Így néznek ki most az Ace of Base sztárjai

Bár karrierjük kezdetén senki nem jósolt nekik nagy jövőt, a svéd csapat a '90-es években az egész világot meghódította.

beauty and style
Top olvasott cikkek

All That She Wants, Cruel Summer, Life is a Flower - csupa-csupa örökzöld, mely nélkül házibuli vagy nosztalgiaparti szinte elképzelhetetlen. Bár az Ace of Base-t kritikusaik egész pályafutásuk alatt Svédország legnagyobb sztárjaihoz, az ABBÁ-hoz mérték, a zenekar saját jogon vívta ki magának a világhírnevet.

A hajdan négytagú, időközben trióvá csappant csapatról manapság keveset hallani, pedig még ma is aktívan zenélnek. Készülő új albumukkal 2010-re tervezik a nagy visszatérést. Nézzük, mi történt a kilencvenes évek óta a svéd ászokkal!

Ulf Ekberg

Ulf Gunnar Ekberg, a csapat alapító tagja 1970-ben született Göteborgban. A művésznevén csak Buddhaként emlegetett zenész régi barátja volt a Berggren-testvéreknek, akik egy alkalommal felkérték, hogy helyettesítse az egyik hiányzó bandatagot Tech-Noir néven futó zenekarukban.

A felállás olyan sikeresnek bizonyult, hogy megalapították az Ace of Base-t, amit egy garázs alagsorában működő stúdiójukról neveztek el. Zötyögős kezdet után a popcsapat 1992-ben jelentette meg debütáló albumát, és ekkor kezdte meg az All That She Wants című slágerrel a menetelést felfelé a toplistákon. Alig egy évvel később azonban máris válság fenyegette az Európa-szerte egyre népszerűbbé váló ászokat.


1993. március 27-én egy svéd lap megszellőztette, hogy Ulf korábban nem csak egy szélsőjobboldali párt tagja volt, hanem egy olyan zenekaré is, melyet rasszista dalszövegei tettek hírhedtté. Az együttes a botrány ellenére egyre sikeresebb lett, Buddha pedig úgy nyilatkozott, borzasztóan megbánta, és már rég lezárta életének ezt a méltatlan fejezetét.

Tudtad?
Az Ace of Base talán soha nem indult volna el a világhírnév útjára a Rolling Stones nélkül. Ulf Mick Jaggerék 1990-es göteborgi show-jának köszönheti, hogy Berggrenék bevették a csapatba, miután zenésztársuk, Niklas Tränk a koncert kedvéért faképnél hagyta őket fellépés előtt.

És valóban, Ulf azóta is a leglelkesebben jótékonykodó sztárok egyike. Alapítványokat hoz létre, gyermekvédelmi szervezetekkel dolgozik együtt, óriási összegekkel támogatja a rákkutatást és az AIDS elleni küzdelmet. A filantróp zenész még ma is zenél az Ace of Base-szel, szabadidejét pedig londoni otthonában tölti barátnője, Johanna Aybar, valamint fiaik, Viggo és Vincent társaságában.

Jenny Berggren

Jenny Cecilia Berggren szintén Göteborgban született, 1972-ben. A legfiatalabb Berggren testvér kezdetben nem sok szerepet kapott az albumokon a markáns hangú Linn mellett, ám az évek során szép lassan teljesen átvette nővére helyét. Testvéreihez hasonlóan gyermekkorában ő is vett zeneleckéket, később pedig hegedülni tanult, és a templomi kórusban énekelt.


A barna hajú Berggren tanárnak készült, sokáig klasszikus zenével foglalkozott.

Az Ace of Base sikerei azonban mindent megváltoztattak, különösen azután, hogy 1993-ban az amerikai közönséget is meghódították, és elindultak a világhírnév útján. 1994. április 27-én Jenny és édesanyja a sztárok életének sötét oldalát is megismerte, amikor egy őrült német rajongó betört az otthonukba. A zavarodott nő késsel támadt rájuk, az idős asszonyt meg is sebesítette, és, bár tragédia nem történt, az eset mélyen megrázta a zenekar tagjait.

Linnt olyannyira megviselték az események, hogy sokan ebben látják az okot, amiért szép lassan visszavonult, átadva Jennynek a stafétabotot. A kilencvenes évek második felétől ő lett az együttes női arca, és a dalok írásában is egyre több szerepet kapott. Jenny ma is énekel az Ace of Base-ben, de mellette saját szólókarrierjét is építgeti, sőt, önéletrajzi könyvet ír.

Az énekesnő öt éve boldog házasságban él Jakob Petrén zongoristával, akivel egy fiút és egy lányt nevelnek.

Tudtad?
Jenny hívő keresztény, gyakran lép fel templomokban és jótékonysági rendezvényeken. A közeljövőben keresztény album megjelentetését is tervezi.

Jonas Berggren

Jonas Petter Berggren a rangidős a csapatban, 1967-ben született. A Jokernek becézett zenész megalakulásától kezdve az Ace of Base agytrösztje, olyan örökzöldeket köszönhetünk neki, mint a The Sign vagy az It’s A Beautiful Life. Jonas más előadókkal is szívesen dolgozik együtt.


A hazájában méltán népszerű svéd zenekar, a Yaki-da 1995-ös, Pride című albumának például ő a zeneszerzője és a producere. Bár elsődleges tevékenysége a zene és a dalszövegírás, énekesként szintén megállja a helyét. A zenekar legnagyobb slágereiben az ő jellegzetes hangja is felcsendül. Jonas 2000-ben vette feleségül kedvesét, a fodrászként dolgozó Birthe Hauglandot, akivel 1996-ban ismerkedett meg egy norvégiai hajótúrán. Lányuk, Julia 1999-ben, fiuk, Gabriel pedig 2001-ben született.
 

Tudtad?
1993 májusában az amerikai lemezguruk még bőszen állították, hogy az Ace of Base soha nem fut be az Egyesült Államokban, ennek ellenére az év végére az All That She Wants második helyet ért el a Billboard Hot 100 listán.

Linn Berggren

Malin Sofia Katarina Berggren - röviden Linn - az együttes kétségkívül legellentmondásosabb tagja. A bájos szőke énekesnő 1970-ben született, és gyerekkora óta rajong a zenéért. Jennyhez hasonlóan eredetileg ő is tanárnak készült, ám míg húga elkötelezte magát a zenekar mellett, Linn saját bevallása szerint egyszerűen csak énekelni akart, soha nem vágyott arra, hogy főállású énekesnő legyen. Ennek ellenére kezdettől fogva az ő hangja volt a domináns az Ace of Base albumain.

Félénk természetéből adódóan azonban idegenkedett a reflektorfénytől, és a fellépéseken igyekezett háttérben maradni. 1997-től kizárólag a színpad legeldugottabb, legárnyékosabb zugaiból vagy hangszerek mögül énekelt. Ebben az évben a World Music Awardson sem volt hajlandó fellépni, 1998-ban pedig otthagyta a Cruel Summer klipforgatását, sőt, a csapatról készült fotókon is alig látszik az arca. Viselkedését sokan sokféleképpen magyarázták.


Egyes források súlyos betegséget sejtettek a háttérben, mások félénkséget vagy éppen ellenkezőleg, hisztis sztárallűrt. A teljes igazságot csak maga Linn tudja, ő viszont nem beszél róla.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé

A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Magánéletét annyira titokban tartja, hogy több mint 12 éve interjút sem ad. Azt sem lehet biztosan tudni, hogy mikor vált ki a zenekarból. Ulf 2007-ben jelentette be hivatalosan távozását, de a valóságban az Ace of Base már egy évtizede nagyrészt nélküle zenélt.

Tudtad?
Linn annyira visszavonult a nyilvánosságtól, hogy még a képeit is levetette az együttes honlapjáról.

OLVASD EL EZT IS!

  • így néz ki most
  • kelly family

Hol vannak most a Kelly Family sztárjai?

Ezt is szeretjük