Emberi életeket mentett, mégsem szerette, ha hősként tekintettek rá: kritikánk az Anne Frank bújtatója című sorozatról

Az Anne Frank bújtatója című, nyolcrészes minisorozat fontos időszakot dolgoz fel.

Anne Frank bújtatója kritika
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Anne Frank életéről már több filmes feldolgozás készült az elmúlt évtizedekben, ami nem véletlen, hiszen a naplója egy örök érvényű olvasmány, ami hűen bemutatja, milyen szörnyűségeket kellett átélniük a zsidóknak a 2. világháborúban. Naplóját 1942. június 12. és 1944. augusztus elseje között vezette, amíg családjával bujkált a náci megszállás alatt. Írását végül bújtatója, Miep Gies találta meg. Bár a filmesek elsősorban Annéra koncentráltak eddig, ám fordult a kocka. 

Joan Rater és Tony Phelan forgatókönyvírók és producerek arra gondoltak, mi lenne, ha Miep szemszögéből mutatnák be a történetet. Végül meg is valósították ötletüket egy nyolcrészes minisorozat formájában, ami az ABC Signature és a Keshet Studios gyártásában készült a National Geographic számára. A magyar nézők május 2-ától, azaz mától a Disney+-on láthatják az epizódokat. A produkció eredeti címe A Small Light (Egy kis fény magyarul), míg magyarul az Anne Frank bújtatója címet kapta. Európai premierjét április 17-én, Amszterdamban tartották meg, ahova a Femina is meghívást kapott. Az első két epizód alapján íródott meg kritikánk.

Kritikánk az Anne Frank bújtatója sorozatról

Miep Giest a brit származású Bel Powley alakítja, a BAFTA-díjra jelölt színésznő sokaknak a The Morning Show-ból lehet ismerős. Hitelesen hozza a vakmerően bátor asszonyt, aki gondolkodás nélkül igent mondott főnökének, Otto Franknak, amikor az megkérte őt, hogy bújtassa el őt és családját a nácik elől. 

Bel Powley Miep Gies szerepében, Ashley Brooke pedig Margot Frankként.
Bel Powley Miep Gies szerepében, Ashley Brooke pedig Margot Frankként.
Fotó: National Geographic for Disney/Dusan Martincek

Itt nézőként máris elgondolkodhatsz azon, hogy vajon Miep helyében hogyan döntöttél volna? Te is gondolkodás nélkül rávágtad volna, hogy segítesz, és kockáztatod másokért a saját életed? Vagy a félelem, esetleg a közönyösség miatt visszautasítottad volna, hogy emberi életeket ments?

Ottót a Ray Donovan sztárja, Liev Schreiber alakítja, a színésszel sok időt töltött együtt a főszerepet játszó színésznő annak érdekében, hogy a nézők is úgy érezzék, olyan erős és mély barátság van köztük, mint amilyen Miep és a főnöke között volt.

Joe Cole játssza Jan Gies szerepét.
Joe Cole játssza Jan Gies szerepét.
Fotó: National Geographic for Disney/Dusan Martincek

Kulcsszerepet kapott még Joe Cole is, aki Miep férjét, Jan Giest játssza. A történetben azt is láthatjuk, hogyan ismerkednek meg, így némi romantikát is belefűztek a sztoriba, valószínűleg a készítők ezzel a mellékszállal akarták oldani a feszültséget, hiszen a 2. világháború egy elég sötét korszak volt az emberiség történetében. 

Emellett szerették volna kicsit közelebbről is bemutatni, milyen volt Miep élete a háború kitörése előtt: a 2010-ben elhunyt asszony maga vallotta be, hogy az 1930-as években gyakran járt el táncolni, és elég aktív szociális életet élt. Természetesen mindezek a képernyőn is visszaköszönnek, így aki azt gondolja, hogy a sorozat már biztosan az elejétől kezdve nyomasztó hangulatban telik, neki azt üzenjük, nagy tévedésben él.

Miep jelleme sokakban kelthet szimpátiát a sorozat nézése közben: az a fajta nő, aki nem bírja elnézni az igazságtalanságot és a gyűlöletet, kiáll a véleménye mellett, és amiben tud, azonnal segít. A valóságban is ilyen ember volt, emellett szerénység is jellemezte, mielőtt elhunyt volna, ezt nyilatkozta magáról:

Nem szeretem, ha hősnek neveznek, mert nem kell különlegesnek lenned ahhoz, hogy másokon segíts. Még egy átlagos titkárnő, háziasszony vagy tinédzser is hozhat egy kis fényt egy sötét szobába.

Amira Casar Edith az anya bőrébe bújt. Annét Billie Boullet alakítja.
Amira Casar Edith az anya bőrébe bújt. Annét Billie Boullet alakítja.
Fotó: National Geographic for Disney/Dusan Martincek

Bár Miep van a központban, nem feledkezhetünk el a Frank lányokról sem. Anne szerepét a karrierje elején álló Billie Boullet színésznőre bízták, akinek ez volt az első nagyobb projektje, ettől függetlenül vérprofin hozta Anne karakterét. Amikor a szerep felkészülése közben elolvasta a naplót, ő maga is meglepődött, mennyire szókimondó és cserfes lány volt valójában Anne Frank. Bár még nagyon fiatal, mégis sok potenciál van benne, hogy egy napon nagy névvé váljon a filmiparban.

A nővér, Margot bőrébe Ashley Brooke bújhatott, akinek még egy elég drámai jelenete is volt Bel Powley kolléganőjével. Arra a pillanatra gondolunk, Miep hogyan csempészte ki a Frank lányt a zsidó negyedből, ezzel is átverve az ellenőrző katonákat. Brooke Boullethez hasonlóan ígéretes karrier előtt áll, ha így folytatja tovább.

A Prágában és Amszterdamban forgatott széria itt-ott eltér a valóságtól, de ez szerintünk nem ront semmit az élményből. Akit megérintett Anne Frank naplója, vélhetően ez a történet is mély hatással lesz rá.

Ráadásul nem is lehetne aktuálisabb ez a történet napjainkban, a készítőknek az is volt a célja, hogy ezzel a sorozattal emlékeztessék az emberiséget arra, milyen szörnyű dolgok történtek az 1940-es években, és remélik, hogy ebben az esetben a történelem nem ismétli meg önmagát.

Ritkán látott képeken Anne Frank és családja

A következőkben olyan fotókat mutatunk a család 1942 előtti életéről, melyeket talán még soha nem láttál.

Ma 78 éve vitték Anne Frankot Auschwitzba: ritkán látott fotók a családról

Nézegess képeket!

Elolvasom

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Cover- és ajánlóképek:  National Geographic for Disney/Dusan Martincek

Ezt is szeretjük