100 évesen elhunyt Dorothy Janis, az érzéki ajkú színésznő
Dorothy Janis egyike volt azoknak a még élő sztároknak, akik részesei lehettek a némafilmnek korszakának.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2010. március 10-én, 100 éves korában - más források szerint 98 évesen - Paradise Valley-béli otthonában elhunyt Dorothy Janis amerikai színésznő, adta hírül az unokája.

Ramon Novarróval a The Pagan egyik jelenetében

Bár a filmszakértők szerint nem tartozott a legnagyobb sztárok közé, és mindösszesen öt némafilmben szerepelt, mégis, halála egy nagy korszak lezárását készíti elő a mozitörténelemben. Janist ugyanis a némafilmgyártás azon utolsó, még élő színészei közé sorolták, akik legalább egy híres némafilmben felnőtt szereplőként jelen voltak.

Csak öt filmet forgatott

Az 1910-ben - más forrás szerint 1912-ben - Texas államban született Dorothy Penelope Jonest még iskoláskorában fedezték fel. Állítólag 1927-ben meglátogatta unokatestvérét a Fox stúdióban, ahol az statisztaként dolgozott. Az érzéki ajkú lányt pedig rögtön felkérték egy próbafelvételre, amire örömmel mondott igent.

A húszas évek végén szerepet kapott néhány, ma már elfeledett filmben, ám egy alkotást jegyeznek mozijai közül. Ez volt az 1929-es The Pagan, melyben az egzotikus főhősnőt, Titót alakította a korszak legendás színésze, a jóképű Ramon Novarro mellett. A romantikus alkotás fergeteges sikert aratott akkoriban, részben annak köszönhetően, hogy bár szöveges részeket nem tartalmazott, ugyanakkor zenei-énekes betéteket igen.

Otthagyta a filmszakmát

Bár a film révén Janis nagy népszerűségnek örvendett, ráadásul alakításáról a kritika is elismerően nyilatkozott, 20 évesen váratlanul mégis búcsút mondott az álomgyárnak, aminek okára azóta sem derült fény. Egyesek szerint ráunhatott, hogy állandóan egzotikus szépségeket kellett alakítania, vagy talán a forgatásokkal járó állandó utazgatásba fáradt bele.

Mindenesetre néhány évvel később, 1932-ben férjhez ment a Valcerkirálynak becézett Wayne Kinghez, és egészen a férfi 1985-ös haláláig együtt maradtak.

A visszavonultan élő özvegy 25 évvel később követte párját.

Ezt is szeretjük