Haláláig filmezett! Váratlanul elhunyt a legendás színésznő
Íme, a részletek
Celeste Holmot 95 éves korában, New York-i otthonában érte a halál.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2012. július 15-én, 95 éves korában, New Yorkban elhunyt Celeste Holm Oscar-díjas színésznő. Halálának hivatalos oka egyelőre ismeretlen - annyit tudni, hogy néhány nappal korábban kiszáradás miatt kellett kórházba szállítani a kiváló művésznőt, de végül hazaengedték, és odahaza, családja körében érte utol a vég.

Celeste Holm 1917. április 29-én született New Yorkban. Édesanyja révén norvég gyökerekkel is rendelkezett. Hároméves volt, amikor kapcsolatba került a színházzal, ekkor látta ugyanis először táncolni világhírű balerina nagymamáját, Anna Pavlovát.

Fél évszázadig a rivaldafényben

Karrierje 1939-ben kezdődött a Brodwayn, amikor a The Time of Your Life című musical egyik szerepét játszotta. 1943-ban az Oklahoma főszerepét kapta meg, azonban a sikeres casting ellenére a darabot végül a második világháború miatt nem tűzték műsorra.

Később a filmes lehetőségek miatt Hollywoodba ment, bár nem igazán kedvelte az ottani közeget. Ennek ellenére 1946 és 2012 között több mint száz filmben bukkant fel, főként tévésorozatokban.

1947-ben kapta meg a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat az Úri becsületszó című film Anne Dettrey-jének megformálásáért, amelyben partnere Gregory Peck volt. A következő években többször jelölték, egyebek közt a Mindent Éváról és a Come to the Stable című mozifilmekben való kiváló alakításáért.

Egészen haláláig folyamatosan forgatott, idén és jövőre is kerül még filmje a mozikba: először a Driving Me Crazy című alkotásban lesz látható, majd 2013-ban a College Debts című vígjátékban tűnik fel.

Gyermekei kiforgatták a vagyonából

Összesen ötször volt férjnél, utolsó házastársa, Frank Basile kereken 45 évvel volt fiatalabb a színésznőnél. Házassága és vagyona miatt évekig folyt pereskedés közte és két fia között, végül azonban annyira elszegényedett, hogy már manhattani lakásának számláit is képtelen volt kifizetni, szociális segélyből élt.

A színésznő egyébként rendkívül aktív jótékonykodó volt, több nemzetközi szervezet is a tagjai közt tudhatta. Az évek során összesen 20 ezer dollárt adományozott az UNICEF-nek is. Sőt, vezetője volt egy olyan központnak, amely a lelkileg sérült emberek számára szervezett különböző művészeti foglalkozásokat terápiás céllal.

Érdekesség egyébként, hogy a színésznő egy háztömbben lakott a szintén Oscar-díjas Robert De Niróval, és néhány hónappal korábban itt történt az a tűzeset is, amelyben a legendás színész lakásának a nagy része is a lángok martalékává vált.

Ezt is szeretjük