Joe Biden áll egyelőre nyerésre: Donald Trump tajtékzik dühében
Joe Bidennek már csak hat elektori szavazatra van szüksége a nyeréshez.

joe-biden-donald-trump-cover
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egyre nagyobb a feszültség az Egyesült Államokban az amerikai elnökválasztás miatt. A polgárok november 3-ig adhatták le voksukat, azóta javában zajlik a szavazatok megszámlálása.

Egyelőre még nem dőlt el, hogy a republikánus Donald Trump vagy a demokrata Joe Biden nyert-e, a részeredmények alapján az utóbbi elnökjelölt áll egyelőre nyerésre. Trumpnak ez viszont egyáltalán nem tetszik. 

Eddig Biden áll nyerésre, Trump újraszámlálást kér

Összesen 270 elektori szavazat kell az elnökség megszerzéséhez. Minden állam más és más elektori számokkal rendelkezik, míg Kalifornia 55-tel, addig Wyoming vagy Alaszka csak hárommal. Ezeket a számokat a tízévenként tartott népszámlálás során határozzák meg, egy államban minél többen laknak, értelemszerűen annál több elektori számot rendelnek hozzá. Cikkünk megírásakor Joe Biden 253 elektori szavazatot zsebelt be, míg Trump 214-et.

A demokraták jelöltjére több mint 72 millióan szavaztak, míg a republikánusokéra több mint 68 millióan. Bár Donald Trump 24 órával ezelőtt még nyertes helyzetben érezte magát, de egyre kevésbé tetszenek neki az eredmények, Twitter-oldalán tegnap este többször is posztolt, egyik bejegyzésében kifejtette, hogy rejtélyesen eltűnt az előnye, egy másikban pedig megkérdőjelezte a választás tisztaságát.

Az AP hírügynökség megírta, hogy Trump csapata több államban kérvényezi a voksok újraszámolását, ide tartozik például Wisconsin, és keresetet nyújtottak be a szavazatok számolásának szüneteltetése érdekében több helyen is, például Georgiában, Pennsylvaniában és Michiganben, mert szerintük a Demokrata Párt csalt, és jobb hozzáférhetőséget kell biztosítani a számlálóknak az ellenőrizhetőséghez. Emiatt akár napokig elhúzódhat, hogy kiderüljön, ki nyerte a 2020-as amerikai elnökválasztást.

Joe Biden csapata eközben magabiztos, az elnökjelölt elmondta, hogy ők nyernek, ez nemcsak az övé, hanem az amerikai nép győzelme lesz. Twitterén azt is bejelentette, hogy bár a Trump-kormány hivatalosan kilépett a párizsi klímaegyezményből, de ha ő lesz hatalmon, akkor a Biden-kormány ismét csatlakozni fog hozzá.

Több híresség, például Rihanna és Alyssa Milano kifejtette közösségi oldalán, hogy türelemmel várják a végeredményt, ha ez több napba kerül, az sem zavarja őket, mert abban hisznek, hogy egy demokráciában minden szavazatot meg kell számolni.

Politikusok fiatalon

Képes összeállításunkban megnézheted, hogyan festett fiatalon Hillary Clinton, Donald Trump vagy éppen Vlagyimir Putyin.

Ezt is szeretjük