Így néznek ki most a diszkó legendás királynői

Donna Summer vagy Gloria Gaynor slágereire még ma is mindenki szívesen táncol. De vajon tudod-e, hogy festenek az előadók?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A hetvenes-nyolcvanas évek hangzása már egy ideje nem ciki, hanem stílusos. A rádióállomások újra szívesen játsszák a régi előadók slágereit, hiszen, bár az egykori diszkókirálynők fölött elszállt az idő, dallamos zenéjük ugyanolyan frissen cseng, mint húsz-harminc évvel ezelőtt.

Amanda Lear és a Kövess!

Amanda Lear születésének évéről nem egyeznek meg a források, csak annyit sikerült kideríteni, hogy valamikor 1936 és 1946 között születhetett.


Ám az kétségtelen, hogy az énekesnő a diszkókorszak egyik meghatározó alakja, aki a Follow Me, az I Am A Photograph, illetve a napjainkban egy csokireklám révén gyakran hallott Enigma – Give A Bit Of Mmh To Me révén beírta magát a zenetörténelembe.

És nemcsak fülbemászó dalaival és búgó hangjával. Rengeteg szóbeszéd övezi ugyanis a művésznőt, kezdve azzal, hogy egyáltalán nőből van-e, vagy netán férfinak született, ahogy többen állítják.

Ám Salvador Dali egykori múzsája nem hajlandó lerántani a leplet saját kis titkairól. Csak sejtelmesen mosolyog, ha a múltja kerül szóba, és kizárólag akkor ered meg a nyelve, ha festőszenvedélyéről és saját képeiről kérdezik.

Persze azért a retróhullámos népszerűség őt sem hagyta érintetlenül: állítólag hamarosan megjelenik 13. stúdióalbuma Brief Encounters címmel. A dupla cédén a saját dalok mellett más előadók nótái is elhangoznak majd Lear búgó hangján.

Donna Summer és a Szeretlek szeretni, bébi!

A hatvan éves, öt Grammy-díjas Donna Summer eredetileg gospel-énekesként került a szakmába, ám manapság leginkább diszkóslágerei révén ismerős az embereknek. Népszerűségét jelzi, hogy albumaiból világszerte 130 millió példány gazdagította a zenebarátok gyűjteményét. Átütő sikert először a saját szerzeményű Love To Love You Baby című dallal aratott a hetvenes évek közepén, ami hazájában, az Egyesült Államokban szinte eksztatikus állapotba kergette a rajongókat.


Ami nem csoda, hiszen az énekesnő kéjes hangokkal kíséri az éneklést. A Time magazin állítása szerint egyenesen 22 különféle orgazmust szimuláltak a dal felvétele közben! Akárhogy is, a pikáns szerzemény meglódította Summer karrierjét, aki nem sokkal később az I Feel Love című nótával ismét a slágerlisták elejére röpült.

Bár a nyolcvanas években fokozatosan eltávolodott a diszkótól, számos világhírű előadó - Madonna, Beyonce, Kylie Minogue – dolgozta fel dalait, így kultusza még ma is él.

Donna Summer Love To Love You Baby című dalát ide kattintva hallgathatod meg!

Gloria Gaynor és a Túl fogom élni

Ha közvélemény-kutatást végeznének, melyik a legbulizósabb sláger, Gloria Gaynor és az I Will Survive egész biztosan az első ötben szerepelne. A szakítás utáni nem-adom-fel érzést női szemszögből láttató 1978-as dal szinte a női emancipáció himnuszává vált. Pedig eredetileg csak a Love Trucks albumának B-oldalán, amolyan futottak még kategóriában szerepelt. A sláger a rákövetkező évben Grammyt és rengeteg rajongót hozott az 1949-es születésű amerikai énekesnőnek.


A siker után azonban mérhetetlen csalódásként érte, hogy a nyolcvanas évek elejére hirtelen ciki lett a diszkó. Kiábrándultságában a kereszténység felé fordult, és eltávolodott diszkós énjétől is, rajongói legnagyobb döbbenetére még az I Will Survive sorait is átírta, hogy passzoljon a hitéhez.

1984-ben azért még sikerült egy újabb himnusszal gyarapítania a világot: ez volt az I Am What I Am, azaz Vagyok, aki vagyok, amelyet értelemszerűen a melegek éreztek leginkább magukénak. A retrókorszak neki is jól jött, azóta ismét vállal fellépéseket, ahol természetesen minden alkalommal elhangzik az I Will Survive. Emellett 2008-ben az Amerikai Diabétesz Társaság tiszteletbeli elnökévé választotta.

Gloria Gaynor I Will Survive című dalát ide kattintva hallgathatod meg!

Irene Cara és a Micsoda érzés

Jó egy tízest ráver az előbbi diszkókirálynőkre a még csak az ötvenedik évét taposó Irene Cara, aki éppen feleennyi idős volt, amikor Oscart kapott a Flashdance betétdaláért – ez volt a What A Feeling. De nem ez volt az énekesnő első sikere!


Cara ugyanis először az 1980-as Fame című zenés filmmel vált ismertté, melynek azonos című, azóta számos feldolgozást megért betétdalát szintén ő énekelte. A rákövetkező évben több kategóriában is jelölték Grammy-díjra, amit végül a Legjobb eredeti dal kategóriában kapott meg. Mégis, hiába próbálkozott beindítani filmes karrierjét, az emberek nem voltak rá kíváncsiak olyankor, ha nem énekelt.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Végül megadta magát sorsának, és igyekezte kiaknázni a zenei népszerűséget.
A What A Feelinget 1995-ben az Alul semmi film betétdalaként vették fel újra, 2002-ben pedig DJ Bobóval közösen adta elő, és természetesen mindkét alkalommal imádta a közönség. Jelenleg Floridában és a Hot Caramel elnevezésű bandában énekel, de korábbi sikereinek közelébe sem tud érni.

Irene Cara What A Feeling című dalát ide kattintva hallgathatod meg!

OLVASD EL EZT IS!

  • victoria beckham
  • geri halliwell

Így néznek ki most a Spice Girls tagjai!

Ezt is szeretjük