Gyászolnak a rajongók! Váratlanul elhunyt a közkedvelt énekes
A soul nagy öregjét, Dobie Grayt 71 éves korában érte a halál. Dalait a legnagyobbak is feldolgozták

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

2011. december 6-án, 71 éves korában elhunyt Dobie Gray, tudatta a sztár hivatalos internetes oldala, ám a halál okát nem közölték. A híres soulénekes legsikeresebb dala, a Drift Away több mint egymillió példányban kelt el Amerikában - többek között Rod Stewart és Michael Bolton is feldolgozta.

Az énekes Laurence Darrow Brown néven látta meg a világot 1940. július 6-án Houstonban. Egy texasi kis farmon gyerekeskedve már korán megismerkedett a gospel, a country és a rhythm 'n' blues zenei stílusokkal.

Sonny Bono indította el

A hatvanas évek elején Kalifornába ment, ahol megismerkedett Sonny Bonóval, aki ez idő tájt A&R menedzser volt a Specialty Recordsnál. Itt jelent meg első slágere Look at Me címmel, amely öt hétig szerepelt a toplistákon.

Az igazi áttörést 1965-ben a The 'In' Crowd hozta meg számára, amellyel nemzetközileg is sikeres énekessé avanzsált. A dal a Dobie Gray Sings for 'In' Crowders That 'Go Go'címet viselő lemezére is felkerült, és Billboard Hot százas ranglistáján a 13. helyig vitte.

Gray ezt követően a színpadi karrierjére koncentrált. Los Angelesben bekerült a világhírű musical, a Hair szereplői közé is.

Énekelt egy zenekarban, a Pollutionban is, akikkel két albuma került a boltok polcaira. Három évig dalszerzőként is tevékenykedett az Almo-Irving kiadónál.

A nagy visszatérés

1972-ben ismét szólókarrierbe kezdett. Szerződést kötött az MCA Records nevű kiadóval, ahol a dalszerző és producer Mentor Williamsszel kezdett el együtt dolgozni. Ennek a gyümölcsöző munkakapcsolatnak köszönhető a Drift Away, amely a The 'In' Crowd sikerét is felülmúlta. A dal az amerikai toplistákon az előkelő ötödik helyet érte el.

A Drift Awayt később Roy Orison, Rod Stewart, Ray Charles és Michael Bolton is énekelte, 2003-ban pedig a rapper Uncle Kracker dolgozta fel egy duettben Grayjel. Az új verzió 35 héten keresztül szerepelt a US Chartson, ahol a kilencedik helyig vitte.

Miután az énekes Nashville-be költözött, egy stúdiót alapított, zeneileg pedig a soul helyett a country kezdte érdekelni. További sikereit is ebben a műfajban aratta, mint dalszerző.

Utolsó slágere, amellyel szóló énekesként bekerült a TOP 40-be, a diszkó stílusú You Can Do It volt, ami Amerikában 1978-ban jelent meg.

Ezt is szeretjük