A filmszakma szexistenei, akiktől leesik a bugyi
Bár nem adoniszi szépségűek, mégis van bennük valami elképesztően szexi, amitől a gyengébb nem képviselői még jobban elgyengülnek.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az átlagos filmszínészek közül kétféleképpen lehet kitűnni: vannak a macsók, akik kidolgozott testükkel veszik le a nőket a lábukról: ők izombedobással és tüzes természettel hódítanak. Róluk nem a szellemes társalgás miatt álmodozik az ember.

Sokaknak ő az egyetlen, az igazi, a felülmúlhatatlan Bond

Mellettük vannak az alfa hímek, a domináns egyedek: ők azok, akiknél a külső másodlagos, lehetnek nagyobb darabok, vagy éppen izommentesek, kopaszodók vagy alacsonyak, nem ez a fontos. A lényeg a belső kisugárzásukban van, ami azt közvetíti minden nő felé, hogy „Én vagyok a férfi, és megszerezlek, ne is próbálj hadakozni ellene!”

Valamilyen furcsa okból kifolyólag ez utóbbi csoport tagjai egytől egyik rendkívül tehetséges színészek, talán éppen ez adja magabiztosságukat és perzselő férfias erejüket. Nézzük csak, ki az a három pasi, aki már évtizedek óta nagy hatással van a mozinéző hölgyekre!

A koporsópolírozástól az aszteroidáig: Sir Sean Connery

Sean Connery augusztusban lesz 78 éves, ám éltes korának mintha nyoma sem lenne – hihetetlen, de a sármos sztár lassan ötven éve van a filmvilágban, és azon kevés színészek közé tartozik, akiket még most is remek szerepekkel kényeztet el a szakma.

Talán kevesen tudják, hogy a skót-ír munkáscsaládból származó legenda többféle munkát is kipróbált, mielőtt rátért a színészkedés kanyargós útjára.

A kezdetekben tejesemberként kereste meg a kenyérrevalót, majd egy rövid ideig a tengerészethez is elszegődött, ezek mellett volt teherautó-vezető, koporsópolírozó, festőmodell, valamint bodybuilder is. Ez utóbbit olyan magas szinten művelte, hogy 1953-ban a Mr Universe bajnokságon bronzérmes lett, melynek hatására egyik versenyzőtársa arra biztatta, menjen csak el egy musical meghallgatására – tulajdonképpen ez volt az a momentum, ami a szereplés és a film felé terelte a 23 éves fiút.

Csak a ráncok szaporodtak, a férfias kiállás a régi

Néhány emlékezetes, ám azóta már feledésbe merült szerep után kapta meg Connery a legelső James Bond film, a Dr. No címszerepét, mellyel végül történelmet írt. Bár Fleming, a sármos szuperügynök történeteinek szerzője eleinte ágált a „langaléta kaszkadőr” ellen, barátnőjének sikerült elhitetnie vele, hogy a színészben megvan a szükséges szexuális kisugárzás, mellyel sikerre viheti a 007-es filmeket. És valóban: az író végül olyannyira elégedett volt a mozibemutatót követően, hogy későbbi regényeiben – a sztárhoz igazodva – megteremtette Bond félig skót, félig svájci múltját.

A hét kémfilm mellett természetesen Connery számtalan egyéb alkotásban is felbukkant: az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban a Harrison Ford által játszott Indy édesapját alakította, a Gyilkos napban egy nyugdíjas, Japánban élő nyomozót, az Aki legyőzte Al Caponét című gengszterfilm zsarujának eljátszásáért 1988-ban Oscart is kapott. A színész népszerűségét jelzi többek között, hogy 2000-ben lovaggá ütötték, 2003-ban pedig a 13070 sorszámú aszteroida a Seanconnery nevet kapta.

A gyomlálástól az agykurkászatig: John Malkovich

Az 54 éves színész nem a nők álma: néha cinikus, néha lekezelő, néha öntelt, nem beszélve arról, hogy kopaszodik is – és mégis, bármilyen filmben szerepel, legyen az akciómozi, dráma vagy róla szóló szürreális alkotás, valahogy átlényegül egyfajta intellektuális ragadozóvá, akinek kisugárzása rabul ejti a gyanútlan nőnemű nézőket.

A Veszedelmes viszonyokban Michelle Pfeiffert csábította

Az őstehetség - hasonlóan Conneryhoz – rengeteg kitérő után jutott el a színészethez, melyek között irodai munka, iskolabusz-vezetés, kertészkedés és házfestés egyaránt megtalálható volt, míg végül a ’80-as évek elején eljátszhatta első szerepét. Karrierje kezdetén elsősorban drámákban villantotta meg zseniális karakterformáló képességét, az 1988-as Veszedelmes viszonyok-béli alakítására bizonyára sokan emlékeznek, amikor is a rendkívül erotikus és szenvedélyes Valmont gróf szerepében csábította Michelle Pfeiffert – akivel aztán egy rövid időre az életben is egy pár lettek.

A ’90-es években Malkovich nyit az akciódús alkotások felé is, ennek az évtizednek köszönhető például a Célkeresztben velejéig gonosz és fifikás bérgyilkosának megformálása, melyért 1994-ben Oscarra is jelölték. Bár szinte minden filmjét kiemelhetnénk a sorból, mindenképpen meg kell említeni életművének egyik bizarr állomását: ez a John Malkovich menet című szürreális alkotás, melyben a film szereplői képesek bejutni a saját maga által játszott címszereplő agyába, hogy az ő szemével nézzenek szét a világban. Talán ez a mozi mutatja legjobban a színész hatását a környezetére, minden bizonnyal sokan szeretnének kicsit behatolni a fejébe, hogy megfejtsék különös titkát.

A prostitúciótól a pszichiátriáig: Kevin Spacey

A legfiatalabb a három alfa hím közül Kevin Spacey – ő szintén nem az a fajta sztár, akinek az arcképét a tinilányok az ágyuk fölé rajzszögezik, ám akiknek már nemcsak a test, hanem a szellem is nyerő lehet egy pasiban, azok között valószínűleg sok rajongója van a 49 éves színésznek.

Átütő pillantásától nehéz szabadulni

Talán nem is hinné az ember, hogy az elsősorban drámai szerepekben jeleskedő sztár karrierjét a ’70-es években stand-up komedistaként kezdte, majd ezután iratkozott be a híres Juilliard Iskolába, dráma szakra. Tanulmányai elvégzése után először a színpadon próbálkozott, első szerepében egy prostituált bőrébe kellett bújnia a VI. Henrik – első rész című darabban.

Filmes karrierje az 1995-ös esztendőben vett kedvező fordulatot, amikor is két alkalommal is eljátszhatott egy-egy rendkívül briliáns elmével megáldott gyilkost: a sztárparádét felvonultató Közönséges bűnözőkben Verbal Kint, a Hetedikben pedig John Doe megformálásával vívta ki a kritika és a nézők elismerését, és került be egyszersmind az A-kategóriás színészek irigyelt sorába.

A sztár varázsát az adja, hogy kaméleonként tudja változtatni megjelenését, éppen úgy, ahogy a szerep kínálja – és változatos szerepekben bizony nem szenved hiányt. Hol megfélemlített tanár, mint az Add tovább! című drámában, hol kapuzárási pánikkal küzdő apa, mint az Amerikai szépségben, hol pedig pszichiátriai kezelt, mint a K-Pax sci-fiben.

Ám egyvalamiben mindegyik alakítása hasonlít az egyébként jelentéktelen külsejű színésznek: szerepeljen bár csak negyed órát egy moziban – jó példa erre a Hetedik -, az emberek, különösen a nők, csak róla és átütő pillantásáról fognak hazafelé áradozni.

Ezt is szeretjük