával, ahol 88 alkalommal formálta meg Robert McCall magándetektívet.

Bár a kemény, ám eszes - a britek által intelligens Rambónak is becézett - zsaru eljátszásáért 1987-ben Golden Globe-ot kapott, a sztár később megbánta, hogy elvállalta a szerepet. Szerinte az igénybevétel okozta későbbi szívinfarktusait - amihez azért a napi száz szál elszívott cigarettával ő maga is jelentősen hozzájárult.

1970-ben BAFTA-díjat kapott; második felesége, Michele Dotrice társaságában

Mindenki szerette

Élete utolsó évében is forgatott, rajongói az EastEndersben láthatták néhány rész erejéig kedvencüket. Woodward nemcsak kitűnő színész és a kollégái által kedvelt ember volt, de jó hangú énekes is, aki 12 romantikus dalokat tartalmazó albumot dobott piacra. Ezenfelül három verses, valamint 14 hangoskönyv-dvd-t készített el.

Kétszer volt házas, kapcsolataiból négy gyermeke született, akik mind édesapjukat követték a pályán, sőt, egy szem unokája is színész lett.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

- Még a játékán is átütött a tisztesség és a becsület. Nem emlékszem egyetlen olyan pillanatra sem azokon a forgatásokon, melyekben részt vett, hogy bárki is valami rosszat mondott volna róla, vagy hogy ő nyilatkozott volna becsmérlően valakiről - emlékezett róla ügynöke, Janet Glass.
Ezt is szeretjük