Ő volt Anne Frank bújtatója: a Miep Gies történetét bemutató sorozat sztárjaival beszélgettünk

Az Anne Frank bújtatója című minisorozat készítőivel és színészeivel exkluzív, kerekasztalos beszélgetésen vett részt a Femina.

Anne Frank bújtatója
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Anne Frank szívszorító történetét világszerte milliók ismerik a könyv formájában megjelent naplója miatt. Miután Hitler hatalomra került, családjával elhagyták Németországot, és Hollandiában kezdtek új életet zsidó származásuk miatt. A 2. világháború idején a poklok poklát élték át. A kamasz lány, nővére, Margot, illetve szülei, Otto és Edith két éven át bujkáltak a Prinsengracht 263. alatt található amszterdami házban. Végül 1944 augusztusában elhurcolták őket onnan, hogy feltegyék őket az Auschwitzba induló tehervonatra. Egyedül az apa élte túl a borzalmakat, az anya 1945-ben hunyta le örökre a szemeit, a lányok ugyanebben az évben a bergen-belseni koncentrációs táborban haltak meg tífuszban. 

Miep Gies, Otto Frank titkárnője kulcsszerepet játszott abban, hogy elbújtassa a családot, gondolkodás nélkül segített mindenben a főnökének, természetesen férje, Jan Gies is kivette ebben a szerepét. Az asszony inspiráló történetét dolgozza fel a Disney+-on elérhető Anne Frank bújtatója című minisorozat, a május 2-tól streamelhető produkció egyébként a National Geographic gyártásában készült. Az európai premieren, amelyet április 17-én Amszterdamban rendeztek meg, a Femina újságírójaként én is részt vettem. Másnap exkluzív, kerekasztalos beszélgetést tartottak a főszereplőkkel, a rendezővel és a forgatókönyvírókkal, itt természetesen én is feltehettem a kérdéseim a többi újságírókolléga társaságában.

Exkluzív anyagunk az Anne Frank bújtatója sorozat sztárjaival

A forgatókönyvírók, Tony Phelan és Joan Rater nyolc évvel ezelőtt jártak először Amszterdamban, akkor még turistaként látogatták meg a holland fővárost. Anne Frank házát sem hagyták ki a programból, amikor ott jártak, nagyon megérintette őket Miep bátorsága, aki rögtön igent mondott, miután Otto Frank megkérte, hogy bújtassa el őt és családját.

A minisorozat európai premierjét Amszterdamban tartották meg április 17-én.
A minisorozat európai premierjét Amszterdamban tartották meg április 17-én.
Fotó: Andreas Rentz / Getty Images Hungary

- Ő egy átlagos ember volt, aki teljesen felkészületlen volt arra, hogy emberi életeket mentsen. Persze mégis melyikünk tudna egy ilyen helyzetre felkészülni? Miep egyből igent mondott, de valószínűleg fogalma sem volt arról, hogy mire is vállalkozott, és azt sem tudta, hogyan oldja meg, de megtette - magyarázta Joan Rater.

Egyébként nem holland származású volt, Bécsben látta meg a napvilágot 1909. február 15-én, eredeti neve Hermine Santrouschitz volt. Az 1. világháború után élelmiszerhiány alakult ki, emiatt alultáplált volt, így 11 évesen egy segélyprogram keretében a szülei Hollandiába küldték egy szebb és jobb élet reményében. A lányt Leidenben a Nieuwenberg család fogadta be, akik 1924-ben Amszterdamba költöztek.

Bel Powley, Miep Gies megformálója, és Liev Schreiber, azaz a sorozat Otto Frankje.
Bel Powley, Miep Gies megformálója, és Liev Schreiber, azaz a sorozat Otto Frankje.
Fotó: David M. Benett / Getty Images Hungary

18 évesen gépírónőnek állt egy hímzőgyárban, itt ismerte meg későbbi férjét, Jan Giest. A két világháború közötti válság alatt elveszítette állását, végül Otto Frank fűszereket és pektint forgalmazó Opekta vállalatának alkalmazottja lett. Az Opektánál töltött évei alatt Miep közeli, baráti kapcsolatba került Ottóval.

Miep bőrébe Bel Powley bújt, míg Otto szerepét Liev Schreiberre bízták. A forgatókönyvírók elárulták, a két színész a való életben is sok időt töltött együtt annak érdekében, hogy ők is ugyanúgy megismerjék egymást, ahogy azt akkoriban Gies és Frank tette. Sőt, a legelső jelenetet is velük kettejükkel vették fel.

Schreiber megosztotta velünk, hogy szerinte annak idején Otto Frank valójában milyen viszonyban állhatott a titkárnőjével. Kiemelte, ez csak a saját véleménye, nem feltétlenül fedi a valóságot.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

- Otto egy nagyon boldogtalan házasságban élt, és nagyon magányos volt, ezek olyan tények, amelyekről én is tudok. Szerintem Miep teljesen elvarázsolta őt, és támaszkodni tudott rá. Szerintem még egy kicsit bele is szeretett. 

El sem tudom képzelni, hogy Otto nem szerette Miepet.

- Ez a nő minden áldott nap jött hozzá dolgozni, olyan kedves, gondoskodó és megértő volt vele, míg a felesége csak mérgezte a lelkét egész áldott nap. Ellenben Miep folyamatosan felajánlotta neki a segítségét, németül beszélt vele, így Otto úgy érezte magát mellette, mint egy német, nem pedig egy zsidó.

Bel Powley másképp látja a viszonyukat.

- Én mindig úgy értelmeztem, hogy a kettejük viszonya egy igazi barátság. Abban az időben nagyon modernnek számított, hogy egy nő egy nála húsz évvel idősebb férfival barátkozzon.

A színésznő szerint Miep egy nagylelkű és rendkívül bátor ember volt, aki kiállt a véleménye mellett, ennek ellenére mégsem gondolta magát különlegesnek. Úgy véli, bármely nő tudna vele a mai napig azonosulni.

A 2010-ben elhunyt asszony élete végéig úgy beszélt magáról, hogy ő nem egy hős: "Nem szeretem, ha hősnek neveznek, mert nem kell különlegesnek lenned ahhoz, hogy másokon segíts. Még egy átlagos titkárnő, háziasszony vagy tinédzser is hozhat egy kis fényt egy sötét szobába."

Bel Powley és Liev Schreiber egyik jelenete.
Bel Powley és Liev Schreiber egyik jelenete.
Fotó: Dusan Martincek/Disney+

Miep férjét Jant Joe Cole formálta meg. A forgatókönyvírók a színésszel kapcsolatban elárulták, hogy Gies leszármazottai teljesen odáig voltak azért, hogy Cole mennyire hitelesen hozta Jant, és mennyire hasonlít rá. Susanna Fogel rendező szerint belsőleg is van köztük hasonlóság.

- Joe olyan kedves, mint amilyen Jan volt. Ő sem az a típus, aki folyton beszélni akar, van, hogy csak hallgat, figyel. Nem akar mindig a figyelem középpontjában lenni, de mégis jól megfontolt véleménye van mindenről - fogalmazta Fogel a színészről.

Cole szerint Jan nem volt az a típus, aki azt akarta volna, hogy beszéljenek a hőstetteiről, nem véletlen, hogy róla még kevesebb dokumentáció született, mint a feleségéről.

Miep és Jan Gies így festettek a való életben.
Miep és Jan Gies így festettek a való életben.
Fotó: Sepia Times / Getty Images Hungary

A Gies házaspár dönthetett volna úgy is, hogy nem csinálnak semmit, és törődnek a saját dolgukkal, de ez nem így történt, mindenképp cselekedni akartak, amit Fogel nagyon inspirálónak talál.

Összesen két évig és 35 napig rejtegették Frankékat és más családokat is. A rejtőzködőhely kialakítása után a többi segítővel, Victor Kuglerrel, Johannes Kleimannal, Bep és Johan Voskuijllel együtt hamar kialakítottak egy rendszert, amivel biztonságban tudhatták a bujkáló családokat. Két évig Miep és Bep felelt a bevásárlásért: Miep a húst egy megbízható hentestől szerezte be, a zöldségekért viszont mindennap másik boltba ment, hogy ne legyen feltűnő, ha nagyobb mennyiséget vásárol.

A családok rejtőzködésének 1944. augusztus 4-én lett vége, amikor egy váratlan rajtaütésen keresztül letartóztatták őket, valamint a két segítőt is. Miep és Bep a rajtaütés után visszatértek a rejtekhelyre, ahol megtalálták Anne naplóját is. Miep annak reményében rakta el a naplót, hogy azt egy napon visszaadhatja tulajdonosának, ez azonban sajnos sosem következett be. Végül a rejtőzködők közüli egyetlen túlélőnek, Anne édesapjának adta a naplót, aki azt 1947-ben ki is adta.

A nyolcrészes minisorozat munkálatai tele voltak meglepetésekkel, például a Gies házaspár lányunokája is meglátogatta őket a forgatás közben, sőt még Anne Frank játszótársával is összesodorta őket az élet.

Ritkán látott fotókon Anne Frank családja

A következőkben olyan fotókat mutatunk a család 1942 előtti életéről, melyeket talán még soha nem láttál.

Ma 78 éve vitték Anne Frankot Auschwitzba: ritkán látott fotók a családról

Nézegess képeket!

Elolvasom

Cover- és ajánlóképek: Getty Images

Ezt is szeretjük