Fotók! Így nézett ki Conchita Wurst, még mielőtt szakállas nő lett belőle

Conchita Wurst 2011 óta létezik, azelőtt Thomas Neuwirth volt csak.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár sejthető volt, hogy Conchita Wurst előkelő helyen végez az Eurovízión - annak idején Dana International transznemű énekesnő is fényes győzelmet aratott, amikor 1998-ban Diva című dalával megnyerte az akkori versenyt -, azért sokan mégis szinte kiborultak a sikerén, és az osztrák kedvenc azóta is kap hideget-meleget a külföldi nézőktől a különféle fórumokon és közösségi oldalakon.

De ki is ez a 25 éves sztár, aki látszólag szinte berobbant a zenei piacra, jött, látott és győzött? Nos, természetesen ez a látszólagosság azért csalóka: Conchita ugyanis hazájában már 2006-ban hallatta a hangját a Starmania elnevezésű tehetségkutatóban.

Thomas volt, Conchita lett

Ám akkor még polgári nevén, Thomas Neuwirthként lett második helyezett - és, amint az a videóban is látszik, közel sem volt még drag queen.

Se szakáll, se hosszú haj, se méteres szempillák, se alakot hangsúlyozó estélyi - csupán egy átlagos fiatalember.

A versengést követően volt egy erőtlen próbálkozása néhány sráccal a jetzt anders! nevű fiúbanda-formációval, de még az alapítás évében, 2007-ben fel is oszlottak.

Conchitaként 2011-ben lépett fel először, ismét egy osztrák tehetségkutatóban - a Die grosse Chance versenyen végül a hatodik helyezést érte el.

A rákövetkező évben indult az Eurovíziós versengésben, de akkor a helyi döntőt nem ő nyerte.

2012-ben már próbálkozott

Az európai megmérettetésre bejutó Trackshittaz formáció aztán a Woki mit dein'm Popo című dalával kínosan leszerepelt, mindössze 8 pontot sikerült gyűjteniük. 2014 azonban, mint tudjuk, már Conchita Wurst éve lett az Eurovízión.

Bár ez sem ment azért ilyen könnyen. Mikor 2013-ban kiderült, hogy ő képviseli hazáját a rangos versenyen, rögtön beindult az ellentábor, még egy Facebook-csoportot is létrehoztak NEIN zu Conchita Wurst beim Song Contest névvel, hogy ott tiltakozzanak ellene, és persze a durva bejegyzésektől sem riadtak vissza. 

Erre reagálva Conchita a saját Facebook oldalán 2013 szeptemberében egy közleményt posztolt:

- Hogy létrejött egy ellenoldal, azzal együtt tudok élni, végtére is, nem lehet egyforma az ízlésünk. De kedveseim: tényleg nincs olyan fontos dolog az életetekben, amibe legalább ennyi energiát bele tudtok fektetni, mint más szidalmazásába? Például hogy az olyan emberekért harcoljatok, akik naponta elszenvedik a diszkriminációt - és ne ellenük. Hogyan esne nektek, ha a barátaitokat, rokonaitokat, gyerekeiteket vagy kollégáitokat ilyen becstelen módon szindá valaki? Mert biztos vagyok benne, hogy mindannyiótok környezetében vannak olyanok, akik mások. [...] Meggyőződésem, hogy a 21. században minden egyes embernek joga van úgy élni, ahogy szeretne, mindaddig, amíg mást nem korlátoz vagy sért a szabadságában. És amennyire én tudom, nem okoztam senkinek fájdalmat - írta. 

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Hogy a hangja révén megérdemelten nyert-e, az más kérdés - bár az Eurovízió történetében számos alkalommal előfordult, hogy nem a legjobb énektudással rendelkező versenyzőt hozták ki győztesnek. De Conchita kétségkívül tudja, mit kell tennie, hogy odafigyeljenek rá.

Mint már többhelyütt megjegyezte, ő nem traszszexuális, mint Dana International, neki ez játék, egy szerep, amit imádattal - és láthatólag nem kevés nevelési célzattal - ölt magára, mindamellett, hogy bevallottan meleg. Ahogy egy tavalyi, a Kuriernak adott interjújában elmondta, szerinte egy szakállas nőre felkapják a fejüket az emberek, és ő pontosan ezt akarja elérni.

- Azt szeretném, ha az emberek, kiindulva a nem mindennapi külsőmből, elgondolkodnának olyan dolgokon, mint a szexuális orientáltság, vagy csak egyszerűen a másság - vallotta.

A nevében lévő Wurst is ezt hivatott jelezni - ami, bár kolbászt jelent, az osztrák köznyelvben a "tök mindegy" megfelelője is. Conchita olvasatában pedig ez annyit tesz, hogy "végső soron tök mindegy, hogyan nézel ki, vagy hogy honnan jössz" - "es is eben wurst wie du aussiehst und woher du kommst" - csak vállald önmagad.

- Pont azért csinálom, mert meg akarom mutatni a világnak, hogy az ember bármi lehet: ha valaki szakállas nő akar lenni, akkor legyen nyugodtan az, vállalja fel, ez a lényeg - hangsúlyozta nemrégiben a wiwibloggs újságírójának is.

Fotók: menshairforum.com, Conchita Wurst Facebook oldala, eurovision.tv/Thomas Ramstorfer (ORF); Milenco Badzic (ORF)

Ezt is szeretjük