A filmszakma szexistenei, akiktől leesik a bugyi

Bár nem adoniszi szépségűek, mégis van bennük valami elképesztően szexi, amitől a gyengébb nem képviselői még jobban elgyengülnek.

Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az átlagos filmszínészek közül kétféleképpen lehet kitűnni: vannak a macsók, akik kidolgozott testükkel veszik le a nőket a lábukról: ők izombedobással és tüzes természettel hódítanak. Róluk nem a szellemes társalgás miatt álmodozik az ember.

Sokaknak ő az egyetlen, az igazi, a felülmúlhatatlan Bond

Mellettük vannak az alfa hímek, a domináns egyedek: ők azok, akiknél a külső másodlagos, lehetnek nagyobb darabok, vagy éppen izommentesek, kopaszodók vagy alacsonyak, nem ez a fontos. A lényeg a belső kisugárzásukban van, ami azt közvetíti minden nő felé, hogy „Én vagyok a férfi, és megszerezlek, ne is próbálj hadakozni ellene!”

Valamilyen furcsa okból kifolyólag ez utóbbi csoport tagjai egytől egyik rendkívül tehetséges színészek, talán éppen ez adja magabiztosságukat és perzselő férfias erejüket. Nézzük csak, ki az a három pasi, aki már évtizedek óta nagy hatással van a mozinéző hölgyekre!

A koporsópolírozástól az aszteroidáig: Sir Sean Connery

Sean Connery augusztusban lesz 78 éves, ám éltes korának mintha nyoma sem lenne – hihetetlen, de a sármos sztár lassan ötven éve van a filmvilágban, és azon kevés színészek közé tartozik, akiket még most is remek szerepekkel kényeztet el a szakma.

Talán kevesen tudják, hogy a skót-ír munkáscsaládból származó legenda többféle munkát is kipróbált, mielőtt rátért a színészkedés kanyargós útjára.

A kezdetekben tejesemberként kereste meg a kenyérrevalót, majd egy rövid ideig a tengerészethez is elszegődött, ezek mellett volt teherautó-vezető, koporsópolírozó, festőmodell, valamint bodybuilder is. Ez utóbbit olyan magas szinten művelte, hogy 1953-ban a Mr Universe bajnokságon bronzérmes lett, melynek hatására egyik versenyzőtársa arra biztatta, menjen csak el egy musical meghallgatására – tulajdonképpen ez volt az a momentum, ami a szereplés és a film felé terelte a 23 éves fiút.

Csak a ráncok szaporodtak, a férfias kiállás a régi

Néhány emlékezetes, ám azóta már feledésbe merült szerep után kapta meg Connery a legelső James Bond film, a Dr. No címszerepét, mellyel végül történelmet írt. Bár Fleming, a sármos szuperügynök történeteinek szerzője eleinte ágált a „langaléta kaszkadőr” ellen, barátnőjének sikerült elhitetnie vele, hogy a színészben megvan a szükséges szexuális kisugárzás, mellyel sikerre viheti a 007-es filmeket. És valóban: az író végül olyannyira elégedett volt a mozibemutatót követően, hogy későbbi regényeiben – a sztárhoz igazodva – megteremtette Bond félig skót, félig svájci múltját.

A hét kémfilm mellett természetesen Connery számtalan egyéb alkotásban is felbukkant: az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovagban a Harrison Ford által játszott Indy édesapját alakította, a Gyilkos napban egy nyugdíjas, Japánban élő nyomozót, az Aki legyőzte Al Caponét című gengszterfilm zsarujának eljátszásáért 1988-ban Oscart is kapott. A színész népszerűségét jelzi többek között, hogy 2000-ben lovaggá ütötték, 2003-ban pedig a 13070 sorszámú aszteroida a Seanconnery nevet kapta.

A gyomlálástól az agykurkászatig: John Malkovich

Az 54 éves színész nem a nők álma: néha cinikus, néha lekezelő, néha öntelt, nem beszélve arról, hogy kopaszodik is – és mégis, bármilyen filmben szerepel, legyen az akciómozi, dráma vagy róla szóló szürreális alkotás, valahogy átlényegül egyfajta intellektuális ragadozóvá, akinek kisugárzása rabul ejti a gyanútlan nőnemű nézőket.

A Veszedelmes viszonyokban Michelle Pfeiffert csábította

Az őstehetség - hasonlóan Conneryhoz – rengeteg kitérő után jutott el a színészethez, melyek között irodai munka, iskolabusz-vezetés, kertészkedés és házfestés egyaránt megtalálható volt, míg végül a ’80-as évek elején eljátszhatta első szerepét. Karrierje kezdetén elsősorban drámákban villantotta meg zseniális karakterformáló képességét, az 1988-as Veszedelmes viszonyok-béli alakítására bizonyára sokan emlékeznek, amikor is a rendkívül erotikus és szenvedélyes Valmont gróf szerepében csábította Michelle Pfeiffert – akivel aztán egy rövid időre az életben is egy pár lettek.

A ’90-es években Malkovich nyit az akciódús alkotások felé is, ennek az évtizednek köszönhető például a Célkeresztben velejéig gonosz és fifikás bérgyilkosának megformálása, melyért 1994-ben Oscarra is jelölték. Bár szinte minden filmjét kiemelhetnénk a sorból, mindenképpen meg kell említeni életművének egyik bizarr állomását: ez a John Malkovich menet című szürreális alkotás, melyben a film szereplői képesek bejutni a saját maga által játszott címszereplő agyába, hogy az ő szemével nézzenek szét a világban. Talán ez a mozi mutatja legjobban a színész hatását a környezetére, minden bizonnyal sokan szeretnének kicsit behatolni a fejébe, hogy megfejtsék különös titkát.

A prostitúciótól a pszichiátriáig: Kevin Spacey

A legfiatalabb a három alfa hím közül Kevin Spacey – ő szintén nem az a fajta sztár, akinek az arcképét a tinilányok az ágyuk fölé rajzszögezik, ám akiknek már nemcsak a test, hanem a szellem is nyerő lehet egy pasiban, azok között valószínűleg sok rajongója van a 49 éves színésznek.

Átütő pillantásától nehéz szabadulni

Talán nem is hinné az ember, hogy az elsősorban drámai szerepekben jeleskedő sztár karrierjét a ’70-es években stand-up komedistaként kezdte, majd ezután iratkozott be a híres Juilliard Iskolába, dráma szakra. Tanulmányai elvégzése után először a színpadon próbálkozott, első szerepében egy prostituált bőrébe kellett bújnia a VI. Henrik – első rész című darabban.

Filmes karrierje az 1995-ös esztendőben vett kedvező fordulatot, amikor is két alkalommal is eljátszhatott egy-egy rendkívül briliáns elmével megáldott gyilkost: a sztárparádét felvonultató Közönséges bűnözőkben Verbal Kint, a Hetedikben pedig John Doe megformálásával vívta ki a kritika és a nézők elismerését, és került be egyszersmind az A-kategóriás színészek irigyelt sorába.

A sztár varázsát az adja, hogy kaméleonként tudja változtatni megjelenését, éppen úgy, ahogy a szerep kínálja – és változatos szerepekben bizony nem szenved hiányt. Hol megfélemlített tanár, mint az Add tovább! című drámában, hol kapuzárási pánikkal küzdő apa, mint az Amerikai szépségben, hol pedig pszichiátriai kezelt, mint a K-Pax sci-fiben.

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist, médiaszemélyiség lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal? Hogyan lehet feldolgozni az életünkben felmerülő elakadásokat? Miért káros, ha mindig arra fókuszálunk, hogy mindenki szeressen bennünket? Hogyan békéljünk meg saját tökéletlenségünkkel? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ám egyvalamiben mindegyik alakítása hasonlít az egyébként jelentéktelen külsejű színésznek: szerepeljen bár csak negyed órát egy moziban – jó példa erre a Hetedik -, az emberek, különösen a nők, csak róla és átütő pillantásáról fognak hazafelé áradozni.

Ezt is szeretjük