Gyászol a szakma! Újabb színészlegenda távozott az élők sorából

Andy Griffith színész-komikust 86 éves korában, amerikai otthonában érte a halál.

2012. július 3-án, 86 éves korában elhunyt Andy Griffith színész, akit olyan filmekből ismerhettünk, mint az Andy Griffith Show és a Matlock című bűnügyi sorozat.

Amint Griffith egyik jó barátja, Bill Friend nyilatkozta, a színészt észak-karolinai otthonában érte a halál.

Taylor felügyelő

Andy Griffith 1926. június 1-jén látta meg a napvilágot Észak-Karolinában egy viszonylag szegény családban. Egészen addig a rokonokkal élt, amíg a szülei meg nem spóroltak egy saját lakásra valót.

A humort gyerekként, a régi családi történetek hallgatása alatt szívta magába, így, annak ellenére, hogy félénk kisfiú volt, már az iskolában kitűnt szellemes észjárásával, később pedig egész karrierjét erre építette fel.

A komédiázást humoros monológokkal kezdte, melyek olyan sikeresek lettek, hogy tévéképernyőre kerültek. Legelső filmes főszerepét 1957-ben kapta az Egy arc a tömegben című alkotásban, ahol egy önző, karrierista tévésztárt játszott.

1960-ban pedig jött a nagy áttörés: saját nevével fémjelzett sorozatot kapott. Ez volt az Andy Griffith Show, ahol egy kisváros seriffjét, Andy Taylort alakította. Griffith ezzel a karakterével nemcsak világhírnevet szerzett magának, de ettől kezdve személye szinte teljesen egybeforrt az általa játszott felügyelőével.

Másik legismertebb főszerepét már hatvanéves korában kapta, ekkor a Matlock című bűnügyi sorozatban tűnt fel ismét, Ben Matlock védőügyvédet alakította kilenc éven keresztül.

Sokat betegeskedett

Griffith, aki néhány éve csillagot kapott a hollywoodi Hírességek Sétányán, a színészet mellett zenészként is nagyot alkotott: country- és gospeldalai nagylemez formájában is megjelentek, 1997-ben pedig Grammy-díjjal jutalmazták munkásságát.

Az elmúlt évtizedek legnagyobb színészhalottjai

Nézegess képeket!

Elolvasom

A színész egy ideje már sokat betegeskedett: az utóbbi években Guillain-Barré szindrómában szenvedett, 2000-ben pedig szívrohama is volt.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Griffith-t halála után - amelynek pontos oka még nem tisztázott - alig néhány órával az észak-karolinai otthona mellett helyezték örök nyugalomra.

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük