Ijesztő vénasszonnyá csúfult Anita Ekberg
A Csinibabában is felbukkant
Az egykori poszterlány, akinek gömbölyű idomaitól elaléltak a férfiak, alaposan megöregedett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ki ne emlékezne a Csinibaba híres mozis jelentére, amikor a felajzott fiatalok Az édes élet nézése közben egyszer csak felözönlenek a vászon elé, csak hogy közelebbről is szemügyre vegyék a perecárus által svéd tejcsárdának titulált Anita Ekberget, amint éppen a római Trevi kútban fürdőzik?


Tény, a buja szőke sztár azzal, hogy Fellini szerepeltette 1960-as Dolce Vita című mozijában Marcello Mastroianni oldalán, örökbe bekerült a filmtörténelembe - no, nem is annyira színészi kvalitásainak, sokkal inkább domborulatainak és a már említett pancsolásnak köszönhetően.

Jéghegynek is becézték

Azonban az azóta eltelt majd' fél évszázad láthatólag kíméletlenül otthagyta nyomát az ötvenes és hatvanas évek szexszimbólumának külsején - ember legyen a talpán, aki a férfias, ráncokkal szabdalt ábrázatban ráismer az egykor érzéki bombázóra. Persze a sokat megélt sztárt már nem nagyon érdekli a kinézete, állítása szerint a testére rakódott háj nem a kövérség jele, hanem a fejlődésé.

Az 1931-ben, a svédországi Malmőben született szőkeség már tinikorában rájött, hogy szépségével pénzt is tud keresni, ezért korán divatmodellnek állt. 19 évesen pedig megnyerte a Miss Svédország versenyt, mellyel továbbjutott a Miss Universe-re, annak ellenére, hogy egy szót sem tudott angolul. Végül a hat döntős közé került - és ez elégnek is bizonyult ahhoz, hogy, az akkori szabályoknak megfelelően, úgynevezett sztárjelöltszerződést ajánljon számára a nagynevű Universal Studios.

Ennek értelmében nyelv- és színileckéket vett, valamint egyebek közt lovagolni és vívni is tanították - volna, ha az órák helyett nem a társasági életbe vetette volna bele magát. A nagyravágyó szőkeséget hamarosan buja partikirálynőként ünnepelték, a magazinok pedig azon versengtek, éppen melyikük címlapján pózoljon a dögös testű sztár.

Svédországban ötven éve nem járt

Az ötvenes évek közepére azért a filmszerepek - Háború és béke, Művészpánik - is sorra érkeztek, és azóta több mint negyven kisebb-nagyobb szerepben felbukkant, de kétségtelenül a már említett Édes élet volt mozis karrierjének csúcspontja. Valószínűleg szép emlékek fűzték a forgatáshoz és az örök városhoz, hiszen hazája helyett Olaszországban telepedett le, ma is ott él.

Ami a férfiakat illeti, rengeteg hírességhez fűzte intim viszony Marcello Mastroinannitól Frank Sinatrán keresztül Gary Cooperig, de három évig a Fiat vezérigazgatójával, Gianni Agnellivel is forró kapcsolatot ápolt. Mindemellett kétszer volt házas: Anthony Steellel 1956-tól 1959-ig élt együtt, második férje, Rik Van Nutter 1963-ban vette el, és 12 év után váltak szét útjaik. Gyermeke nem született, bár egyes interjúkban azt állította, szeretett volna utódot - míg máskor ennek éppen ellenkezőjéről beszélt.

A legfrissebb hírek szerint 2009 nyarán kórházba kellett szállítani, miután rosszul lett genzanói lakásában, és bár állapota nem életveszélyes, állítólag azóta is megfigyelés alatt van.

Anita Ekberg egyébként a napokban töltötte be 78. életévét. Rajta kívül még két másik legendás szexikon, Brigitte Bardot és Sophia Loren is szeptemberben ünnepli születésnapját: mindketten idén lettek 75 évesek.

Ezt is szeretjük