Diana hercegnő miatt verekedtek össze - Richard Gere és Stallone nagy balhét csapott
Elton John az életrajzi könyvében mesélt a különös estéről.

diana-hercegno-richard-gere-sylvester-stallone-verekedes-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Elton John és Diana hercegnő barátsága világhírű volt - a zenész annyira odavolt a szívek hercegnőjéért, hogy a temetésére még a világ egyik legszebb, legmelankolikusabb dalát is megírta, a Candle in the Windet.

Így emlékezett meg róla az életrajzi könyvében

Elton John életrajzi könyve, az Én: Elton John a napokban a boltok polcaira kerül, viszont néhány részlet már most napvilágra került a várva várt memoárból. Az egyik ilyen a Diana hercegnővel való viszonyáról rántja le a leplet - sőt, még egy korábban sosem hallott történetet is elmesélt arról, hogy esett egymásnak Richard Gere és Sylvester Stallone Diana kegyeiért.

- A királyi család közelében mindig feszengtem. Végig azt mondogattam magamban, hogy csak egy Pinner Road-i tanácsházban nevelkedett zenész vagyok, mit keresek én itt? Az összes előkelőség oldalán rosszul éreztem magam, kivéve persze Diana mellett, aki hihetetlen érzékkel tudta lenyugtatni az embert. Az ő társaságában mindig remekül éreztem magam. A gyermekei is örökölték a képességét, főként Harry herceg, aki tiszta anyja, egyáltalán nem törődik a formaságokkal.

Mindenki emlékszik arra a híres fotóra, amin Diana egy AIDS-es beteg kezét fogja a londoni Middlesex kórházban - na Diana olyan volt igazán, a valóságban. Sosem akart nagy ügyet csinálni a dolgokból, mégis óriási hatással bírt az emberekre. Egyetlen perc alatt megváltoztatta az emberek véleményét a betegségről. Pedig azt tette, amit minden törődő ember tenne: a kezét nyújtotta egy szenvedő, haldokló beteg felé, hogy könnyítsen a szenvedésén - ezt diktálja a természetes, emberi ösztön.

1981-ben találkoztunk a bálteremben, és első pillantásra tudtam, hogy jól kijövünk majd egymással. Egész este együtt charlestonoztunk. Sok éven keresztül barátok voltunk, csodás társaság volt, a legjobb vacsoravendég, hihetetlenül indiszkrét, igazi pletykafészek - bármit kérdeztél tőle, azt elárulta. Rajongtam érte, de ez semmi nem volt ahhoz képest, amit a heteroszexuális férfiak műveltek. Egyszerűen elvesztették a fejüket a közelében. Mintha megbabonázta volna őket.

Diana és Elton John nagyon jó barátok voltak.
Diana és Elton John nagyon jó barátok voltak.
Fotó: Chris Jackson / Getty Images Hungary

Amikor befejeztem Az Oroszlánkirállyal való munkát, Jeffrey Katzenberg, a Disney főnöke Angliába jött látogatóba. Én és David partit adtunk a tiszteletére, és megkérdeztük, hogy a feleségével kit látnának a legszívesebben az eseményen. Azonnal rávágták, hogy Diana hercegnőt, úgyhogy meghívtam, ahogy még sok más hírességet: George Michaelt, Richard Curtist és a feleségét, Emma Freudot, Richard Gere-t és Sylvester Stallonét is, hiszen mindannyian az országban voltak akkor.

Richard Gere és Diana hercegnő azonnal egymásra hangolódtak. Akkorra már elvált Károly hercegtől, Richard pedig szakított Cindy Crawforddal, úgyhogy szabad volt a pálya. Egész este a kandalló tüze mellett beszélgettek egymással, igazán meghitt hangulatban. A többiek cseverésztek, úgyhogy észre sem vették a bimbózó barátságot, Sylvester Stallone azonban azonnal kiszúrta - és egyáltalán nem örült neki. Valószínűleg csak azért jött el a partira, hogy megpróbálja felcsípni őt, és nem volt boldog, hogy füstbe ment a terve.

Felszolgálták a vacsorát, mi pedig átvonultunk az étkezőbe, és leültünk az asztalhoz. Legalábbis a legtöbben így tettünk, viszont Richard Gere-nek és Sylvester Stallonénak nyoma veszett. Megkértem Davidet, hogy keresse meg őket, és ugyan visszajött a két férfival az oldalán, szinte elsápadva közölte, hogy "Elton... van egy kis problémánk".

Mint kiderült, Stallonét és Gere-t a folyosón találta meg egymásnak feszülve, miközben az öklükkel próbálták megoldani a Diana kegyeiért folytatott harcot. David úgy tett, mintha nem is vette volna észre, mi zajlik, és vidáman közölte velük, hogy "Srácok, gyertek, kész a vacsora!". Ugyan visszajöttek vele, de Sylvester tiszta ideg volt az egész vacsora alatt.

Étkezés után Diana és Richard Gere visszatértek a kandalló mellé, Sylvester pedig dérrel-dúrral távozott. Természetesen David és én kikísértük a kapuhoz, ő pedig üvölteni kezdett: "Ha tudom, hogy a kicseszett Szőke herceg is itt lesz, sose jöttem volna el. De tudjátok mit? Ha akartam volna őt, megszerezhettem volna". Aztán beült a taxiba, és elviharzott. Alig bírtuk megállni, hogy ne röhögjük el magunkat, szerencsére csak akkor tört fel belőlünk a kacagás, amikor már elindult a taxija.

Eközben Diana és Richard Gere ugyanolyan elragadtatással figyelték egymást, mintha mi sem történt volna. De talán Diana tényleg semmit nem vett észre az egészből, vagy egyszerűen annyira megszokta, hogy ilyen hatással van a férfiakra, hogy már nem is foglalkozott vele.

Miután meghalt, az emberek sokszor említették a Diana-effektust annak kapcsán, hogy mekkora hatással volt az emberekre, hiszen pár szóval megváltoztatta a királyi családról alkotott véleményt, levette a stigmát az AIDS-ről, a bulimiáról, a mentális betegségekről. De én akármikor meghallottam ezt a kifejezést, az az este jutott eszembe. Szerintem ez volt az igazi Diana-effektus. Hogy hollywoodi szupersztárok egymást majdnem összeverve küzdöttek érte, mint pár lökött, szerelmes kamasz.

Hosszú éveken át szoros barátság volt köztünk, aztán váratlanul összevesztünk egymással. Ez akkor történt, mikor Gianni Versace összeállított egy könyvet, Rock And Royalty címmel, melyben nagy fotográfusok által készített portréfotók kaptak helyet. A bevételt az AIDS-alapítványt kapta volna, Diana pedig beleegyezett, hogy ő írja a könyv előszavát. Aztán egyszer csak a semmiből visszamondta az egészet. 

Szerintem a Buckingham-palota nem örült annak, hogy a királyi család egyik tagja egy olyan könyvhöz adja a nevét, amiben törölközővel takart, félpucér férfiak is feltűnnek. Szóval az utolsó pillanatban visszalépett. Azt mondta, azért, mert nem tudta, mit tartalmaz a könyv. Ez persze nem volt igaz: Gianni korábban megmutatta neki, és azt mondta, imádja. Szóval írtam neki egy levelet, amiben megírtam, hogy tudom, hogy látta a könyvet, és most miatta rengeteg pénztől esik el az AIDS-alapítvány. A válasza nagyon formális és szigorú volt, úgy kezdte: "Kedves Mr. John".

Iszonyúan dühös voltam rá, de aggódtam is érte. Úgy tűnt, az összes közeli barátját ellöki magától, aki akkoriban kicsit is őszinte volt vele, és inkább olyan emberekkel vette körbe magát, akik azt mondták, amit hallani akart. Sajnos személyes tapasztalatból tudom, hogy ez roppant egészségtelen dolog. Gianni halála napjáig nem is beszéltünk. Aznap felhívott, annak ellenére, hogy azt sem hittem, hogy egyáltalán megtartotta a számomat.

Dodi Fayed jachtjáról hívott, megkérdezte, hogy vagyok, és hogy beszéltem-e már Donatellával. A végén hozzátette: "Úgy sajnálom. Az egész egy hülye vita volt. Legyünk újra barátok". Így tehát kibékültünk. Eljött velünk a temetésre, csodásan festett. Amikor megérkezett, a paparazzók megőrültek, mintha a világ legnagyobb sztárja lépett volna be a terembe, ami végső soron igaz is volt.

Utólag visszagondolva vicces, hogy az egyik leghíresebb felvételt éppen akkor lőtték róla. Másnap tele volt a sajtó a képpel, melyen hozzám hajolt és "vigasztalt", miközben én könnyes szemmel bámulok magam elé. Na a valóságban az történt, hogy David felkínált egy mentolos cukrot nekünk, ő pedig örömmel elfogadta - azért nyúlt a képen. És a vigasztaló szavai? "Istenem, imádom a Polo cukorkát".

A temetés után írtam neki, megköszöntem, hogy eljött, ő pedig szinte azonnal válaszolt, és felajánlotta, hogy támogatná az AIDS-alapítványt, és megkért, hogy cserébe vegyek részt az aknamezők beszüntetésével kapcsolatos törekvéseiben. Megállapodtunk, hogy ha mindketten Londonban leszünk, leülünk, és megbeszéljük a részleteket egy ebéd mellett. De nem volt legközelebb.

Augusztus végén, egy vasárnap reggelen a faxgépem zajára ébredtem. David lement, hogy megnézze, ki írt nekünk. Egyik barátunk kézírása volt a papíron, és csak ennyi állt rajta: "Úgy sajnálom, most hallottam a szörnyű hírt". Egyikünk sem tudta, mi történt. Gyomorideggel kapcsoltam be a tévét - így tudtam meg, hogy Diana hercegnő meghalt - írta a memoárjában.

George Michael is odavolt érte

Az énekes életrajzi könyvében elárulta, hogy milyen szoros volt a kapcsolat közte és Diana hercegnő között - össze is omlott a halála után.

Coverfotó és ajánlóképek: Getty Images.

Ezt is szeretjük