80 fölött is fantasztikus formában a nőfaló B. B. King

A muzsikuslegenda három dolgot szeret igazán: Frank Sinatra zenéjét, a színpadot, no és a nőket.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

B. B. King néhány nap múlva, egészen pontosan július16-án, csütörtökön újra Budapesten lép fel, ezúttal a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet. A blues veteránja a One More Time című turnéja keretében érinti a magyar fővárost – dániai, németországi, hollandiai koncertek után Prágából érkezik, majd Bécsbe utazik tovább.


Minden idők egyik legsikeresebb blues-gitárosa egy Mississippi állambeli ültetvényen látta meg a napvilágot majd’ 84 évvel ezelőtt, 1925 szeptemberében. Már kilencéves korától tanulgatta a gitározást. Ebben segítségére volt unokatestvére, Bukka White, aki szintén blues-zenészként vonult be a muzsika történelmébe.

Utcazenészből a blues királya

Átmeneti utcazenészkedés után a negyvenes években Sonny Boy Williamson rádióműsorában szerepelt, és saját programja volt a WDIA rádióban. Eleinte a Beale Street Blues Boy nevet használta, amit Blues Boy Kingre, majd B. B. Kingre rövidített.

Az ötvenes évektől félszáznál is jóval több albuma jelent meg, egyik legkedveltebb ezek közül a Live at the Regal. Számos listavezető slágerrel – Three O'Clock Blues, You Don’t Know Me – örvendeztette meg a műfaj kedvelőit.

Gyűjteményében tucatnyi arany-és platinalemez sorakozik, dalai 74 alkalommal kerültek fel a Billboard listájára. Művészetét pedig 15-ször jutalmazták a rangos Grammy-díjjal, melyet legutóbb a One Kind Favor című lemezéért vehetett át 2008-ban.

Ám nemcsak korongokon találkozhattak vele rajongói, hanem élő fellépéseken is. Állítólag eddigi, 52 éves karrierje során mintegy 15 ezer alkalommal állt közönség elé! A Blues Foundation életműdíjasát 1990-ben az akkori amerikai elnök, George Bush is kitüntette. A Rolling Stone magazin pedig minden idők 100 legjobb gitárosának listáján az előkelő harmadik helyen tarja számon.

Ami a magánéletét illeti, kétszer volt nős, de mindkét házassága hamar zátonyra futott, mivel egyik felesége sem tudta elviselni, hogy a koncertek miatt alig találkozik vele.

Az életvidám zenész egyébként igazi szoknyavadásznak számított az ötvenes években. A The Essence of B. B. King című lemezének belső borítója szerint 1956-ban 341 egyéjszakás kalandba bonyolódott az akkor 31 éves sztár.

A Femina Klub februári vendége Kovács András Péter humorista, író lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy szenvedélybeteg szülők gyerekeiként hogyan lehet talpra állni felnőttként. Milyen sérüléseket szereznek ezek a gyerekek, hogyan próbálnak meg túlélni? Mi történik egy olyan családban, ahol az egyik vagy mindkét szülő szenvedélybeteg? Van-e kiút, felnőttként milyen lépéseket tehetünk a múltbeli sebek gyógyítása érdekében?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. február 26. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezenkívül azt is beismeri, hogy élete során 15 gyermeket nemzett, és ezek közül egyiket sem a volt feleségeinek. Hogy közülük ki örökölte a híres papa tehetségét? Nos, ez már a jövő zenéje.

Ezt is szeretjük