Bruce Lee ma lenne 80 éves: halálának körülményei még most is felborzolják a kedélyeket
Bruce Lee halálával kapcsolatban többféle összeesküvés-elméletet gyártottak.

bruce-lee-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bruce Lee a 20. század egyik legjelentősebb ikonja volt, roppant sokoldalú ember volt, nemcsak harcművészként, hanem színészként, rendezőként, producerként és forgatókönyvíróként is megállta a helyét.  

Olyan filmekben játszott, mint A sárkány útja, a Tomboló ököl, A nagyfőnök vagy A sárkány közbelép. Rengeteg terve volt még az életében, ám 1973. július 20-án váratlanul elhunyt, nagyon fiatal volt, csupán 32 éves. A legenda ma ünnepelné 80. születésnapját.

Bruce Lee halálának körülményei

Halála előtt pár hónappal, május 10-én a hongkongi Golden Harvest stúdióban dolgozott, ám a levegőtlen és meleg szobában hirtelen rosszul lett, és elájult, azonnal kórházba szállították. Agyi ödémát diagnosztizáltak nála, akkor gyógyszeres kezelést kapott, és az orvosok már akkor úgy vélték, egy hajszálon múlt az élete. Miután felépült, feleségével, Lindával visszatértek az Egyesült Államokba, ahol egy klinikán újbóli kivizsgáláson esett át, ott szintén megerősítették a hongkongi orvosok diagnózisát.

GettyImages-515048140
Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary

Úgy tűnt, minden rendben van, Lee újra bevetette magát a munkálatokba, hiszen roppant elszánt, szorgalmas és kitartó embernek ismerték a környezetében. Élete utolsó napján, 1973. július 20-án éppen Hongkongban tartózkodott, és rengeteg dolga volt. A kora délutáni órákban Raymond Chow producerrel átbeszélték a Halálos játszma forgatását, majd Betty Ting Pei tajvani származású színésznővel volt találkozójuk. A kora esti órákban már készültek vacsorázni hármasban, ám Lee erős fejfájásra panaszkodott, ekkor a kolléganője aszpirin fájdalomcsillapítót adott neki, ami izomlazító hatású meprobamátot tartalmazott. Lee ezután ledőlt, hogy pihenjen egyet.

Egy kicsivel később a színésznő és a producer próbálták felkelteni a színészt, de nem jártak sikerrel. Hívtak magukhoz gyorsan egy orvost, aki tíz percen át próbálta felébreszteni, de neki sem sikerült, kórházba szállították, de végül nem tudtak segíteni rajta. A boncoláskor megállapították, hogy allergiás volt a kapott gyógyszer egyik összetevőjére, az agyduzzanást okozott nála, végül ebbe halt bele.

A cikk az ajánló után folytatódik

A tragikusan fiatalon elhunyt hírességek esetében általában azonnal elkezdik gyártani az összeesküvés-elméleteket, így volt ez Elvis Presley, Marilyn Monroe vagy éppen Jimi Hendrix esetében is. Az 1973-as tragédia óta többféle teóriát gyártottak a rajongók, közülük az egyik leghíresebb az, miszerint a Lee családon egy családi átok ül, ugyanis Bruce Lee fia, Brandon 1993 márciusában hunyt el A holló című film forgatásán. Michael Massee kollégája, aki a rossz fiút alakította az alkotásban, véletlenül lőtte hasba. Bár a revolvernél vaktöltényt használtak a forgatáson, sajnos bőven elég volt az ereje ahhoz, hogy a csőben felejtett lövedéket is kilökje magából.

Egy másik feltevés szerint a kínai maffia keze van a dologban, míg mások szerint Betty Ting Pei mérgezte meg direkt, ugyanis az asszony egy titkos szervezet tagja volt. Chuck Norris, Bruce Lee barátja és kollégája egy 1975-ös San Diego-i Comic-Con találkozón fejtette ki saját véleményét az ügyről, ő úgy tudta, hogy Lee izomrelaxáns alapú gyógyszert szedett, és végül ez kölcsönhatásba lépett azzal a fájdalomcsillapítóval, amit a tajvani színésznő adott neki.

Linda Lee második férje, Tom Bleecker egy interjújában elmondta, szerinte Bruce-t megmérgezték. A férfi még egy könyvet is megjelentetett Lee halálával kapcsolatban Unsettled Matters: The Life and Death of Bruce Lee: a Biography címmel, a legenda családtagjai próbálták megakadályozni, hogy Bleecker megjelentesse a kiadványt. Volt olyan elmélet is, ami azt taglalta, hogy Lee halálát igazából egy epilepsziás roham okozta.

GettyImages-74281084
Fotó: Michael Ochs Archives / Getty Images Hungary

2018-ban Matthew Polly életrajzíró jelentetett meg egy kiadványt Bruce Lee: A life címmel, amelyben természetesen a haláláról is szót ejt. A CNN a kiadványból még egy cikket is írt. A férfi is ismertette a teóriákat, ám szerinte hőgutát kapott, és emiatt hunyt el.

- Lee-nek több kockázati tényezője volt a hőgutára: három hónappal korábban összeomlott, miután egy meleg, légkondicionáló nélküli térségben elszigetelte magát, eltávolították a hónalj-verejtékmirigyeit, mert nem szerette a verejtékfoltokat a ruháin, és A sárkány közbelép közelgő kiadása miatt nem aludt, és semmit nem evett. Még a rendkívül jó állapotban lévő, fiatal sportolók is meghalhatnak hőgutában - magyarázta Polly a könyvében, aki azt is kifejtette, hogy az utolsó hónapokban sokat fogyott a sztár.

Ő volt Bruce Lee felesége

Képes összeállításunkban megnézheted Bruce Lee és felesége közös fotóit.

Ezt is szeretjük