Fotók! Így nézett ki Conchita Wurst, még mielőtt szakállas nő lett belőle

Conchita Wurst 2011 óta létezik, azelőtt Thomas Neuwirth volt csak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár sejthető volt, hogy Conchita Wurst előkelő helyen végez az Eurovízión - annak idején Dana International transznemű énekesnő is fényes győzelmet aratott, amikor 1998-ban Diva című dalával megnyerte az akkori versenyt -, azért sokan mégis szinte kiborultak a sikerén, és az osztrák kedvenc azóta is kap hideget-meleget a külföldi nézőktől a különféle fórumokon és közösségi oldalakon.

De ki is ez a 25 éves sztár, aki látszólag szinte berobbant a zenei piacra, jött, látott és győzött? Nos, természetesen ez a látszólagosság azért csalóka: Conchita ugyanis hazájában már 2006-ban hallatta a hangját a Starmania elnevezésű tehetségkutatóban.

Thomas volt, Conchita lett

Ám akkor még polgári nevén, Thomas Neuwirthként lett második helyezett - és, amint az a videóban is látszik, közel sem volt még drag queen.

Se szakáll, se hosszú haj, se méteres szempillák, se alakot hangsúlyozó estélyi - csupán egy átlagos fiatalember.

A versengést követően volt egy erőtlen próbálkozása néhány sráccal a jetzt anders! nevű fiúbanda-formációval, de még az alapítás évében, 2007-ben fel is oszlottak.

Conchitaként 2011-ben lépett fel először, ismét egy osztrák tehetségkutatóban - a Die grosse Chance versenyen végül a hatodik helyezést érte el.

A rákövetkező évben indult az Eurovíziós versengésben, de akkor a helyi döntőt nem ő nyerte.

2012-ben már próbálkozott

Az európai megmérettetésre bejutó Trackshittaz formáció aztán a Woki mit dein'm Popo című dalával kínosan leszerepelt, mindössze 8 pontot sikerült gyűjteniük. 2014 azonban, mint tudjuk, már Conchita Wurst éve lett az Eurovízión.

Bár ez sem ment azért ilyen könnyen. Mikor 2013-ban kiderült, hogy ő képviseli hazáját a rangos versenyen, rögtön beindult az ellentábor, még egy Facebook-csoportot is létrehoztak NEIN zu Conchita Wurst beim Song Contest névvel, hogy ott tiltakozzanak ellene, és persze a durva bejegyzésektől sem riadtak vissza. 

Erre reagálva Conchita a saját Facebook oldalán 2013 szeptemberében egy közleményt posztolt:

- Hogy létrejött egy ellenoldal, azzal együtt tudok élni, végtére is, nem lehet egyforma az ízlésünk. De kedveseim: tényleg nincs olyan fontos dolog az életetekben, amibe legalább ennyi energiát bele tudtok fektetni, mint más szidalmazásába? Például hogy az olyan emberekért harcoljatok, akik naponta elszenvedik a diszkriminációt - és ne ellenük. Hogyan esne nektek, ha a barátaitokat, rokonaitokat, gyerekeiteket vagy kollégáitokat ilyen becstelen módon szindá valaki? Mert biztos vagyok benne, hogy mindannyiótok környezetében vannak olyanok, akik mások. [...] Meggyőződésem, hogy a 21. században minden egyes embernek joga van úgy élni, ahogy szeretne, mindaddig, amíg mást nem korlátoz vagy sért a szabadságában. És amennyire én tudom, nem okoztam senkinek fájdalmat - írta. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Hogy a hangja révén megérdemelten nyert-e, az más kérdés - bár az Eurovízió történetében számos alkalommal előfordult, hogy nem a legjobb énektudással rendelkező versenyzőt hozták ki győztesnek. De Conchita kétségkívül tudja, mit kell tennie, hogy odafigyeljenek rá.

Mint már többhelyütt megjegyezte, ő nem traszszexuális, mint Dana International, neki ez játék, egy szerep, amit imádattal - és láthatólag nem kevés nevelési célzattal - ölt magára, mindamellett, hogy bevallottan meleg. Ahogy egy tavalyi, a Kuriernak adott interjújában elmondta, szerinte egy szakállas nőre felkapják a fejüket az emberek, és ő pontosan ezt akarja elérni.

- Azt szeretném, ha az emberek, kiindulva a nem mindennapi külsőmből, elgondolkodnának olyan dolgokon, mint a szexuális orientáltság, vagy csak egyszerűen a másság - vallotta.

A nevében lévő Wurst is ezt hivatott jelezni - ami, bár kolbászt jelent, az osztrák köznyelvben a "tök mindegy" megfelelője is. Conchita olvasatában pedig ez annyit tesz, hogy "végső soron tök mindegy, hogyan nézel ki, vagy hogy honnan jössz" - "es is eben wurst wie du aussiehst und woher du kommst" - csak vállald önmagad.

- Pont azért csinálom, mert meg akarom mutatni a világnak, hogy az ember bármi lehet: ha valaki szakállas nő akar lenni, akkor legyen nyugodtan az, vállalja fel, ez a lényeg - hangsúlyozta nemrégiben a wiwibloggs újságírójának is.

Fotók: menshairforum.com, Conchita Wurst Facebook oldala, eurovision.tv/Thomas Ramstorfer (ORF); Milenco Badzic (ORF)

Ezt is szeretjük