Gyász! Elhunyt a magyar származású Allen Klein

Alzheimerben szenvedett

Az idős hírességet régóta kínozta a súlyos betegség, míg végül szombaton szenderedett örök álomra.

beauty and style
Top olvasott cikkek

2009. július 4-én, életének 77. évében elhunyt Allen Klein, aki többek között a Rolling Stones és a Beatles menedzsereként dolgozott a hatvanas-hetvenes években. A férfi régóta küzdött az Alzheimer-kórral, mely végül legyőzte szervezetét, adta hírül lemezcége, az ABKCO sajtófőnöke.


Az 1931-es születésű Klein Amerikába emigrált, budapesti zsidó szülők gyermekeként látta meg a napvilágot. Gyermekkora sanyarúan telt: édesanyja rákban meghalt, amikor ő kilenc hónapos volt, majd négyéves korától árvaházban nevelkedett, míg be nem töltötte 12. életévét.

Híres volt mocskos szájáról és makacsságáról

Onnantól különféle alkalmi munkákkal próbálta eltartani magát, és szentül elhatározta, hogy viszi valamire. Beiratkozott egy főiskolára, ahol jogot és könyvelést tanult, a diploma kézhezvétele után pedig alaposan körülnézett a showbizniszben.

Éles szemének és jó helyzetfelismerő képességének köszönhetően észrevette, mennyire kiszolgáltatottak a zenészek a lemezkiadóknak. Úgy döntött, hogy betömi a rést, azaz elvállalja a képviseletüket – amire addig nem nagyon volt példa.

Akkoriban a dalok felett a kiadók rendelkeztek, Klein viszont elérte, hogy ezt a jogot ne vehessék el a muzsikusoktól, legfeljebb megvehessék tőlük. Emellett nagyobb részesedést és több beleszólást harcolt ki számukra – nem csoda hát, ha gyűlölték a lemeztársaságok.

Olyan sztárok tartoztak a képviseletébe, mint Sam Cooke, a The Animals, Bobby Darin vagy a Herman's Hermits, de a kor két nagyágyújával is szerződésben állt.

A Rolling Stonesszal a hatvanas évek elejétől dolgozott együtt – bár bizonyos előnyöket megszerzett számukra, megvásárolta tőlük legnagyobb slágereik jogát, így azok a legutóbbi időkig termelték Kleinnek a milliókat. 1969-től pedig a Beatles menedzsere lett – Paul McCartney tiltakozása ellenére, aki apósának, Lee Eastmannek szánta ezt a posztot.

Klein azonban meggyőzte Lennont, hogy vele jobban járnának – egyesek szerint e lépés is hozzájárult a liverpooli banda későbbi feloszlásához. Bár részben neki volt köszönhető, hogy összeállt Lennon Imagine című albuma, egy idő után a zenésszel is megromlott a viszonya. Lennon az 1974-es Steel and Glass című dalába szőtte bele csalódottságát.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

1971-ben George Harrisonnal megszervezték a Concert for Bangladesh jótékonysági koncertet a Madison Square Gardenben. Lépésük történelmi jelentőségűnek tekinthető, hiszen ez a fajta rendezvény akkoriban újdonságnak számított a rock világában. A hírességet felesége, Betty, három gyermeke és négy unokája gyászolja.
Ezt is szeretjük