Sokkoló fotók! 3 sztár, aki halálra éheztette magát

Az anorexia egyre több áldozatot követel magának. A hírességek, akikre állandó figyelem irányul, még nagyobb veszélyben vannak.

Brittany Murphy 2009. december 20-án váratlanul bekövetkezett halálát követően napvilágot láttak olyan feltételezések, melyek szerint a 32 éves amerikai színésznő étkezési zavara nagyban hozzájárult a tragikus eseményhez. Annyi bizonyos, hogy a Spinédzserek és a Sin City sztárja aggasztóan lefogyott az elmúlt hónapok során, ám a boncolási jegyzőkönyv hivatalos végeredményének nyilvánosságra hozását egyelőre meghatározatlan időre elhalasztották.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A show-biznisz világában évtizedek óta sok emberéletet követel az anorexia nervosa. Az étkezési zavart gyakran eltitkolják, és súlyos testképzavart is jelent, az ebben a betegségben szenvedők ugyanis soványan is kövérnek tartják magukat, és képtelenek reálisan érzékelni saját testüket. Összeállításunkban a veszélyes kór legismertebb áldozataira emlékezünk.

Karen Carpenter

A The Carpenters a hetvenes évek egyik legsikeresebb duója volt, melyet Karen és testvére, Richard Carpenter alapított a hatvanas években. Az amerikai énekesnő dobolt is, elsősorban mégis magával ragadó hangja miatt emlékeznek rá a mai napig - a Rolling Stone magazin például 2008-ban minden idők 94. legjobb énekesének kiáltotta ki. Életét azonban hosszú éveken keresztül az anorexia nervosa nehezítette meg, mely végül tragikusan fiatalon bekövetkezett halálában is nagy szerepet játszott.

Karen Carpenter 1982 áprilisában rögzítette utolsó felvételét, egy kéthetes terápiát követően, melynek során testsúlya tovább csökkent. Szeptemberben szédülésre és szívritmuszavarra panaszkodott, emiatt aztán a New York-i Lennox Hospitalba szállították, ahol az intravénás infúziónak köszönhetően nyolc hét alatt több mint tíz kilót gyarapodott. Ám az infúzió csak tovább rontott az éveken át tartó diétától amúgy is legyengült szíve állapotán.

Betegsége mélypontján a napi normál pajzsmirigyhormon-adag tízszeresét kellett beszednie, hogy így gyorsítsa fel aggasztóan lelassult anyagcseréjét. Utoljára 1982. december 17-én lépett színpadra, ám akkor ezt még senki sem sejtette. 1983. február 4-én családja kaliforniai otthonában ugyanis rosszul lett, húsz perccel a kórházba szállítást követően pedig életét vesztette.

33. születésnapja előtt bekövetkezett halálának okát az anorexiájából adódó szívelégtelenségben állapította meg a halottkém.

Christy Henrich

Karen Carpenter váratlan halála azonnal ráirányította a média és ezáltal a közvélemény figyelmét az akkor még kevésbé ismert betegség veszélyeire. Ám Christy Henrich világhírű amerikai tornászlány tragédiája is legalább ilyen fontos szerepet játszott abban, hogy a világ komolyan vegye az étkezési zavart. Henrich 14 évesen került be a nemzeti válogatottba, az elkövetkező évek során pedig szép sikereket ért el mind a hazai, mind pedig a nemzetközi megmérettetéseken.

Ám amint elkezdte kibontakoztatni tehetségét a sportágban, neki is farkasszemet kellett néznie az anorexia nervosával.

1989-ben az egyik verseny bírája nyersen közölte vele, hogy itt az ideje lefogynia, Christy Henrich pedig olyannyira komolyan vette a felszólítást, hogy az végül az életébe került. Helyzetét tovább nehezítette, hogy a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján a sportágban szinte kivétel nélkül a kifejezetten kistermetű tornászlányok szerepeltek, arról nem is beszélve, hogy edzői is állandóan szóvá tették testalkatát.

Az étkezési zavar miatt végül abba kellett hagynia a sportolást - ekkor az alacsony lány mindössze 21 kilogrammot nyomott! A családja azonnal kórházba vitte, ám a kezelések és terápiák ellenére az orvosok már nem tudták megmenteni az életét, Christy Henrich - miután több szerve is felmondta a szolgálatot - nyolc nappal a 22. születésnapja előtt elhunyt. Tragikus halála ráirányította a figyelmet a tornászok körében is oly gyakori betegségre, arról nem is beszélve, hogy a tévécsatornák innentől kezdve nem tették közzé a versenyzők testsúlyát.

Lena Zavaroni

Az egykori skót gyereksztárnak is meglehetősen korán meg kellett ismerkednie az étkezési zavarral, Zavaroni ugyanis 13 éves korában lett anorexiás. Az énekes-tévésztár meglehetősen korán került be a show-biznisz világába, miután 1973-ban felfedezte az akkor tíz éves lányt Tommy Scott lemezproducer. Nem sokkal később meg is jelent lemeze Ma, He's Making Eyes At Me címmel, mellyel történelmet írt, a mai napig ugyanis ez az egyetlen olyan album a legfiatalabb előadótól, mely bejutott a brit top tízes slágerlistára.

Az étkezési zavar következtében azonban testsúlya kamaszkorában alig haladta meg a 25 kilogrammot. A betegségtől nem sikerült megszabadulnia a nyolcvanas évek során sem, ezért aztán kórházban kezelték hosszú ideig. Gyógyszerekkel és elektrosokkal próbálták meggyógyítani, a depressziós énekesnő ezt követően pedig megfenyegette az orvosokat, hogy műtsék meg, különben megöli magát.

1999 szeptemberében egy műtétet követően úgy tűnt, hogy javult az állapota, Lena Zavaroni feltűnően boldogan telefonált, az orvosaitól pedig azt kérdezgette reménykedve, hogy van-e most már esélye visszatérni a színpadra.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Akkor még úgy tűnt, hogy minden jóra fordul, ám három héttel később egy mellkasi fertőzést követően legyengült szervezete feladta a küzdelmet, és az énekesnő belehalt a tüdőgyulladás szövődményeibe. 35 éves volt, testsúlya pedig alig volt több harminc kilónál.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük